Kantonální volby ve Francii 2011

Sarkozymu zvoní hrana

28. 3. 2011 / Josef Brož

Pravice v rozvalu, levice mluví o konci Sarkozyho éry, ovšem Marine Le Penová roste. Hlavním vítězem se ale stali Francouzi, co hlasovali nohama: bylo jich neuvěřitelných 55%.

Poslední volby před těmi prezidentskými.

Ačkoliv se všichni snažili, aby tématem byly lokální problémy, hlavním tématem zůstaly volby, které budou až 13 měsíců -- ty prezidentské v květnu 2012. Sarkozyho pravice -- Svaz pro lidové hnutí (UMP) se mezi dvěma koly hádal, zda odmítnout alianci s Národní frontou (FN), na jejímž čelí se vypíná charismatická předsedkyně Marine Le Penová.

Rozhodnutí UMP nasadilo strategii: "ani fronta socialistická, ani fronta národní", sice uchovalo na poslední chvíli straně zbytky republikánského make-upu, ale od porážky je už nezachránilo.

Socialisté zvítězili: se ziskem 36,2% navýšili počet svých departmentů z 58 na 60. Pravice získala 18,6%, Národní fronta 11, 7%. Velkým vítězem je ale především neúčast: dosáhla ve 2. kole kolem 54,8%.

Volby v kantonech nabídly zástupce do obecních rad a zemských departmentů, oči všech se ale upírají na stav pravicové většiny, která už nemá mnoho času. Porážka v těchto volbách zní jako umíráček jejich sice neoficiálnímu, ale stále jedinému kandidátu, nynějšímu prezidentu Nicolasi Sarkozymu.

Výsledky, který vycházejí z půlnočních předběžných výsledky nezmění hlavní tendence: porážku Sarkozyho pravice, vítězství levice a "homogenizaci voličů" Národní fronty.

Více ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.3. 2011