Kdo bude knihy číst?

9. 3. 2011 / Karel Sýs

přípodotek k článku Daniela Strože "Proč nemohu podepsat Výzvu na obranu knih"

Tažte se spíš, kdo bude vůbec knihy ne kupovat, ale číst, když je občan denně z všudypřítomných obrazovek vyzýván „volejte naše věštce“? Tento režim nedělá chybu režimu minulého, totiž aby tiskl své odpůrce a udržoval je v mírné nemilosti. Tento režim o nich mlčí.

Je to jako v Třetí říši: nejdřív přijdou na řadu komunisti, pak Židé, pak sociální demokraté a nakonec nezbude nikdo, kdo by se vás zastal. Klinkáte na poplach, až když vám konečně šlápli na nohu!

S pohoršením čtu, že Výzvu vypracoval i Pistorius. Naposled prý zdecimoval českou knihu bolševik v roce 1948. Omyl. Tento Pistorius jen v roce 1990 po svém převzetí moci v nakladatelství Mladá fronta zrušil 136 autorských smluv a zastavil výrobu těchto knih v různém stadiu dokončení, například i poslední (posmrtnou) sbírku Jana Skácela. Osobně dal rozmetat mé knihy Kapsa, Praha zezadu a Vzducholoď v parku. Tyto knihy se neztratí, ale za pár let nebude nikdo vědět, kdo byl Vladimír Koniášovič Pistorius, avšak je třeba, aby se pro výstrahu vědělo, co to bylo zač.

Autoři Výzvy si představovali, že pazoura trhu smete pouze umění levice a jim se rozšíří lebensraum.

Ukázalo se však, že minulá propaganda nelhala, jen neuměla srozumitelně artikulovat pravdu.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.3. 2011