Mohly by evropské vlády vypnout internet?

8. 3. 2011

Během nedávných nepokojů vypnula egyptská a libyjská vláda ve svých zemích internet. Mohlo by se to stát i v Evropě? ptá se deník Independent.

V Británii existují dva zákony, které dávají vládě pravomoc nařídit vypnutí internetu. Je to Zákon o mimořádné občanské situaci (Civil Contingencies Act) a Komunikační zákon (Communications Act) z r. 2003. Obou zákonů může vláda použít k suspendování internetových služeb, buď tím, že nařídí poskytovatelům internetových služeb, aby své služby zrušili, anebo vypnutím internetových ústředen. Podle Komunikačního zákona má pravomoc nařídit vypnutí internetu ministr kultury.

Egyptská vláda Hosniho Mubaraka se 27. ledna pokusila odpojit internet v Egyptě od světa. Poskytovatelé internetových služeb tam dostali příkaz, aby své služby vyřadili z provozu. Vodafone Egypt vydal prohlášení: "Podle egyptských zákonů mají úřady právo vydat takovýto příkaz a my máme povinnost ho splnit."

Tři další velcí egyptští poskytovatelé internetových služeb - Link Egypt, Telecom Egypt a Etisalat Misr - také zrušili své služby. O několik dní později vypnul své internetové služby poslední egyptský poskytovatel internetových služeb, Noor, a vyřadil tím z provozu egyptskou burzu.

Obdobné to bylo v jiných zemích. 19. února byl kompletně vypnut internet v Libyi, v Bahrajnu došlo k poklesu internetového provozu od 14. do 16. února.

Avšak úřady v Egyptě zjistily, že vypnutí internetových služeb lze obejít. Telefonní linky totiž zůstaly v provozu a aktivisté byli schopni připojit se k internetu s použitím dialupových modemů.

Telecmox New Agency, globální seskupení internetových aktivistů, informovalo: "Zprovoznili jsme servery, které dokázaly reagovat na volání modemů po telefonních linkách. Mimo Egypt, ve Francii, v Holandsku a v německu, reaktivovali někteří poskytovatelé internetových služeb své modemové služby."

Bylo nutno rozšířit seznamy telefonních čísel aktivních modemových služeb faxem a manuálně, protože email byl zrušen spolu s přístupem na internet. Telefonní čísla byla také čtena v krátkovlnném vysílání. Twitter se spojit s Googlem a novou společností Googlu jménem SayNow a nabídl možnost posílat zprávy prostřednictvím Twitter mimo internet. Aktivisté mohli telefonovat hlasově své zprávy a jejich hlasové zprávy byly převedeny do textové podoby a zveřejněny na internetu.

Britští odborníci se domnívají, že v Británii existují dostatečné právní záruky proti možnému vypnutí internetu. Mimo jiné by byla vláda v Británii nucena soukromé firmy odškodnit za vypojení internetu. Kdo ve vládě by byl ochoten platit finanční odškodné mnohamiliardovému internetovému průmyslu?

Kromě toho, na rozdíl od Egypta, by bylo v západoevropské zemi vypnutí internetu velmi složíté. V Británii existuje více než 3000 poskytovatelů internetových služeb, nekolik celostátních mobilních telefonních společností a nejméně 10 podmořských vysokorychlostních optických kabelů, spojujících zemi se světem. Většina mobilních společností i poskytovaatelů internetových služeb by provozovala své služby prostřednictvím infrastruktury v jiných zemích. Sítě v západní Evropě jsou totiž provázané bez ohledu na hranice zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.3. 2011