Vladimir Putin: "Americké depeše jsou pomlouvačné"

1. 12. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin odsoudil jako "pomlouvačnou" americkou diplomatickou depeši, která ho označila za "Batmana" a ruského prezidenta Medveděva za "Robina".

"Věc je ta, že jde o interakci, která je důležitým faktorem v domácí politice v Rusku," řekl Putin v mrazivém rozhovoru pro pořad americké televize Larry King Live. "Abych to řekl upřímně, nečekali jsme, že se to bude dělat s takovou arogancí, s takovou agresivitou a, víte, tak neeticky."

Putin také odmítl hodnocení od amerického ministra obrany Roberta Gatese, také obsažené v dokumentech na Wikileaks, že "ruská demokracie zmizela". Poukázal na to, že v prezidentských volbách v USA občas vítězí člověk, který nezískal většinu občanských hlasů.

"Když my hovoříme se svými americkými přáteli a říkáme jim, že mají v tomto ohledu systémové problémy, oni reagují: 'Nezasahujte do našich záležitostí. Toto je naše tradice a tak to bude pokračovat i dál.'My do toho nezasahujeme. Ale rád bych poradil svým kolegům: ani vy nezasahujte do suverénní volby ruského lidu."

Putin v rozhovoru vyjádřil převládající názor v Rusku, že americké diplomatické depeše záměrně zveřejnila nějaká frakce v americké vládě či v americké armádě.

"Někteří experti se domnívají, že někdo Wikileaks podvedl, že jich někdo zneužívá k politickým cílům," řekl Putin.

Putin dodal, že pokud americké diplomatické depeše nebyly zveřejněny úmyslně, americký informační systém bude muset být lépe zabezpečen. Smířlivě dodal: "K prozrazení dokumentů docházelo i dříve. Není to zas taková tragédie."

Turecký premiér Tayyip Erdogan Spojeným státům pohrozil, že je bude kvůli svému zápornému hodnocení v prozrazených diplomatických depeších žalovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010