Film Czech made man je směsicí povrchně komerčních scén bez jediné myšlenky

2. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

< Czech made man (ČR 2011)

Pozoruhodnou ukázkou povrchnosti a plytkosti současné české kinematografie je nový film režiséra Tomáše Řehořka Czech made man, s Janem Budařem v hlavní roli. Scénář filmu je opravdu neuměle napsán. Postavy postrádají jakoukoliv charakterizaci či psychologickou motivaci. Opravdu znepokojující, a to dělá tento film sociálně zajímavým, je jak silně režiséra svádí povrchní vizuální pozlátko. Ve filmu vidíme "dramatické" podvodnické a polozločinecké podnikatelské prostředí, "velký svět" zasedacích síní, podnikatelských kanceláří, tvrdého alkoholu, drog a prostitutek, a to nejen v Praze, ale dokonce chvíli i v Číně, jenže kromě tohoto vizuálního pozlátka film neproniká vůbec k žádnému tématu a vůbec nic nesděluje.

A Clockwork Orange (VB 1971)

Hlavním hrdinou, kterého ztělesňuje herec Jan Budař, je maloformátový podvodníček Jakub Vrána, který byl už od dětství fascinován silou peněz a byl ochoten udělat cokoliv, aby je vydělal. Pohybuje se mezi blázincem, věznicí a "mezinárodnímu podnikatelskými kruhy. Kamarád, s nímž se Vrána seznámí v pražských Bohnicích ho učiní svým zástupcem v "milionovém" podnikatelském projektu v Číně, kde se údajně vyrábí falešný český křišťál -- protože je na výrobcích napsáno "Bohemia Crystal", kupodivu se z nich při dovozu do ČR neplatí žádné clo, a tak Vrána "vydělává miliony".

Podstata podnikání není nijak vysvětlena, nic bližšího se nedovíme ani o Vránových čínských spolupracovnících, film nemá žádnou zápletku, kromě toho, že Vrána si namluví krásnou partnerku Šaron, ale musí z Číny uprchnout, když po něm -- také zcela nemotivovaně -- jdou jeho čínští nepřátelé. Jak se bez peněz dostane z Číny zpět do Prahy, není ve filmu také vysvětleno - zřejmě se vracel v bedně s křišťálem na nákladní lodi; jak ale přežil dlouhou cestu bez peněz a zjevně bez potravin, není jasné...

V Praze však Vrána zbohatne také neuvěřitelně nepřesvědčivě "filmovým" způsobem: Povšimne si, že lidé často při zadávání internetových adres udělají chybu, a tak se nechá registrovat internetové domény těchto chybných adres. Na tom pak, nevysvětlitelně, "vydělává miliony". Skutečně? Znovu vidíme prostitutky, bordely, transvestity, film je vizuálně zpracován docela kompetentně, dobře pracuje s detaily -- avšak k porodu pracovala hora a zrodila se malá myška.

Očekáváte-li od kina, že v něm uvidíte v podstatě nemotivovanou směsici sexu, násilí útěků, jděte na Řehořkův film Czech made man. Očekáváte-li jedinou myšlenku, v tomto filmu ji však nenajdete. Je to škoda peněz.

Není úplně jasné, proč je plakát na Řehořkův film plagiátem - anebo, buďme diplomatičtější - velmi blízkou variací na slavný záběr z klasického britského filmu Stanelyho Kubricka A Clockwork Orange(1971). Řehořek se zřejmě inspiroval přijatými obrazy z historie západní kinematografie skutečně do hloubky, ale sám k tomuto dědictví původního nepřidal nic.

0
Vytisknout
9187

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2011