Frustrace z vlastní zpackané revoluce?

28. 3. 2011 / Filip Mahďák

Mohu souhlasit možná s tím že ke genocidě, jež by se beze sporu mohla stát oprávněným důvodem k intervenci, v Libyi nedocházelo, ale rozhodně ne s tím že nebyla připravována. Co je to jiného než počátek genocidy? Jestliže se Kaddáfí rozhodl střílet z děl a házet bomby na obyčejné lidi ačkoliv evidentně nemusel. Vypnul jim vodu, plyn a elektřinu zastavil dodávky léků a potravin do obležených měst. Zkuste to třeba na cukrovce den bez inzulínu. Na její konec by pan Dolejší chtěl čekat.

A mohl by to Kaddáfí celé vyřešit jinak a tyto lidi z toho vynechat. Oni mu přece nic neudělali. Kromě toho, že již chodí x let do práce a odvádějí mu daně do kasy, teda do kapsy. Nikdo evidentně v Čechách dosud nepochopil, že Cameron i Sarkozy by se mohli postavit třeba na hlavu, ale kdyby pošuk nebyl pošuk a dělal to jako ostatní diktátoři v Jemenu, Bahrainu, Libanonu, Jordánsku či Syrii, nebyla by žádná rezoluce a tudíž ani intervence.

Pan Dolejší se podivuje nad tím že Obama porušil ústavu USA. No ale neporušil stanovy OSN. Bush doslova kašlal na obojí. Zejména pak otevřeně na OSN. No tak tu alespoň nějaký posun zaznamenat můžeme. Na rozdíl od Iráku se zatím všechny zúčastnění snaží nevystoupit z uznaného právního rámce a na rozdíl od Iráku zatím nikdo na nikoho ještě nepodal ani žalobu či podmět k vyšetřování u mezinárodního soudu.

Libye ztratila suverenitu v tom okamžiku, když se Německo, Brazílie, Rusko, Čína a Indie (a nemusely) zržely hlasování ve věci rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1973 plné znění ZDE. Porušení mezinárodního práva v oblasti lidských práv, a Ženevských konvencí v nakládání se zajatci a civilním obyvatelstvem nacházejícím se ve válečném prostoru.

Dolejší nazývá naivními hlupáky lidi, kteří nevidí pacholíky za scénou, jenž zase čekají jak skončí škatule hejbejte se, aby mohli nastavit ta správná spojení k opětovnému napakování vlastní kapsy. Dolejší tvrdě kritizuje mezinárodní společenství vkládaje všem do jejich konání právě tento jediný záměr. Neuvědomuje si ovšem jak tahle jeho kritika zní velice jemně řečeno úsměvněně zrovna od nás z toho našeho Zkorumpistánu. "My je vidíme pane Dolejší máme jich doma plnou vládu." A pro změnu nám se směje zase americký velvyslanec. Nejdříve bychom si měli udělat pořádek doma alespoň do té míry jak ho mají po většině na západ od našich hranic, jinak ty naše kritiky jejich počinů vypadají spíš jen jako česká frustrace z vlastní zpackané revoluce.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.3. 2011