Politický zločin opět na evropské scéně?

27. 7. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování sotva započalo a obhájce už má ve všem jasno. Advokát Geir Pippestad na tiskové konferenci prohlásil, že Anders Behring Breivik je šílený a podle všeho nepříčetný. "Vše ukazuje na to, že je nepříčetný", řekl obhájce novinářům. Nicméně se prý obhájce obává, že se jeho klient nebude chtít svým psychickým stavem u soudu bránit, nebude ochoten podstoupit psychologické testy a mu pak nezbude než se za této situace obhajoby vzdát.

Jedna věc je šílenost toho, co Breivik spáchal a k čemu se -- popíraje však svou vinu -- v plném rozsahu přiznal a druhá věc je jeho duševní stav -- případné šílenství, jež by vedlo k nepříčetnosti. Pak by Breivik za své činy nebyl odpovědný, neboť by pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání (vycházím z formulace a důsledků nepříčetnosti dle českého trestního zákoníku předpokládaje, že podstatné odchylky o norského práva zde nejspíše nebudou). Obhájce se tedy snaží o maximum -- o zproštění trestní odpovědnosti. Nepřistoupí-li klient na tuto strategii, hrozí, že jej obhajovat nebude. Samotná šílenost činu ale ještě není potvrzením šílenství (duševní poruchy) vedoucího k nepříčetnosti.

Zajímavé je svědectví a názor profesora univerzity v Oslo Larse Gule, který prý s Breivikem v minulém roce vedl internetovou diskusi, resp. reagoval na fóru na jeho příspěvky. Podle toho, co Breivik napsal na internetovém fóru a ve svém manifestu, je zjevně velmi inteligentní, i když toho ve svém manifestu hodně okopíroval a podle profesora Gule intelektuálem není.

Možná je tomu tak, že jsme si prostě zcela odvykli uvažovat o tom, že vedle zločinů kriminálních mohou být zločiny motivované politicky. Ostatně ani předlistopadový politický režim v Československu neuznával politické zločiny a politické vězně, kterým u nás odzvonilo s první republikou. Politický zločin je takový zločin, jehož pachatel chce ovlivnit politiku. V 19. století se politické a kriminální zločiny striktně rozlišovaly, což ještě přežívalo v první polovině 20. století, avšak dnes upadlo do zapomnění. Onen Breivikův manifest -- "Evropská deklarace nezávislosti" o 1518 stranách, je prý výsledkem 9 let práce, z toho posledních 3 let "hledání, kompilací a psaní" na "plno" a údajně autora přišel na neuvěřitelných 317 000 Euro. Šílenství to vše je, nicméně autor, který mimo jiné dává volnou ruku všem k šíření a překladům, šílený být ještě nemusí. Tak jednoduché, jak si to "nalajnoval" jeho obhájce, to nejspíš nebude. Jednu věc bych si ale troufl odhadnout -- brzy se dočkáme knižních vydání Breivikova manifestu. Když už nic jiného, pro některá nakladatelství to může být docela dobrý obchodní tah.

0
Vytisknout
8903

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011