CHRONOLOGIE JEDNÉ DEZINFORMACE

PSYOPS "zdroje": když Al-Džazíra i OSN skočili na jeden špek....

8. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Příběh, který chytí jakéhokoliv novináře: Izraelská firma Global CST, obchodující se zbraněmi, cvičící vojáky a poskytující soukromou ozbrojenou ochranu, vlastněná izraelským generálmajorem v záloze Israelem Zivou, který dříve působil jako náčelník operačního štábu IDF, nabízí Muammaru Kaddáfímu 50 tisíc afrických žoldáků za miliardovou licenci na těžbu libyjské ropy - za podmínky, že oni žoldáci uspějí, režim udrží a Kaddáfí nebude muset prchnout.

Společnost je médii vzápětí dohledána na internetu a definována jako profi soukromá armáda na špinavé operace: mimo jiné cvičila jednotky kolumbijské armády, které bojovaly s povstalci FARC, stejně jako se účastnila vydání kolumbijské kandidátky na prezidentský úřad Ingrid Betancourtové.

Transakci s Kaddáfím posvětil nejen náčelník izraelského genštábu, ale dokonce i Netanjahuův kabinet, potvrzují "zpravodajské zdroje"... Al-Džazíra řekla, že dohoda byla uzavřena se souhlasem izraelské vlády, která zasedla 18. února na zvláštním zasedání s premiérem Benjaminem Netanjahuem, ministrem obrany Ehudem Barakem, šéfem izraelské zpravodajské služby Aman Avivem Kokhavim a ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem. Důvodem pro toto "nestandardní" rozhodnutí byly údajně obavy z vytvoření fundamentalistického islámského státu na území Libye. Izraelská firma se setkává s šéfem libyjské tajné služby, brigádním generálem Abdullahem Al-Sanusim "na neutrální půdě" v sousedním Čadu a vzápětí nato se samotným plukovníkem Kaddáfím. Společně vybírají bojovníky... Na oplátku společnost Global CST za podporu režimu údajně získala práva na výrobu a vývoz ropy z ropných polí Sabha, Tobruk a Benghazi v ceně 5 miliard dolarů, stejně jako možnost stálé základny v Libyi k operacím v sousedních zemích, podle zprávy televize Al-Džazíra, které se odkazují na izraelského "investigativního" novináře z deníku Jediot Achronot.

Poznámka BL: Kšeft se měl uskutečnit přesto, že v tu samou dobu Spojené státy požadují po Radě bezpečnosti OSN odsouzení náboru žoldnéřů a odsouzení střelby do vlastních (byť vzbouřených) obyvatel jako válečný zločin.

Íránská agentura Press TV v ten samý den zveřejnila podobné informace s odvoláním na "své zdroje v Egyptě". Od ní informaci převzal íránský deník Teheran Times. Od něj indonéská televize Republika. A v tu chvíli nastává lavina. Zprávu si kopírují muslimové i Rusové. Ještě týden od zveřejnění zprávu publikuje rusky psaná izraelská stránka s dovětkem, který "i s chlupama" převzala s celým článkem z izraelského zdroje slovenská Pravda:

"Všimněte si, že tématem "zrady svých vlastních lidí v zájmu sionistů" jak Muammara Kaddáfího, tak i Husniho Mubaraka výrazně zvyšuje Al Džazíra rating v arabských a íránských sdělovacích prostředcích, které využívají toto téma. Novinky s odkazy Kaddáfího a Mubaraka na Izrael jsou vždy v muslimském světě nejpopulárnější. Al-Džazíra je nejoblíbenější televizní vysílání v arabském světě. Nicméně, izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v posledním rozhovoru pro NEWSru.co.il dal následující hodnocení práce tohoto televizního kanálu:... "Al-Džazíra nemá nic do činění s žurnalistikou. To je - propagandistická mašinérie, která se nezabývá odrazem událostí, ale vymýváním mozků. Neexistuje žádný jiný kanál, který by uváděl tolik nepravdivých informací jako první, podporoval vášně, a pak, někdy, vytvořil dementi: "Omlouváme se, zveřejnili jsme nesprávné informace" ... Al Jazeera není žurnalistika, to je součást teroristické aliance, která využívá výhod demokracie, aby zničila svobodný svět". "

Další zdroje uvádějí jako doplněk identifikace, že se firma "specializuje se na africký trh" a dodá se informace, že "proti této společnosti bylo v nedávné době prováděno šetření za prodej nepovolených zbraní v jiné zemi v Africe."

Jiné zdroje dodají k setkání s Abdullahem Al-Sanusim : "Setkání se uskutečnilo v Čadu, další africké zemi. Poslední detaily transakce byly schváleny na tomto zasedání. Čad, sousedící s jihem Libye a Súdánu, udržuje úzké vztahy s Izraelem po celá desetiletí."

