Proč nemůže být ČR jako Švýcarsko?

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jsem právě ve švýcarském Curychu na krátké dovolené. Byl jsem tu už před třemi lety a už tehdy na mne to město udělalo velký dojem. Nejlepší vysoká škola na Evropském kontinentu (ETH) je kousek nad hotelem, kde bydlím. Lidé jsou tu vesměs pokojní, radostní a otevření. Nikde žádní žebráci, kterých je v Praze vidět spoustu, a nikde ani žádné davy turistů. Nazelenalá řeka Limmat, vytékající z ledovcového jezera, na ní občas lodě, na jezeře pak další lodě a vzadu vrcholky Alp. Na oknech domů jsou všude typické zelené okenice, z katolických chrámů jsou reformované kostely, jako např. Grossmünster, v němž působil otec severošvýcarské reformace Huldrych Zwingli.

Byť Curych patří mezi centra světového obchodu a finančnictví, nemá žádné mrakodrapy, jezdí tu podobné staré tramvaje jako v Krakově a není tu cítit chvat pokrokářské civilizace. Spíše tu vítězí v každém směru občanský život a jeho spokojenost (možná i díky švýcarskému systému přímé demokracie). Není proto ani divu, že se toto město pravidelně umísťuje na předních příčkách v různých měřeních kvality života. Před chvílí jsem tu nakupoval nějaké oblečení a na účtu vidím DPH (MwSt = Mehrwertsteuer) jenom 8%.

Bude Česká republika jako Švýcarsko?

28. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Švýcarsko, v současnosti známé především jako centrum finančního průmyslu, je mj. význačné postavením, jaké po volbách v roce 2007 v tamním politickém systému zaujala xenofobní ultrapravicová Švýcarská lidová strana (Schweitzerische Volkspartei, SVP) s 29% hlasů. Jde o největší politickou formaci ve Federálním shromáždění, jež získala v Národní radě 58 křesel a v Radě států 6 křesel.

Jsme nadále lhostejní, nebo jsme schopni se bránit?!

28. 7. 2011 / Petr Pokorný

čas čtení 3 minuty

Dne 28.07. uplynou 3 roky od zveřejnění ve všech sdělovacích prostředcích (TV, rozhlas, tisk) studie: "Technické a provozní parametry XBR radaru v Brdech" autorů P. Pokorného, M. Hlobila a S. Kauckého. Tato třicetistránková studie poprvé zcela jasně veřejně, důrazně a především odborně odhalila lživost kampaně prováděné předchozí pravicovou vládou M. Topolánka. Tato kampaň stála nás daňové poplatníky minimálně tehdy zveřejně-ných 20 milionů Kč. Za mystifikaci občanů nebyl tehdy odvolán ani jeden člen vlády včetně premiéra, natož aby vláda uhradila občanům ze svého takto zbytečně vyhozené peníze.

Akce D.O.S.T.: Ladislav Bátora není extremista

28. 7. 2011

čas čtení 7 minut

tisková zpráva Akce D.O.S.T.

Vážený pane premiére Nečasi, vážení členové české vlády,

dne 22. července 2011 Vám aktivista Ondřej Cakl ze sdružení "Tolerance a občanská společnost" poslal otevřený dopis žádající odvolání ministra školství Josefa Dobeše kvůli tomu, že si za poradce vybral Ladislava Bátoru, kterého obviňuje z extrémismu. Text uvedeného dopisu je zarážející, a to nejen zjevnou stylistickou neobratností svého autora či četností mluvnických chyb a stylistických prohřešků, ale zejména svým nenávistným obsahem a histriónskou domýšlivostí. Proto je nám téměř trapné, že se na Vás nyní musíme formou otevřeného dopisu obrátit také my. Bohužel nám však nic jiného nezbývá, neboť doktor Ladislav Bátora je dlouholetým předsedou našeho občanského sdružení Akce D.O.S.T. a útoky na něj se dotýkají rovněž cti a dobrého jména našeho sdružení i všech signatářů Manifestu D.O.S.T.

Rodina z Arménie, žijící šest let v ČR, prosí o pomoc

28. 7. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Pětičlenná arménská rodina (chlapci 14 a 13 let a sedmiletá holčička) požádali před lety v České republice o azyl. Otec je absolvent ekvivalentu naší mechanizační fakulty vysoké školy zemědělské. Matka je vyučená prodavačka. Rodiče mají zkušenosti s manuálními pracemi (například ve stavebnictví, obchodě, kuchyni). Rodina plynně komunikuje česky, rusky a arménsky.

Je stárnutí populace hlavní příčinou růstu výdajů na zdravotní péči?

