Demokracie nespočívá v tom, že vládnou ti praví, nebo leví....

1. 12. 2010 / Boris Cvek

Ačkoli souhlasím s celým dnešním článkem Karla Dolejšího o pražské koalici ODSSD souhlasím a názory Štěpána Kotrby nesdílím, přece jen musím poznamenat něco k tomuto:

"Občané v Praze tak často volili TOP09, protože si nepřejí, aby se na radnici kradlo - a protože se domnívají, že to právě TOP09 dokáže zajistit. Je dost dobře možné, že se občané v tomto odhadu krutě mýlí, ale to je prostě riziko demokratického podnikání. Jak napsal předpotopní Karl Raimund Popper, demokracie nespočívá v tom, že vládnou ti praví - nebo leví (kdo to je, to stejně žádnej neví...). Demokracie je režim, ve kterém je možné ty, kdo vládnou prachmizerně, jednou za čas poslat... do politického důchodu, aby nenadělali další zbytečné škody. V tomto smyslu pražská koalice ODSSD představuje jednoznačně popření demokracie. Očekávaná změna se nedostavila, vládnou prakticky tíž, jen si kvůli politickému marketingu převlíkli zahnojené montérky a udělali do kamer pár naculených grimas."

Lidé mohli nedat ODS šanci, kdyby ji vůbec nevolili, kdyby úplně ztroskotala - a možná právě to se stane v příštích komunálních volbách v Praze. Bylo by zajímavé zjistit, a škoda že to zatím nikdo neudělal, jak vnímají koalici ODSSD ti, kdo letos v Praze volili ODS. Je to pro ně podvod? Cítí se tak, že naletěli Svobodovi? V každém případě koalice ODSSD teď vládne v Praze jen díky hlasům voličů, kteří obě strany volili, což je demokratické. V tom má Štěpán Kotrba pravdu. Voliči prostě občas nezvládnou (a v Česku to tak bývalo často, vezměte si např. osud V. Klause, který se měl po roce 1997 zahrabat do země ostudou, a přitom měl obrovskou podporu veřejnosti až dodnes) ani tu nejzákladnější funkci demokracie: potrestat politiky a politické gangy, s nimiž jsou nespokojeni. Lidé jako Hulínský nebo Šťastný mohli být dávno na politickém smetišti, kdyby voliči opravdu chtěli. Je po volbách a politici z ODSSD se svým voličům jen mohou smát, jací jsou to blbci.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010