IuRe otevírá právní poradnu k ochraně osobních údajů a soukromí: on-line a zdarma

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Sledování na pracovišti, kamerové systémy, odposlechy, osobní údaje ve zdravotnictví a DNA nebo např. sledování vozidel -- zásahy do soukromí lidí ze strany státu, zaměstnavatelů či firem jsou čím dál tím častější. Nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) proto spustila bezplatnou on-line právní poradnu ve věcech osobních údajů a soukromí.

Právníci IuRe poskytují v poradně rady, jak se právně bránit ve všech situacích, kdy je naše soukromí narušováno. "Kdokoli může do poradny vložit dotaz např. ve věci kamerových systémů na ulicích či v domech, sledování v zaměstnání, klauzulí ve smlouvách, akcí jako je sčítání lidu a podobně," uvádí právnička poradny Helena Svatošová a dodává: "Poradna je anonymní a vybrané případy můžeme po interním posouzení a domluvě s klientem bezplatně právně zastupovat." Podle ní půjde zejména o tzv. strategické kauzy, jejichž výsledek je důležitý i pro ostatní lidi v podobné situaci.

IuRe se věnuje právu na soukromí, aktuálně jednomu z nejohroženějších občanských práv dlouhodobě a jeho právníci a technologičtí experti vedou kampaně osvětové, watchdogové i legislativní. Mezi poslední úspěchy IuRe patří, organizací připravený a iniciovaný podnět Ústavnímu soudu, který vedl ke zrušené plošného preventivního sledování komunikace všech občanů (data retention).

Soubor právních vzorů pro obranu soukromí připravených právníky organizace lze zdarma využít na speciálním webu IuRe www.uzijsisvaprava.cz.

IuRe je nevládní nezisková organizace typu "watchdog". Obhajuje práva občanů ve sféře ochrany soukromí, zásahů veřejné moci a v přístupu ke spravedlnosti. Aktivity IuRe na poli ochrany soukromí podporuje dlouhodobě nadace Central and Eastern Europe Trust.

0
5534

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011