28. 7. 2011 / Ludwig O. Dittrich, Dana Stará

čas čtení 3 minuty

Stárnutí populace jako důvod pro změny v systému poskytování a financování zdravotní péče se zdá být intuitivně velmi věrohodný. "Pracovní skupina NERV pro zdravotnictví ve své zprávě o mezinárodní konkurenceschopnosti ČR upozorňuje na možné problémy zdravotnictví, ke kterým by v budoucnu mohlo dojít vzhledem k demografickému vývoji, jež je, dle dostupných ekonometrických studií, hlavním vysvětlujícím faktorem budoucího růstu nákladů" (Zdravotnické Noviny, 20.7, 2011). Zjevný fakt, že populace stárne a senioři spotřebovávají více péče, představuje podle reformátorů neotřesitelný argument pro změnu systému poskytování a financování zdravotní péče. Je také faktem, že roční míra růstu výdajů na zdravotnictví je v České republice kolem 7%.

Václav Klaus opět zabodoval, tentokrát u protinožců

28. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Na počin V. Klause s jeho demonstrativním odmítnutím projít bezpečnostním rámem detektoru v Austrálii je mnoho ohlasů, stejně jako různých názorů. Snad by se celá událost mohla mlčky přejít za předpokladu, že V. Klaus neměl již dříve jiné "prezidentské" excesy (naposled chilské protokolární pero). Sám totiž dává podněty komentovat některé své počiny (a není jich zrovna málo) , které se tak či onak vymykají normálu či zvyklostem. Z kanceláře Hradu se ozývá až tvrdá kritika postoje a požadavku australských úřadů, resp. neústupnost bezpečnostních pracovníků, která požadavkem pro projítí rámem prý tak projevila neúctu k hlavě státu a jeho zemi jako takové. Také jiní glosátoři to vidí stejně, nebo podobně. Něco na tom je, i když...

Výňatek z nenapsaného politického románu, kapitola 146

27. 7. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Václav stál u zrcadla a díval se na sebe, když do pracovny vešli Petr s Ladislavem. Marně se pokoušel zvednout koutky úst nahoru.

"To je ale krásná růžová košile," řekl nadšeně Petr.

"O čem přemýšlíte, šéfe?" zeptal se Ladislav a vytáhl tužku s chilským státním znakem a čtverečkovaný poznámkový blok.

BRITÁNIE:

Ministr financí "poškozuje zemi neodpovědným experimentem"

27. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský ministr financí George Osborne se stal terčem obvinění, že poškozuje svými vládními škrty britskou ekonomiku, poté, co vyšlo najevo, že v druhém pololetí letošního roku vzrostla britská ekonomika jen o 0,2 procenta.

Britské ministerstvo financí si oddechlo, že ekonomika nezaznamenala propad do červených čísel a ministr financí Osborne zdůraznil, že zastavit program škrtů by znamenalo ohrozit hospodářskou stabilitu země.

Peníze jsou až na prvním místě

26. 7. 2011 / Přemysl Janýr

čas čtení 23 minut

Přijel Brežněv a Husák svolal na Staroměstské náměstí manifestaci pracujících aby ukázal, jak už má zemi pod kontrolou. Od příštího měsíce se zdvojnásobují ceny, vyhlásil. Ať žije KSČ, začal skandovat dav a Brežněv uznale pokýval hlavou. Platy se snižují na polovinu, vyhlásil dál. Ať žije soudruh Husák, skandoval dav a Brežněv údivem zakroutil hlavou. A polibte nám všichni prdel, zakončil Husák projev. Skandování utichlo, v davu to začalo šumět. Teď jsi to přehnal, povídá mu Brežněv. Vzápětí se k nim prodral jeden z organizátorů. Soudruhu, lidé potřebují vědět, jestli se mají řadit do dvoustupů či trojstupů.

K oblíbeným diskusím, zda bylo hůře dříve či dnes budiž připomenuto, že za minulého režimu to byl jen vtip.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Proč je hrozící hladomor v Africkém rohu naprosto mediálně zastíněn teroristickým atentátem v Norsku?

27. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Celé dny teď slýcháme zprávy týkající se tragické události v Norsku. Zatím je nyní v Africkém rohu kvůli klimatickým změnám, válce a neoliberální ekonomice a dalším faktorům až 12 milionů lidí akutně ohroženo hladomorem, přestože o této hrozbě opakovaně informují mezinárodní organizace a tamní pozorovatelé. Podle údajů OSN zemřely již desítky tisíc lidí a přinejmenším půl milionu dětí čelí smrti hladem, jak referuje UNICEF.

