Dobře že zemřel. Třeba spáchal zločin...

29. 3. 2011 / Karel Dolejší

Bývalá ministryně spravedlnosti a advokátka Daniela Kovářová se v Lidových novinách a na Neviditelném psu vyjádřila k úmrtí Otakara T. podezřelého z vraždy malé Aničky. Ačkoliv v úvodu hovoří o Otakarovi T. alespoň jako o "údajném vrahovi" (no, přinejmenším to byl sprostý podezřelý...), závěr vyznívá naprosto nemilosrdně: "Ve světle výše zmíněných možností však vítám, že Otakar T. zemřel. A doufám, že peklo skutečně existuje."

Kolářová ale není první takto vysoce postavenou figurou, která frapantně porušuje princip presumce neviny (nové je, že dokonce otevřeně vyjadřuje potěšení nad úmrtím osoby, která předmětný čin možná vůbec nespáchala). Současný ministr Pospíšil se před měsícem v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil o lidech, kterým byl preventivně obstaven majetek, aniž byli pravomocně odsouzeni, jako o "pachatelích". Když se někdo nestydí stát se sprostým podezřelým, dobře mu tak.

Otakar T. ve vazbě zemřel. Možná dobrovolně, možná ne. (Pokud jeho smrt nebyla dobrovolná, vyšetří to ještě někdo v tomto státě?) Možná spáchal čin, z nějž byl podezřelý, možná nikoliv. Bývalá ministryně spravedlnosti a advokátka nicméně v každém případě vyjadřuje uspokojení nad tím, že tento člověk přestal existovat. Takto se vyjadřuje osoba, která je v oblasti práva profesionálem.

Jakou úroveň právního povědomí a zacházení se "sprostými podezřelými" všeho druhu můžeme za takových okolností očekávat od laiků pana Nováka nebo paní Vomáčkové, a jak to vypadá s budoucností české justice, ponechávám na úvaze laskavého čtenáře...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.3. 2011