Listopadová úvaha o investigativní... koze a antidepresivním smyslu sportovních stránek

3. 11. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Každé ráno sejdu, respektive spotácím se se schodů a vylovím ze schránky noviny. Pak je prolistuji a něco si přečtu. Zpravidla pak dostanu depresi a odpotácím se do denního života zcela oslaben. Nedávno, asi byl vysoký tlak nebo něco podobného, mi bylo vysloveně těžko a už jsem se těšil na eventuální bypass, když jsem zabloudil na sportovní stránku, kde byl referát o tenisu. Začal jsem číst a náhle jsem si uvědomil, že je mi nějak lépe... A pak jsem to pochopil. Konečně jsem narazil na pozitivní informaci.

Kdysi začala kamarádka Irena Greifová používat pro jeden druh žurnalistky termín "investigativní píča". Podle nejen jejího názoru tento druh značně zaplevelil celý tisk a jiná média. Investigativní kráva se domnívá, že úkolem novináře je najít, odhalit a vykynožit nějaké svinstvo -- a není-li k nalezení, pak je vytvořit a vymyslet popřípadě sám. Pozitivní informace je z hlediska "investigativní píčy" naprosto bezcenná. Také a to je důležité, nedá se v ní seriálově pokračovat a rozložit na sedm po sobě jdoucích článků. Seriálovost je nejen v televizi zdrojem trvalé rozkoše a trvalého byznysu.

Kdysi hovořil Richard von Weizsäcker o nutnosti zřídit cosi jako etickou komisi pro média, jež nebude a ani nemůže mít restrikční práva, může ale chování některých médií veřejně odsoudit a i silnými slovy. Tehdy jsem se zeptal, zda věří v účinnost tohoto odsudku. Pan von Weizsäcker odpověděl, že veřejné opovržení bude silnou zbraní. Ale jestli i u nás? Kdo u nás vůbec nějak respektuje nějaké veřejné opovržení? Vždycky se najde dostatek těch, kdo oslněni například majetkem postiženého začnou mu nadšeně fandit...

Jediné kousky novin, kde se dočtete něco pozitivního, jsou sportovní stránky. Ale potom to stojí za to. Jen ty výkřiky nadšení -- geniální přihrávka Rosického minula Baroše jen o šest metrů! Šestnáctiletý Přícmrda zúročil své ohromné zkušenosti a předvedl fantastický driblink, který téměř skončil brankou! Geniální a ohromující výkon Šumlálka na mistrovství Evropy v chrchlání, kde byl na skvělém osmém místě! Naši zlatí chlapci se vracejí s bramborovou medailí!

Z toho jsem konečně pochopil, proč tolik lidí začíná u sportovní stránky a zbytek nečte. Dokonce jsem jednou uviděl pána, který pečlivě vytrhl kulturní přílohu a rovnou ji zahodil. Ostatně, již v totalitě babiččin soused odnášel stranický tisk do kadibudky, ale sportovní stránky si schovával...

0
Vytisknout
7787

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011