O myšlenkách norského vraha je nutno mluvit

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas jsem v médiích narazil na myšlenku, zda se máme zabývat motivy a ideologií norského hromadného vraha, nebo zda o tom máme mlčet, abychom vlastně neposloužili jeho účelům (ve smyslu "negativní reklama" je taky reklama, často lepší než pozitivní). Myslím si, že dobrým vodítkem může být Adolf Hitler a nacismus. O Hitlerově ideologii je třeba mluvit stále dokola v souvislosti s jeho skutky: ideologie rasové nenávisti vede do Osvětimi.

Charita po česku

28. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Charita počesku. V ČR je zneužívána dokonce i charitativní činnost, a to naprosto obludně, aspoň tedy podle sobotního vydání Lidových novin. V článku "Když peníze (ne)pomáhají" autor Petr Švihel argumentuje, že z vybraných 50 miliard Kč za rok 2009 (zdroj Český statistický úřad) se k potřebným lidem nedostane 18 miliard Kč. Princip mnohých charit je banální. Jako příklad cituji z článku tohle:

Prestiž povolání a postavení českého kněze, ministra a poslance

28. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Z posledních výsledků výzkumu společnosti CVVM vyplývá, že na posledních třech místech najdeme povolání ministra, uklizečky a poslance. Kněz skončil šestý od konce.

Lidé jsou spravedliví, jestliže vnímají povolání uklizečky jako neprestižní, ale na druhé straně se v tomto jejich hodnocení určitě neprojevuje žádný negativní pocit. Jsem si jist, že uklizečky nejsou pobouřeny výsledkem výzkumu. Obvykle totiž dělají tuto práci z existenční nutnosti, anebo se zažité potřeby být užitečný a pracovat pro své nejbližší okolí.

Brutalita a rasismus evropské kultury

27. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší sice v posledních článcích dává čin norského teroristy a fanatika do souvislosti s americkou ultrapravicí a tvrdí, že takové uvažování je Evropě cizí, ale na Facebooku si do profilu dal článek z časopisu The Nation, který přesvědčivě argumentuje, že pro Evropu je hlavní hrozbou rasismus - a rasismus je přece v Evropě doma po staletí.

Politický zločin opět na evropské scéně?

27. 7. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování sotva započalo a obhájce už má ve všem jasno. Advokát Geir Pippestad na tiskové konferenci prohlásil, že Anders Behring Breivik je šílený a podle všeho nepříčetný. "Vše ukazuje na to, že je nepříčetný", řekl obhájce novinářům. Nicméně se prý obhájce obává, že se jeho klient nebude chtít svým psychickým stavem u soudu bránit, nebude ochoten podstoupit psychologické testy a mu pak nezbude než se za této situace obhajoby vzdát.

O zločinných přátelích SSSR

27. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Obludný čin norského fanatika je maskován politickou motivací. Potřebou ochránit naši civilizaci před zhoubou islamismu a marxismu. V kontextu české politické scény levicově zaměření publicisté nacházejí jisté souvislosti s právě přijímaným zákonem o protikomunistickém odboji. I u nás se zabíjení otevřeně schvaluje (Mašínové), pokud za zabíjením byl ideologický motiv. Třeba přesvědčení pachatelů, že jejich zločin-zabití je v zájmu pokroku, spravedlnosti a demokracie, a také očekávaná 3. světová válka bude vyvrcholením jejich ušlechtilých snah vybudovat spravedlivou kapitalistickou společnost. Že takto vypreparované ideologické kosti září svojí bělobou až nasvěcují naše politiky dokázal svým hlasováním pro zákon i bývalý člen KSČ a nyní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Podle Jana Kellera tím "vyjádřil názor, že byly doby, kdy byl hoden zabití". (Právo, 25. 7.)

Úvahy o minulém a současném režimu

27. 7. 2011 / Jaroslav A. Polák

čas čtení 11 minut

Úvod

Kolik se toho jenom namluví o "totáči" a o tom, kterak lidi úpěli pod komunistickým jhem. Nu, myslím, že nastal čas, abych celou věc reflektoval a zamyslel se nad kvantitativními a kvalitativními aspektu lidského utrpení v době 80. let a v době současné. Nejprve však začnu jedním obecným postřehem:

A proč ne Bílá hora?

