Pohádka tisíce a jedné operační noci

29. 3. 2011 / Karel Dolejší

Byl jednou jeden pán, jmenoval se Robert Michael Gates. Býval nejdřív leteckým důstojníkem, pak rozvědčíkem a nakonec ministrem obrany. Proslul věcným vystupováním. Už se chystal do politického důchodu, když zaváděl v Pentagonu druhou várku rozpočtových škrtů. Tehdy se ho reportér ABC Jack Tapper zeptal, zda zbrusu nová válka skončí ještě před Silvestrem. "Nemyslím si, že na tohle někdo zná odpověď," opáčil Gates.

Byl jednou jeden pán, jmenoval se Barack Hussein Obama. Býval právníkem, pak senátorem a nakonec prezidentem. Proslul plamennými a líbivými projevy. Chystal se obhajovat stávající funkci, když namísto ukončení dvou zděděných válek, které slíbil, zrovna jednu protahoval, druhou eskaloval a navrch ještě dvě další - v Jemenu a Libyi - rozpoutal. Tehdy se obrátil k národu a zapřísahal se, že angažmá v nejnovějším konfliktu bude časově i co do zdrojů velice omezené. Vlastně se přitom ale vyhýbal slovu válka. Vlastně přitom obešel Kongres. Vlastně se mu někteří pokoušeli tu válku zatrhnout a ještě jiní volali po impeachmentu.

Co myslíte, milé děti: Který z těch dvou pánů měl asi pravdu?

Kdo uhodne správně, dostane za odměnu létající koberec typu B-2 a bude s ním smět podnikat humanitární kobercové nálety...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.3. 2011