O čem je vlastně řeč?

21. 1. 2010 / Pavel Urban

"Netroufám si také vysvětlovat, proč se lidé v Dominikánské republice mají lépe než obyvatelé Haiti," píše Daniel Veselý. To by ovšem vysvětlit měl, pokud chce zároveň tvrdit, že "..utrpení obyvatel Dominikánské republiky, jakožto i utrpení Haiťanů [je] způsobené regionálním hegemonem." Pokud by toto utrpení skutečně ZPŮSOBILY Spojené státy, pak by poměry v obou zemích měly být logicky zhruba stejné. K něčemu přispět a něco způsobit, v tom je citelný rozdíl.

S popisem ctihodného pana Trujilla jako zabijáka v prezidentském křesle rozhodně nehodlám polemizovat. Ale právě díky těmto jeho kvalitám si dovoluji tvrdit, že kubánský prezident Batista byl demokrat V POROVNÁNÍ S TEHDEJŠÍMI DOMINIKÁNSKÝMI STANDARDY. Otázka je, zda srovnáváme srovnatelné. Jelikož tato zůstala zjevně nepochopena, zeptám se přímo: jaký má smysl srovnávat kubánskou mizérii se zemí, kde se vždy žilo hůře (pomineme-li mýtická období rohů hojnosti) ? Pokud někdo píše o Karibiku nebo o Latinské Americe a pak 90% prostoru věnuje Kubě, pak je článek Yoani Sánchez se -- alespoň v publikované podobě - zabývá pouze Kubou. Proč do toho Daniel Veselý tahá poměry v úplně jiné zemi ? Pokud mu vadí příliš subjektivní subjekty typu Člověk v tísni, pak s nimi snad může polemizovat přímo. Pokud chce upozornit na poměry na Haiti, může k tomu napsat samostatný článek.

A co relativně dobré vztahy s USA s Ceauşeskovým Rumunskem ? Co mají co dělat s nepopiratelně teroristickým charakterem tohoto režimu ?

V druhé polovině sedmdesátých let navštívil tehdejší Československo íránský šáh Réza Páhlaví a byl zde uvítán s velkou slávou. Bylo snad tehdejší Československo hlavní příčinou některých, jemně řečeno, nedemokratických praktik v tehdejším Íránu ? ZPŮSOBILO snad Československo islámskou revoluci v této zemi ? Podle logiky Daniela Veselého by tomu tak mělo být.

Netvrdím, že nemá pravdu, pokud jde o fakta. Ale pokud se domnívá, že tato fakta spolu souvisí, měl by tyto souvislosti blíže popsat, protože já je nevidím. A řazení fakt do tušených, avšak nepopsaných souvislostí je oblíbeným nástrojem mediální manipulace.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.1. 2010