Wikileaks: Čína je "připravena opustit Severní Koreu"

30. 11. 2010

Z diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks, vyplývá, že je Peking frustrován vojenskými akcemi "rozmazleného severokorejského dítěte" a stále více podporuje představu sjednocení obou Korejí

Čína naznačila, že je připravena přijmout sjednocení obou Korejí a soukromě se distancuje od severokorejského režimu. Vyplývá to z prozrazených amerických diplomatických depeší, v nichž se píše, že vysocí pekingští činitelé považují Severní Koreu, svého oficiálního spojence, za "rozmazlené dítě".

Čína nedávno oficiálně odmítla odsoudit severokorejskou střelbu na jihokorejský ostrov, v pondělí se však podrobila americkému nátlaku na diplomatické řešení a pozvala do Pekingu vysokého severokorejského představitele.

Čína se staví ostře kriticky vůči americkým nátlakovým akcím na Severní Koreu a požaduje obnovení šestistranných rozhovorů o jaderném odzbrojení Severní Koreje. Avšak deník Guardian na základě amerických diplomatických depeší z Pekingu informuje o tom, že frustrace Pekingu nad Severní Koreou roste od jejích loňských raketových testů. Čína se obává hospodářského dopadu regionální nestability a má strach, že smrt diktátora Kim Jong-ila by mohla vyvolat boj o následnictví.

Důkazy o tom, že se Čína distancuje od Kim Jong-ila, vyplývají z nejnovější série amerických diplomatických depeší, které publikoval Guardian a čtyři další mezinárodní média.

Z prozrazených depeší o KLDR vyplývá, že:

  • Jihokorejskému náměstku ministra zahraničních věcí sdělili dva jmenovaní vysocí čínští činitelé, že jsou přesvědčeni, že by Korea měla být sjednocena pod kontrolou Seoulu a že tento názor začíná přejímat většina vedení komunistické strany Číny v Pekingu.
  • Čínský náměstek ministra zahraničí sdělil americkým činitelům, že se Pchyongyang choval jako "rozmazlené dítě" a snažil se provedením raketových testů v dubnu 2009 vyvolat pozornost Washingtonu.
  • Čínský velvyslanec se vyjádřil, že jaderná činnost Severní Koreje je hrozbou "bezpečnosti celého světa".
  • Čínští činitelé usuzují, že si Čína dokáže v případě vážné nestability na korejském poloostrově poradit s 300 000 severokorejskými uprchlíky, ale že bude možná muset použít armády k uzavření hranic.

Letos v únoru řekl tehdejší náměstek jihokorejského ministra zahraničí Chun Yung-woo americké velvyslankyni Kathleen Stephensové, že mladá generace šéfů čínské komunistické strany už nepovažuje KLDR za užitečného či spolehlivého spojence a že Čína nebude riskovat ozbrojený konflikt kvůli Severní Koreji.

Chun, který byl mezitím jmenován poradcem pro národní bezpečnost pro jihokorejského prezidenta, vyjádřil názor, že Severní Korea už zkolabovala hospodářsky. Politický kolaps bude podle něho následovat, až Kim Jong-il zemře. "Chung tvrdil, že mu řekli dva vysocí čínští činitelé, že by Korea měla být sjednocena pod kontrolou Seoulu," napsala Stephensová. Čína by podle Chuna byla spokojená, kdyby došlo k sjednocení Koreje pod kontrolou Seoulu, pokud by Korea byla ukotvena v "pozitivní alianci" se Spojenými státy a nebyla nepřátelská vůči Číně. Sjednocená Korea by znamenala obrovské obchodní a pracovní příležitosti pro Čínu.

Chung vyloučil, že by Čína v případě rozkladu KLDR vojensky zasáhla. Čínské národní zájmy totiž jsou nyní blízké americkým, japonským a jihokorejským - a ne severokorejským.

Chung sdělil Stephensové, že Čína nedokáže přesvědčit Pchyongyang, aby změnil svou nekonstruktivní politiku "Peking má daleko menší vliv, než si lidé myslí" a nemá vůli své názory v KLDR prosadit. Čínské veřejné mínění je stále kritičtější vůči KLDR, a to se odráží v názorech čínvské vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010