IuRe podá podnět ke kontrole zabezpečení osobních údajů při sčítání lidu

29. 3. 2011

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Občanské sdružení Iuridicum Remedium podá podnět k prošetření postupu anonymizace formulářů při sčítání lidu Úřadu pro ochranu osobních údajů. Protichůdná vyjádření představitelů ČSÚ pokud jde o okruh údajů, které mají být z formulářů při anonymizaci odstraněny, a jejich neochota informovat otevřeně veřejnost o tom, co se bude dít s osobními údaji občanů, totiž vyvolávají podezření, že naše data nepředáváme do správných rukou.

Před týdnem IuRe vydalo tiskovou zprávu, v které informovalo veřejnost o tom, že z publikovaných vyjádření představitelů ČSÚ vyplývá, že jimi plánovaná anonymizace údajů, při níž měly být ze sčítacích formulářů odstraňovány pouze jméno, rodné číslo a den a měsíc narození, vlastně žádnou anonymizací není. Ve formulářích by zůstala plná adresa, číslo bytu, pohlaví nebo rok narození. Z těchto údajů lze pak každého bez problémů identifikovat. Český statistický úřad následně přislíbil, že z formulářů odstraní i adresu, předchozí protichůdné informace organizátorů sčítání ale přitom nebyly nikým dementovány a stále je můžeme najít na internetových stránkách sčítání. "Vzhledem k protichůdným informacím o anonymizaci, jsme žádali, aby nám byly poskytnuty dokumenty, které postup anonymizace a okruh údajů, které mají být odstraněny, upravují. Místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal nám nejprve tyto dokumenty přislíbil poskytnout, po opakované žádosti jsme ale obdrželi pouze e-mail s výčte! m těchto údajů. Na naši žádost, aby nám poskytl slíbené dokumenty již neodpověděl," řekl právník IuRe Jan Vobořil.

Výčet údajů zaslaný místopředsedou ČSÚ by přitom například vůbec neumožnil naplňování některých účelů sčítání, s nimiž se ČSÚ snaží přesvědčit občany o jeho důležitosti. Jak například budou pomáhat domovní listy hasičům, když v nich po anonymizaci dle tvrzení místopředsedy ČSÚ Drápala zůstanou sice údaje o tom, z čeho je dům postaven nebo jestli má přípojku na plyn, ale kvůli odstraněné adrese už nebude nikdo vědět, o jaký dům se jedná? Zaslaný výčet tak spíše přináší další otázky, než že by dával odpovědi.

"Protichůdné informace vyvolávají podezření, že představitelé ČSÚ buď neví, jak bude anonymizace probíhat a chybí k tomu příslušná metodika, a nebo to nechtějí veřejnosti sdělit. Obě možnosti jsou špatně. Obě ale zapadají do chaotického průběhu sčítání a do celkové strategie neinformování o bezpečnostních opatřeních a odvolávání se na utajení i v příp! adech, kde to nemá žádné opodstatnění. Vzhledem k tomu, že sam! i nemáme žádné pravomoci, jak neprůhledný postup ČSÚ prověřit, podáváme podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů," uvedl Jan Vobořil. "Pochyby o bezpečnosti sčítání jsou jen dalším problémem, který letošní sčítání lidu provází. Celý koncept povinného a neanonymního sčítání s hrozbou sankce považujeme za nevhodný. Na Slovensku, kde se budou sčítat za dva měsíce, nehrozí žádnými sankcemi a formuláře samy o sobě jsou již anonymní. Proč tento postup není možný i u nás je otázkou," dodal Jan Vobořil.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.3. 2011