Ruská policie vyšetřuje miniaturní protest

27. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Policie v městě Barnaul na Sibiři požádala prokuraturu, aby vyšetřila protizákonnost nedávného protestu, při němž byly shromážděny desítky malých postaviček - medvědů, osob vyrobených z lega a figurín z filmu South Park - a nesly transparenty s nápisy "Jsem pro čisté volby" "Zloděj by měl sedět ve vězení, ne v Kremlu".

"Politická opozice využívá nových technologií k organizaci veřejných akcí. Zneužila hraček s transparenty na miniprotestech," konstatoval Andrej Mulincev, náměstek šéfa místní policie. "Podle našeho názoru je to stále ještě nepovolená veřejná akce."

Aktivisté vytvořili vitrínu s postavičkami a protestními transparenty poté, co jim místní úřady opakovaně odmítly dát povolená uspořádat demonstraci na protest proti volebním podvodům při nedávných ruských parlamentních volbách.

Kolemjdoucí reagovali na vitrínu smíchem, ale policie ji začala vážně zkoumat a zapsala si texty na všech miniaturních transparentech.

"Pokusy úřadů omezovat práva občanů na vyjadřování názorů jsou už absurdní," konstatovala Ljudmila Alexandrova (26), postgraduální studentka a organizátorka protestu. "Chtěli jsme tento pokus hyperbolizvoat a ukázat absurditu a frašku boje státních úředníků proti vlastním občanům."

Není to první protestní skupina. Členové skupiny Modré kýbly běhají přes kapotu státních limuzín s modrými kbelíky na hlavě.

Umělecké sdružení Vojna namalovalo na zvedací most v Petrohradě 65 velký penis. Když se most zvedl, penis byl přímo naproti budově ruské tajné policie FSB. Členové obou skupin jsou často kriminalizováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10003

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2012