POZVÁNKA:

Procházka pražským kamerovým systémem II.

25. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Navazujeme na úspěch předloňské akce a zveme vás na další procházku pražským kamerovým systémem.  Procházka proběhne v sobotu 28. ledna, sraz je v 15:00 hod. na Můstku na rohu Václavského náměstí a ul. 28. října. Rada Evropy a Evropská komise vyhlásily 28. leden jako Mezinárodní den ochrany osobních údajů.

Během hodinové exkurze bude předvedeno rozmístění kamer, jejich funkce, slabiny a rizika. Účastníkům a účastnicím budou zároveň názorně demonstrovány způsoby, jak se vyhnout nadměrnému dohledu kamer. Provádět bude Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. Účastnicím a účastníkům se doporučuje, aby se na procházku vybavili kapesními zrcátky nebo laserovými ukazovátky.

Předloňská procházka měla zajímavou dohru. Akci kromě asi 40 lidí navštívili také tři policisté v civilu a co víc, celá procházka byla monitorována a zaznamenávána dalším příslušníkem Policie ČR. Konkrétně se jednalo o příslušníky Policie ČR, Krajské ředitelství hl. m. Prahy, SKPV, Odbor odhalování závažné obecné kriminality, oddělení extremismu.  O působení policie na námi pořádané akci jsme se dozvěděli díky přestupkovému řízení, které vedl Úřad pro ochranu osobních údajů proti Filipu Pospíšilovi na základě materiálů předaných příslušníky Policie ČR. Podle těchto materiálů měl údajně Filip Pospíšil omylem předat mezi materiály, které se týkaly kamerového systému, i některé další dokumenty s osobními údaji, které získal jako zastupitel městské části Praha 1. Je důležité zdůraznit, že tyto Policií ČR tvrzené skutečnosti se v přestupkovém řízení nepotvrdily. Účast a způsob angažování Policie ČR na této akci považujeme za alarmující. Více si můžete přečíst v otevřeném dopise pražskému krajskému ředitelství policie.

Procházku pořádají Iuridicum Remedium, o.s. ve spolupráci s Praguewatch.cz. 

0
Vytisknout
7687

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2012