O demokracii

1. 12. 2010 / Petr Wagner

Současná diskuse, vyvolaná událostmi v Praze, se drží poněkud na povrchu věcí. Jíž před lety o začal profesor Bělohradský uvažovat o současném politickém systému jako o postdemokratické demokracii.. I v BL se na tato témata diskutovalo při přijetí "náhubkového" zákona a nyní se pokračuje při "demokratických" procesech při ustanovování vlády nad městem.

Co je tedy demokracie? Volby a tečka? Volby a buď zticha? Zejména Ty, který nevolíš? To jsou asi otázky, nad kterými bychom měli uvažovat.

V ČT24 (Události, komentáře, 30.11.) pan Jakl řekl, že "demokracie je mechanismus" nebo, že "volby jsou investice, podnikatelský projekt". Je to v souladu s tím, na co poukazuje Jiří Pehe: že v ČR neexistují politické strany, ale jen subjekty, které obchodují s mocí.

Asi to v ČR do značné míry odpovídá současné situaci. Asi se skutečně v ČR mnoho investuje, aby "někdo" vyhrál a investice se musí vyplatit. Jinak nemá smysl.

Ale je toto demokracie? Nebo zůstala již jen pouhá formální slupka, provazy v ringu kde je v rámci pravidel - zákonů dovoleno vše a rozhodčí se na zápas může podívat jednou za čtyři roky? Navíc notně zmanipulován medii.

Pokud zítra parlament odhlasuje, že auta mají jezdit po střeše s koly k nebi, je to demokracie? Ale zákon bude platit! A dodržování zákonů je přece demokracie!

Nebo by to mělo být jinak. Že demokracie je jak se ke mně chová jakýkoliv úředník /poslanec, radní, prazident/ v jakékoliv situaci v jakoukoliv dobu. Že demokracie je, že mohu kdykoliv vyjádřit svůj názor, že mohu protestovat proti hře "cinknutými" kartami, proti rozhazování mých peněz, proti potenciálnímu plundrování veřejných fondů /zdravotnictví, důchody/.

Ve Francii protestují hlavně mladí proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Realizace tohoto opatření mimo jiné povede k nedostatku pracovních míst pro absolventy. V Británii protestují mladí proti omezování přístupu ke vzdělání. Ve Francii byl schválen zákon, v Británii bude možná také schválen. Je to legální. Ale je to demokratické? Fomálně ano. Ale dejme pozor, aby nám z té demokracie nezůstal jenom formální obal. Dárková krabička bez náplně se mně pod stromeček nelíbí.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010