Rada Evropy doporučuje zakázat používání mobilních telefonů a wifi sítí ve školách

15. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Výbor Rady Evropy zkoumal důkazy, že technologie mají "potenciálně škodlivý dopad" na lidi, a dospěl k závěru, že je nutno okamžitě zasáhnout na ochranu dětí.

Zpráva výboru argumentuje, že je zapotřebí vyhnout se chybám, k nimž došlo, když činitelé odpovědní za zdraví veřejnosti nereagovali dost rychle proti nebezpečí azbestu, kouření a olova v benzínu.

Zpráva také zdůrazňuje, že potenciálně nebezpečné jsou bezdrátové telefony a zařízení na monitorování nemluvňat v dětském pokoji.

Výbor varuje, že elektromagnetická radiace, kterou vysílají bezdrátová zařízení, může způsobit rakovinu a ovlivnit vyvíjející se mozek.

Výbor doporučil, aby členské země EU:

  • Nastavily limity dlouhodobého vystavování lidí mikrovlnám, jaké vysílají mobilní telefony
  • Zavedly varovné nálepky na výrobky, které budou zákazníka informovat, že výrobek vysílá elektromagnetické vlny a že jeho používání je spojené se zdravotním rizikem
  • Zakázalyu používání mobilních telefonů a bezdrátových počítačových sítí ve školách
  • Zahájily informační kampaně cílené na děti a mladé dospělé o riziku lidskému zdraví
  • Zintenzivnily výzkum a vývoj méně nebezpečných typů antén a mobilních telefonů

Závěry jsou v protikladu s informacemi od Světové zdravotnické organizace a např. i britského ministerstva zdravotnictví, které tvrdí, že elektromagnetické vlny z wifi zařízení a mobilních telefonů lidské zdraví nijak neohrožují.

Experti na zdravotní otázky a telekomunikace nemají jednotný názor na nebezpečí mobilních telefonů a bezdrátových sítí. Zpráva, kterou r, 2007 vydal britský Výzkumný program o mobilních telekomunikacích a zdraví, dospěla k závěru, že mobilní telefony zdraví nijak nepoškozují, nyní však tento program provádí podrobnější studii dlouhodobého efektu používání mobilních telefonů.

Jiní výzkumníci nenalezli žádnou vazbu mezi krátodobým používáním mobilních telefonů a rakovinou.

Paul Elliot z Imperial College v Londýně, který je šéfem týmu provádějícím velkou mezinárodní studii dlouhodobých dopadů užívání mobilních telefonů u 200 000 lidí poukazuje na to, že existují potenciální otázky, zda užívání mobilních telefonů ovlivňuje kognitivní vzorce a spánek lidí. Zdůrazňuje také, že dosud neexistují žádné studie analyzující dopad užívání mobilních telefonů na děti. Proto se doporučuje opatrnost.

Britské ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby děti používaly mobilní telefony jen výjimečně, pro nezbytné volání, a aby telefonovaly prostřednictvím mobilních telefonů jen krátce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
25604

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011