Škrty... ve prospěch "savých"

18. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na první hodině nedělních Otázek Václava Moravce (na druhou jsem se už nedíval a šel raději do lesa) nejvíce zarazilo, jak ministr Fuksa (za ODS) při líčení pravděpodobného zdražení dluhové služby o desítky miliard uváděl jako možná řešení všechno jiné kromě omezení korupce a rozkrádání státních peněz. Něco takového by podle vládního orgánu NERVu (Národní ekonomická rada vlády) ušetřilo až 40 miliard korun, ba možná více.

Místo toho se Fuksa chlubil tím, že on ušetří na svém rezortu (Ministerstvo zemědělství) celou jednu miliardu. Zdá se mi, že vláda už upouští byť od pouze rétorického boje proti korupci a počítá s rozkradenými desítkami miliardami korun z kapes daňových poplatníků jako s konstantou v rovnici. Stejně tak je "bojem proti korupci" unaven asi i Václav Moravec a vůbec všichni.

Máme-li tedy zachovat příjmy zlodějům, kteří svou nelegální činností získávají obrovskou ekonomickou (a tedy i politickou moc) na úkor daňových poplatníků, nezbývá než dále ždímat voliče a posílat stále více lidí na hranici či za hranici chudoby. To je faktický program této vlády. Mechanickým škrtáním se drolí i veřejná sféra, sociální standardy a dokonce také podnikatelská činnost a výběr daní. To poslední zmíněné byl ale přece svatý grál pravice: nesahejme na korporátní daně a vysokopříjmové skupiny obyvatel, abychom neomezili ekonomiku země a podpořili ty "tažné" proti těm "chovným" (řečeno slovy ministra Kalouska).

Zdá se však, že vládě nejde vůbec ani o ty "tažné", nýbrž o ty "savé", kteří vyvedou ze státních peněz desítky miliard. A NERV se svými analýzami, jak zabránit korupci a ušetřit peníze daňových poplatníků, je pouze k smíchu. Člověk by čekal od vlády nějakou invenci, vizi, statečnost, ale to vládním stranám šlo pouze před volbami. Teď je to samý strach, hrozby a mlčenlivé trpění korupčníků a zlodějů. Když docházejí peníze, škrtat, šetřit či ustupovat zločincům, to dokáže každý. Naopak postavit se efektivně zločincům nebo peníze si vydělat nějakou novou prací, nápaditým, novátorským rozvojem ekonomiky, to není jenom tak a naše vláda se o to ani nesnaží.

0
Vytisknout
12542

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2011