Wikileaks: "Sprosťák" princ Andrew americkou velvyslankyni šokoval

30. 11. 2010

Anglický princ Andrew, která má fungovat jako podnikatelský velvyslanec britské vlády, ostře zaútočil během návštěvy Kyrgyzstánu na britské vládní vyšetřovatele korupce, na novináře a na Francouze. Jeho hysterický výlev na oficiální recepci americkou velvyslankyni šokoval.

Tatiana Gfoellerová, americká velvyslankyně v Kyrgyzstánu, informovala v tajné depeši, že Andrew hovořil na obědě s britskými a kanadskými podnikateli "drze" a to způsobem, který hraničil se sprosťáctvím.

Během dvouhodinové recepce r. 2008 v kyrgyzském hlavním městě Biškeku zaútočil princ Andrew na britské vyšetřovatele korupce z vládního Úřadu pro vyšetřování vážných finančních podvodů. Označil jejich chování za "idiotské".

Nadával také na reportéry z deníku Guardian, kteří vyšetřují úplatkářství jako "ti (sprosté slovo) novináři, kteří do všeho strkají nos."

Andrew podle americké velvyslankyně hovořil na všeobecné téma podpory britských ekonomických zájmů v zahraničí. Nadával na britské vyšetřovatele korupce, kteří se chovali tak "idiotsky", že málem zlikvidovali dohodu al-Yamama o dodávkách vojenského zařízení Saúdské Arábii.

Princ, jak vysvětlila velvyslankyně, hovořil o vyšetřování korupce, které bylo posléze na naléhání tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira zastaveno. Šlo o to, že významný činitel saúdské královské rodiny dostal úplatky za udělení tohoto kontraktu.

Depeše americké velvyslankyně pokračovala: "Poddaní jeho matky, kteří seděli kolem stolu, souhlasně řičeli. Andrew pak nadával na ty (sprosté slovo) novináře, zejména z Guardianu, kteří do všeho strkají nos a (zjevně) ztěžují práci britským podnikatelům. Dav mu v podstatě tleskal."

Podle velvyslankyně se pak začalo hovořit o korupci v samotném Kyrgyzstánu. "Podnikatelé trvdili, že se na korupci nikdy nepodílejí, ale jeden představitel středně velkého podniku přiznal, že někdy je to hrozné pokušení. Podnikatelé pak jako jeden muž hovořili o tom, že se v Kyrgyzstánu nikdy ničeho nedá dosáhnout, pokud syn Maxim tamějšího prezidenta Bakijeva nedostane úplatek.

Jeden podnikatel dodal, že podnikat v Kyrgyzstánu je jako podnikat v Yukonu v devatenáctém století, kdy vydělali jen ti, kdo byli ochotni dávat úplatky. Když to princ Andrew slyšel, zařval smíchy a řekl: 'Tak to vypadá přesně jako ve Francii.'"

Letos vyšlo najevo, že zeť kyrgyzského prezidetna Timur Kolibajev zaplatil princi Andrewovi 15 milionů liber - o tři miliony více, než byla inzerovaná cena - za jeho rezidenci v hrabství Surrey, kterou nikdo nechtěl koupit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010