Je vesmír plný "hvězdných důchodců"?

Možná existuje až třikrát více hvězd, než se dosud myslelo

2. 12. 2010

Astronomové po odstínění jasnějších objektů zjistili, že počet starých menších hvězd nacházejících se v Hertzsprung-Russellově diagramu na konci hlavní posloupnosti, takzvaných červených trpaslíků, je v relativně nedalekých eliptických galaxiích mnohem větší, než v naší vlastní galaxii - tj. Mléčné dráze. Zjištění vrhá nové světlo na dosavadní vědecké představy a nasvědčuje tomu, že celkový počet hvězd ve vesmíru by mohl být možná až třikrát větší, než vědci dosud předpokládali. Značně také omezuje potřebu postulovat existenci významného množství hypotetické "temné hmoty", jež v kombinaci s problematickou rehabilitací Einsteinovy kosmologické konstanty dosud figuruje ve standardních teoretických modelech vesmíru.

Protože červení trpaslíci jsou ve srovnání s mladšími hvězdami poměrně malí (10-20% hmotnosti Slunce) a září jen slabě, astronomové je dosud nebyli schopni detekovat v jiných galaxiích. Nevěděli tedy o možnosti, že větší část hvězd ve vesmíru je ve skutečnosti již tvořena právě těmito hvězdami nacházejícími se na konci své "životní dráhy".

Astronomové však nyní využili přístrojů Keckovy observatoře na Havaji a zjistili přítomnost velkého množství červených trpaslíků v osmi masivních eliptických galaxiích nacházejících se ve vzdálenostech mezi 50-300 miliony světelných let. V těchto uskupeních se nachází přibližně dvacetkrát více červených trpaslíků než v Mléčné dráze, která byla dosud považována za představitelku běžného vesmírného "průměru".

Největšími galaxiemi ve vesmíru jsou právě eliptické galaxie; zatímco Mléčná dráha podle dosavadních zjištění obsahuje asi 400 miliard hvězd, největší z eliptických galaxií jich podle dosavadních představ měly obsahovat více než bilion. Nový výzkum však ukazuje, že ve skutečnosti to může být zhruba 5-10 bilionů hvězd. Potřeba předpokládat existenci hypotetické nepozorovatelné temné hmoty je tím významně oslabena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010