BRITÁNIE:

Labouristická strana obviňuje BBC ze zbabělosti a ze spiknutí s konzervativci

9. 3. 2011

Mezi společností BBC a Labouristickou stranou v Británii vznikla kontroverze: Labouristé obviňují BBC, že ve svém zpravodajství používá slova "úspory" tam, kde by měla hovořit o "škrtech". Labouristická strana kritizuje BBC, že podléhá nátlaku vládnoucích konzervativců, aby vůči vládní politice nebyla kritická.

Labouristické straně také vadí, že bývalý šéfredaktor hlavních večerních zpráv televize BBC Craig Oliver byl jmenován v Downing Street novým šéfem Konzervativní strany pro komunikace. Labouristická strana se obává, že bude mít Oliver vliv na své bývalé kolegy v BBC.

Loni se BBC octla uprostřed kontroverze, kdy odstranila nůžky z grafiky, která měla doprovázet pravidelné šoty v televizním zpravodajství týkajícím se škrtů konzervativního ministra financí Osborna.

Naopak Konzervativní strana obviňuje BBC, že je vůči konzervativcům zaujatá a jejich škrty prezentuje kriticky a bez kontextu.

Z hlediska vnějšího pozorovatele je nutno podotknout, že zpravodajství televize BBC je vůči vládě v současnosti značně krotké a televizní diváci se pro skutečné informace musejí poohlédnout jinam, například k Channel Four News.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.3. 2011