Konspirační teoretikové a kontroverze ohledně Libye

29. 3. 2011 / Jan Čulík

Motto: "[Kaddáfího režim] má větší demokratický potenciál (bez parlamentu, bez komiků -- prezidentů) a větší hospodářský úspěch pro jednotlivce, než nabízí euroatlantický neoliberální systém."

Jan Campbell

Zaujala mě argumentace Jana Campbella jako pozoruhodný příklad deklarace názorů, které jsou velmi razantní, avšak nepředkládají argumenty. Velmi to odpovídá oblíbenému postoji některých lidí v České republice, kteří milují konspirační spiknutí a představy, že "imperialistický", "židobolševický" či třeba "muslimský svět" kuje pikle ve dne v noci, aby "nás" ovládl. Obávám se, že podle mé zkušenosti, světem vládne daleko více tzv. "cock-up theory", jinými slovy, většina mezinárodních průšvihů je v důsledku chaosu a nekompetence, nikoliv v důsledku všeobsáhlého spiknutí.

Campbell mimo jiné kritizuje ve svém článku ruského prezidenta Medveděva, že vyhodil ruského velvyslance v Lybii, který tvrdil v rozhlase, že Kaddáfí nenechal na nikoho střílet. Opravdu nenechal?

Můžete argumentovat, a pan Campbell to asi bude dělat, že se propagandisticky spikla v jednotný šik veškerá západní média, aby vytvořila falešnou kouřovou clonu nad situací v Libyi.

Sleduji vysílání četných mezinárodních médií v angličtině velmi bedlivě, a možná jsem opravdu obětí jejich propagandy. Nicméně můj dojem z celé libyjské epizody je tento. Média jako například britský Channel Four jsou opravdu nezávislá. Jsou založena na pověsti hlavního moderátora Jona Snowa, člověka z nesmírně nezávislého, neohroženého a slušného, intelektuálně patricijského prostředí. BBC se možná občas bojí politiků; Channel Four nikoliv.

Média jako Channel Four měla a má od začátku reportéry v Libyii přímo na místě, mezi vzbouřenci i mezi stoupenci Kaddáfího režimu. Informují věrně o názorech obou stran, z obou stran fronty. Hovoří s místními lidmi, přinášejí jejich svědectví a analyzují je s kritickým odstupem.

Naprosto není sporu o tom, že - ať je západní strategie zásahů proti Kaddáfího jednotkám jakkoliv kontroverzní - motivací těch zásahů, jak je to včleněno v rezoluci Rady bezpečnosti OSN, bylo zastavit masakrování civilní obyvatelstva, k němuž docházelo ve velké míře. Západní spojenci nad vojenských zásahem dlouho váhali a lze je kritizovat i za to, že tak tolerovali smrt stovek nevinných lidí. Jak se strategie západních vojenských zásahů dál vyvíjí, je jiná věc.

Campbellovo tvrzení, že západní jednotky páchají v Libyii "zvěrstva", je nezdokladované. Kdyby k tomu docházelo, okamžitě by se to objevilo v hlavních zprávách západních médií - podobně jako když při bombardování Bělehradu BBC vysílala šokující reportáž Johna Simpsona o tom, jak Blairovo bombardování televizní stanice usmrtilo v ruinách televize maskérku.

Způsob argumentace Jana Campbella je sociologicky velmi zajímavý. Pravděpodobně se z něho hodně dovídáme o zakomplexovanosti mnohých Rusů, kteří se dodnes domnívají, že je svět chce zničit! "Nemám důkazy, ale..."

Je seriozní šířit takovéto insinuace?

Zvěrstva aliance ochotných a NATO budou v Libyi ne menší než za generála Rodolfa Graziani. My se o nich dozvíme oficiálně po desetiletích, a budeme se divit a zpytovat svědomí: kdybychom věděli... jako bychon nevěděli již dnes, že sliby NATO, VAA a všech recyklace schopných politiků jsou chyby.

Nemám důkazy, ale jsem přesvědčen, že Libye je částí velké hry několikrát reklamované panem Brzezinským. Ten prohlásil již dávno, že "Новый Мировой Порядок будет строиться против России, на руинах России и за счет России" česky: "Nový světový řád se bude stavět proti Rusku, na ruinách Ruska a na účet Ruska." Nemám důkazy, ale zveřejnění informace francouzského analytika potvrzují stopu, na kterou mě vyslal jeden z mých starých známých.

Nemám důkazy, ale věřím svým, kteří tvrdí, že libyští revolucionáři mluví velice dobře anglicky, mají vojenskou techniku ne 70 let ale... odpovídají na otázky jako školení papoušci a jsou pod vedením zrádců Kaddáfího. To vše za pomoci humánní egyptské armády a hladových vystrašených Egypťanů, kteří se hodí na všechno, i na odvoz mrtvol do Egypta po čistkách demokraticky naladěných revolucionářů v Benghází.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.3. 2011