Novinář poté dodá komentář, připomínající náborový leták časopisu Soldier: "Všimněte si, že žoldáci, kteří dorazili do Tripolisu, přišli z Čadu, a to je dokázaný fakt. Podle západních médií Kaddáfí platí žoldáky 2 000 dolarů za den za bojovníka. Než přijali žoldáky, libyjští vojáci dostávali asi 100 dolarů za den. Skutečný obchod je v hodnotě miliard dolarů. ... Vysoké částky zahrnují také zbraně a střelivo používané žoldnéři. V případě, že bojovník je zabit nebo zraněn nebo upadne do zajetí, jeho rodina dostane odškodnění."

A kvůli objektivitě vzápětí dodává: "Je třeba poznamenat, že Spojené státy, Británie a pravděpodobně i NATO rozhodli začít proces vzdušné blokády na Libyí, také mimo jiné aby se zabránilo vstupu žoldáků z jiných zemí. Rebelové byli schopni zajmout v Libyi několik desítek žoldáků a předložit je médiím. Kaddáfí sám popírá, že by přijal bojovníky ze zahraničí, a řekl, že více než polovina z libyjských občanů jsou černé pleti a média si o nich nesprávně myslí, že jsou to žoldáci.''

Takto zprávu zveřejnila jako druhá s odkazem na Al Džazíru internetová stánka NIL - News Israel, s odkazem na "egyptské zdroje" hned v titulku. Text Al Džazíry byl prakticky totožný, jiný pouze v datu.

Al Džazíra 28. 2. 2011 18:28 GMT ZDE

NIL - News Israel 1. 3. 2011, 09:35 מקורות מצריים: חברה ישראלית מספקת לקדאפי שכירי חרב אפריקניים ZDE

Jiný novinář dodal k příliš stručnému textu podrobnosti: "Podle Al-Džazíry je firma generálmajora Israela Zivy pobočkou izraelské vlády, která provádí nábor žoldnéřských skupin v Nigérii, Čadu, Středoafrické republice, Mali, Senegalu, u členů povstaleckých hnutí v Dárfúru v jižním Súdánu. Tyto země byly údajně v pořadí u libyjského zpravodajského důstojníka Abdullaha Sanusiho.

Jiné noviny dodají výzbroj fiktivním žoldnéřům: "Podle Al-Džazíry, je asi 50 tisíc žoldnéřů ozbrojených různými ruskými, americkými, britskými a izraelskými zbraněmi, včetně pušek, kalašnikovů a RPG."

Za "blbost" tuto zprávu v perexu označil izraelský server Globus. V titulku se odkázal na arabské "pohádky tisíce a jedné noci. Přesto ji zveřejnil. Že by důvodem bylo "Co kdyby?"

Globes 2.3.2011 07:56: סיפורי אלף לילה ולילה? "אל ג'זירה": "קדאפי הבטיח רישיונות נפט לאלוף במיל' בצה"ל תמורת שכירי חרב" ZDE

Stejně jako televize MAKO, která ovšem v perexu uvádí, že jde o propagandistickou dezinformaci, kterou se Al Džazíra zapíše do dějin. A dodává: "Je důležité si uvědomit, že neexistuje žádná zpráva o ověření této informace..." Přináší - jako jediná - i dementi: "Oficiální zpráva izraelského Ministerstva obrany podle rozhovoru dnes ráno tvrdí, že se jedná o falešnou představu ve "falešné, horečnaté fantazii reportéra, který zprávu zveřejnil." Mako dokonce vysvětluje, proč je a bude v muslimských hlavách zpráva tak populární : "miliony lidí v celém arabském světě potřebují zprávy prostřednictvím svých vlastních médií..."

MAKO 2. 3. 2011 8:42, Aktualizováno 13:10 אל-ג'זירה: "ישראל גייסה 50 אלף שכירי חרב לקדאפי" ZDE

Hned po Al Džazíře ovšem "informaci" zveřejnil v turečtině server Dünyia Bülteni a palestinská Ma'an News Agency, která o sobě tvrdí, že patří "mezi nejvíce prohlížené webové stránky na palestinských územích a je považována za hlavní zdroj nezávislých zpráv z Palestiny". Jde o agenturu z Betléma a Gazy, kooperující v rozsáhlé síti lokálních rozhlasových a televizních stanic, financovanou ze zdrojů dánského a nizozemského vyslanectví Úřadu palestinské samosprávy (Office to the Palestinian Authority). Ta ovšem informaci zveřejnila nikoliv hebrejsky, ale arabsky, ale anglicky. Ma'an se navíc odkazuje na kontroverzní hebrejsky psanou stránku Inyan Merkazi (Merkaz Ha'inyanim), která zveřejňuje občas izraelské vládě nepohodlné informace... Tento zdroj se nicméně nepodařilo dohledat vůbec.

