Bezděkova komise nás nezachrání

21. 1. 2010 / Ivo Bubeník

Z médií se dovídáme, že ministr financí zřídil opět komisi, která má vymyslet jak noblesně na lidi hodit to, co zvorali polistopadoví politici. Na co vlastně komise přišla poprvé? V podstatě za 10 milionové náklady neobjevila nic světoborného. Došla ve své analýze k tomu, na co přišel jiný ekonom z Londýna před téměř 20 lety sám a bezplatně. A sice na to, že stát stárne, a na penze mít nebude. Proč se tak stalo, proč nebyla uvažovaná třísetmiliardová rezerva (LD 13.10/93) kapitalizována, kdo to zavinil, komu z polistopadových vládních diletantů máme poděkovat za žebrácké státní penze ani slovo.

Na vině jsou prostě občané, že se dožívají penzijního věku, že je jich najednou moc. Prostě samé výmluvy, které by si ani zbankrotovaní komunisté určitě nedovolili. Ač médii probleskují privatizační skandály jako pivovary-Nomura, jejichž prodej nás přišel na desítky miliard, nikdo z novinářů, ekonomů a politiků (až na KSČM) neříká, že to je přesně důvod, proč není na penze.

Předpokládám, že na souvislost financování penzí a ztrátu národního kapitálu (majetku podniků) ani tentokráte "chytrá" Bezděkova komise nepřijde. To by totiž přiznala, že strany nás zavedly nejen do dluhů, ale navíc prošustrovaly i majetek, který mohl legitimně penze financovat. Jenže chtějte nyní po šéfovi soukromého penzijního fondu Rusnokovi návrh, když dříve zastával sociální politiku a byl ve vládě, která leccos prodala. Chtějte po dalších členech komise rozhřešení, když jsou někteří na startovní čáře své kariéry a skutečný kapitálový trh na penzijní úspory viděli z rychlíku. Co přinese prom. matematik J.Král, jenž na MPSV roky prováděl jen jakési matematické výpočty? Může krizí a hrozícím státním bankrotem již zhlouplým vládám doporučit předseda komise něco jiné než zákon o vyvedení části úspor ze státního systému, aby se jeho fond napakoval?

Nenáviděný fašista generál Pinochet měl však dost rozumu, že pověřil právě mladé ekonomy, kteří dokázali v Chile již před 30 lety převést úspory lidí na stáří u státu do privatizovaného majetku státu. Odstátnili jak majetek, tak penzijní systém. Bez korupce a penze jsou závislé na ekonomice ne na politicích.

Těžko chtít po komisi čistou pravdu, mohla by vypuknout revoluce. Bude se zatloukat.a zatloukat, hůře než za komunistů. Pochopitelně. Tehdy se jednalo o pár kaček, dnes o miliardy.

Škrty ve výdajích, prodloužení odchodu do penze na 70 let, nižší pojistné a nižší odvody, soukromé připojištění, či silniční daň pro všechny, není řešení. Řešením je totální výměna politické garnitury a hledání ekonomů a politiků, kteří sdělí skutečnou pravdu, prohlásí prodeje majetku za protiústavní a budou požadovat nápravu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.1. 2010