Půda v areálu fukušimské elektrárny je zamořena plutoniem

29. 3. 2011

Provozovatel poškozené fukušimské jaderné elektrárny společnost TEPCO přiznal, že na pěti místech v areálu elektrárny bylo v půdě nalezeno plutonium, a to v koncentracích 0,18-0,54 becquerelů na kilogram. Jedná se o vysoce toxický radioaktivní prvek používaný k výrobě jaderných náloží. Plutonium bylo obsaženo v některých palivových článcích vyrobených ze starých jaderných hlavic.

Viceprezident společnosti Sakae Muto v noci informoval, že byly nalezeny stopy izotopů plutonia 238, 239 a 240. Podle něj tyto nálezy nejsou nebezpečné a práce nebudou zastaveny.

Podle provozovatele není jasné, odkud plutonium pochází. Experti jsou přesvědčeni, že kromě poškozeného reaktoru třetího bloku, který používal směsné palivo s obsahem plutonia, může zamoření pocházet také z vyhořelého paliva.

Japonská vládní agentura pro jadernou bezpečnost je nálezem plutonia znepokojena, i když vzorky nedosahují nebezpečných hodnot. "Znamená to, že ochranná obálka je porušena, a tak mám za to, že situace je důvodem k obavám," řekl Hidehiko Nišijama pracující pro zmíněnou agenturu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.3. 2011