Dünyia Bülteni 1.3.2011 11:25: Lejyonerlerin arkasından İsrail çıktı ZDE

Ma'an News Agency 1. 3. 2011 20:19: Report: Israel company recruiting Gadhafi mercenaries ZDE

A ZPRÁVA SE ROZLETĚLA DO CELÉHO SVĚTA. Via google news a yahoo news... do neurotických arabských a muslimských domácností po celém světě. Jako další ji stihla převzít lokální televize z Indonésie - Republika TV.

Republika TV, 1. 3. 2011, 22:14 WIB: Gaddafi Gunakan Pasukan Bayaran Israel ZDE

A pak si zprávy všimla "první íránská síť mezinárodního zpravodajství" Press TV , od které převzal informaci (s korektním uvedením agenturního zdroje) íránský deník Teheran Times.

Press TV 2. 3. 2011 11:13 (via yahoo news 2.3. 03:17 GMT) ZDE

Teheran Times ZDE

Al Džazíra měla informace původní.... Britské listy převzaly informaci přímo z z arabského vydání Al Džazíry. A pouze částečně - do "news monitoru". Ta informace smrděla. Takové množství žoldáků zrekrutovat, vystrojit, vyzbrojit a přepravit vyžaduje čas, rozsáhlé logistické zázemí a je prakticky nemožné to zvládnout v podmínkách Kaddáfího. Uvedli jsme pouze:

  • Al Džazíra IZRAEL 20:40 SEČ Izrael považuje libyjskou revoluci za kritickou z hlediska strategické bezpečnosti. Domnívá se, že pád Kaddáfího režimu by otevřel dveře "islámskému režimu" v Libyi. Šéf izraelské vojenské rozvědky generál Aviv Kokhvi potvrdil, že libyjské revoluci dominuje "náboženský a fundamentalistický charakter" a že Muslimské bratrstvo má v rukou zejména východní Libyi, konkrétně město Benghází. Úniky informací potvrdily, že Benjamin Netanjahu povolil nábor afrických žoldnéřů pro Kaddáfího a Izrael se podílel na Kaddáfího protiislamistických aktivitách. Kaddáfí poskytl za to záruky izraelské firmě v Libyi v oblasti průzkumu, těžby a vývozu libyjské ropy a zemního plynu z několika oblastí - Sabha, Tobruk, Benghazi a Kufra.

Odkaz vedl přímo na Al Džazíru.

NEWS MONITOR BL 28. 2. 2011 ZDE

Al Džazíra 28. 2. 2011 18:28 GMT ZDE

Jerusalem Post a další izraelské listy přebíraly informaci také od Al Džazíry. A vrhly se do vášnivé polemiky. Marně. Sice s polemickými výhradami, ale informace se ujala i na rusky psaných izraelských stránkách, odkud ji převzala i slovenská Pravda.... Ani se nenamáhala si ověřit primární údaje. Kdyby tak Pravda v den vydání udělala, zjistila by, že arabské vydání Al Džazíry udělalo věc nevídanou. Původní text tiše smazalo i s titulkem, na místo něj zveřejnilo rozhořčenou reakci penzionovaného izraelského generála. Server se ovšem zachoval v tom zmatku neprofesionálně. Neomluvil se. Změnil vlastní minulost a neuvedl, že zveřejnil neověřený nesmysl. A neopravil ani údaje datující původní článek. A zprávu popřel jménem Ziva tak, že ji zopakoval, pouze před každou větu napsal "Ziv rozhodně popřel, že..." A jako titulek uvedl: "Generál Ziv popírá spojení s libyjskými žoldáky". Na závěr Al Džazíra dodává: "Ziv řekl, že to, co vysílala síť Al Jazeera na toto téma, je směšné a odporné. Tyto různé absurdity si nezaslouží komentář, nicméně jsou to informace trestuhodné a nežádoucí pro širokou škálu izraelskými úřady."

Al Džazíra: الجنزال زيف ينفي صلته بمرتزقة ليبيا ZDE

NewsRuCoIl, 2. 3. 2011, 16:06: Обзор иранских СМИ ZDE
NewsRuCoIl, 4. 3. 2011 08:47: "Аль-Джазира": черных наемников для Каддафи поставлял генерал ЦАХАЛа ZDE
Jerusalem Post, 5. 3. 2011 22:06: The axiomatic enemy ZDE
Pravda, 6. 3. 2011 8:55: Kaddáfího žoldnierov dodáva izraelský generál ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.3. 2011