Google v Číně: 'Business as usual'

20. 1. 2010

KD│ Po zprávách, že americký internetový gigant po skandálu s hackerskými útoky na gmailové účty lidskoprávních aktivistů omezí své aktivity v Číně, se zástupci společnosti vyjádřili, že činnost Googlu v ČLR pokračuje v zásadě beze změn, informovala AFP.

Úvahy o možném zastavení provozu cenzurované čínské verze vyhledávače Google se tedy přinejmenším zatím nepromítly do běžného provozu společnosti Google.

V minulých dnech čínská média přinesla zprávy o tom, že někteří zaměstnanci Googlu ztratili přístup ke globální databázi společnosti a jiní byli přesunuti do Hongkongu. Změny byly interpretovány v souvislosti s prohlášením právních zástupců Googlu z minulého týdne, podle nějž společnost už nadále nesouhlasí s cenzurou svého čínského vyhledávače. V současnosti probíhají jednání s čínskými úřady a americká vláda oficiálně požádala Peking o "vysvětlení" hackerských útoků.

Čína se snaží ke skandálu a následnému konfliktu přistupovat nekonfrontačně, nicméně trvá na tom, že Google musí dodržovat čínské zákony.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.1. 2010