Je neuvěřitelné, že i dnes, 22 let po Sametové revoluci, což je více než polovina těch donekonečna obemílaných čtyřiceti let komunismu, se najdou lidé, kteří současný tristní stav České republiky vysvětlují jako dědictví 40 let totality. A -- jen na první pohled kuriózně -- to jsou obvykle neoliberálně smýšlející lidé, kteří hlásají ideu, že člověk je plně zodpovědný sám za sebe a nemá právo se kvůli svým potížím "vymlouvat" na společenské a jiné okolnosti. To už je opravdu na poslání někam. Případně můžeme dodat, že za všechno stejně může prohraná bitva na Bílé hoře... Pokud je kapitalismus tak strašně efektivní, mělo by mu 20 let stačit k tomu, aby to prokázal. Neprokázal to.

Miss Roma 2011 Miroslava Pikolová: Hiphop, to je moje

28. 7. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 11 minut

Narodila se před 17 lety v Berouně. V současnosti bydlí v Praze a má za sebou první ročník oboru muzikál na tamní Mezinárodní konzervatoři. Řeč je o Miroslavě Pikolové, která letos v dubnu získala v Hodoníně titul Miss Roma (První vicemiss se stala Marie Balogová z Brna a druhou vicemiss Renáta Gabčová ze Spišských Tomašoviec).

Miroslava od malička tancuje hiphop a podobné styly, za hiphop nasbírala v soutěžích řadu medailí a 2 poháry. Věnovala se ale též latinskoamerickým tancům, baletu v Národním divadle, gymnastice, ráda si zajde na tenis. Může se pochlubit i fotografiemi od Jana Saudka.

Může ekonomický růst pokračovat?

28. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Od počátku průmyslové revoluce jsme byli svědky působivého a trvalého růstu v oblasti spotřeby energie lidskou civilizací. Data Energetické informační agentury (EIA) o spotřebě energie v USA od roku 1650 (včetně dřeva, biomasy, fosilních paliv, vodní a jaderné energie atd.) ukazují zřetelně vytrvalou růstovou trajektorii charakterizovanou roční mírou růstu 2,9%. Je důležité pochopit budoucí trajektorii energetického růstu, protože vlády a organizace tvoří odhady na základě očekávání, že růstový trend bude pokračovat, tak jako tomu bylo po celá staletí - a pohled na dosavadní průběh růstu naznačuje, že jde o docela rozumný předpoklad, napsal na webu Do the Math profesor fyziky na University of California v San Diegu Tom Murphy.

Aspoň žít?

28. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Civilizovaný svět je pochopitelně pořád ještě nemálo vzrušen tím, co se koncem minulého týdne stalo za tragédii v hlavním městě Norska. Navenek slušně vypadající mladý muž, blonďák, už napohled vzbuzující důvěru. A on inscenuje jatka na nic zlého netušící mladé lidi, své spoluobčany. Dokonce nejen obyčejnými náboji, nýbrž tříštivými. Aby ty oběti toho střílení neměly mít žádnou šanci na přežití. Jako kdyby ten nadmíru svérázný hlasatel zrovna takto mohl zcela neomylně šířit to své nemálo zvláštní poselství nového uspořádání společnosti. Dokonce ten masový vrah si umanul, že je povolán své osobní přesvědčení šířit ve znamení kříže, dokonce templářského!

POZVÁNKA:

Běh za národní očistu aneb Bátorův pražský masakr motorovou pilou

28. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy: 28. července ˙ 11:00 - 14:00

Kde: Hradčanské náměstí (před bránou Pražského hradu)

Pořádá: Pro ProAlt - Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ

Další informace: Happening má ukázat, jak zapadá do politiky ministra Dobeše a stávající vlády angažmá Ladislava Bátory na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

Při jmenování Bátory do funkce poradce ministra školství v dubnu tohoto roku se řešila jeho kontroverzní minulost, kandidatura za Národní stranu a přímé zastání prezidenta Klause. Prakticky se netematizovala otázka, co přesně tento člověk bude ve funkci dělat a jaký je jeho program....

Ladislav Bátora nemá žádné zásadní zkušenosti, na základě kterých by měl dělat poradce nebo dokonce vrchního personalistu na ministerstvu školství. Jediné, co má, je poměrně jasný názorový profil.

Smutné tropy Tristane Banonové

26. 7. 2011 / Josef Brož

čas čtení 8 minut

Aféra DSK. V očekávání, zda americký prokurátor Cyrus Vance jr. 1. srpna 2011 -- na kdy bylo odloženo další stání s francouzským finančníkem Dominiquem Straussem-Kahnem (DSK) --, vyřkne nad bývalým favoritem prezidentských voleb těžký ortel či jej konečně definitivně osvobodí, nabývá ve Francii na síle aféra, která zvolna dělá z té aféry americké pouhý filmový remake.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2011

26. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

V červnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 211 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 564.45 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v srpnovém přehledu hospodaření, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 115 240.72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29671