6. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 3. 2009

Panarinova katastrofická předpověď

Profesor Diplomatické akademie ruského ministerstva zahraničí Igor Nikolajevič Panarin, bývalý analytik KGB, předvídá nyní zcela vážně vyhlášení stanného práva v USA a rozpad Spojených států. Apokapyptický scénář se má podle Panarina odehrát v roce 2010. Politolog díky tomu očekává, že Aljaška by se tak mohla dostat pod ruskou kontrolu. Kdyby to napsal spisovatel sci-fi románů, je to hezká zápletka a námět pro film podobný Dnu nezávislosti nebo některému z dílů Jamese Bonda. Ukazuje se, že specifičnost velmocenského scénářování vývoje v ruských politologických institucích postrádá racionalitu, dostatek podrobných informací i korektivy dané znalostí konkrétních podmínek v té které zemi. Prognostická logika "podle sebe soudím tebe" nefunguje vždy a všude. Nefunguje však nikdy u odlišných kultur s odlišnými tradicemi, státní loajalitou a odlišnými idejemi. Politolog Panarin ovšem přednáší také na téma Informační války - technologie úspěchu. Daleko spíše než budoucí realitu připomíná Panarinova prognóza mediálně mystifikační virální selfpromo. Průzkum mediálních kanálů bojem - vypuštěním informace, které do serióznosti něco schází a má přitom potenciál prostřednictvím metadiskuze oslovit širokou škálu příjemců a znejistět paranoidní voejnskopolitické rozhodovací procesy. V USA ale i jinde.

Součást oné technologie úspěchu manažerů veřejných a komerčních struktur, vedoucích tiskových orgánů veřejné správy a velkých korporací, specialistů na krizové řízení, stejně jako těch, kteří jsou zapojeni do rozhodovacího procesu v případech nedostatku času.... Na Panarinově prezentaci 3. března 2009 na Diplomatické akademii bylo totiž přítomni učitelé z fakulty, studenti, pracovníci klíčových útvarů Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace. Ale také zástupci předních ruských a západních médií (Associated Press, Wall Street Journal, Deutsche Welle, Media Latina, Rossia Today , RIA Novosti, Izvestije a KM.TV.

Panarinův seminář o technologii úspěchu nabízí znalosti o druzích a oblastech působení informačního konfliktu, znalost základních technik informování v podnikání a politice, modely informační války, včetně internetu, schopnost připravit specializované informace a využít jejich schopnosti analyzovat průběh a výsledky "speciální" informační činnosti, dovednosti pro používání zvláštních efektů informačních technologií, dovednosti při identifikaci zdroje expozice a minimalizaci škod, znalost technik sebeobrany proti nepříznivým dopadům informací... Panarin je totiž mimo jiné autor knih "Informační válka a Rusko", "Informační válka a volby", "Informační válka a moc", "Informační válka a diplomacie", "Informační války a geopolitika" . Prostě informační válka na sto způsobů.

Během přednášky pro ruské diplomaty nastínil Panarin hlavní indikátory pro rozpad USA:

  • Krach bank z Wall Street v roce 2008
  • Růst úpadků bank v USA (2007: 3, 2008: 25, 2009 : 13)
  • Růst sebevražd nezaměstnaných a vražd jejich rodin (včetně jejich dětí, a poté nakonec sebevražda vraha).
  • Gigantický růstu zahraničního dluhu USA
  • Osm států vyhlásilo státní suverenitu, z toho sedm v únoru 2009. 12 států nyní uvažuje o státní suverenitě.
  • 43 států z 50 požaduje dotace z federálního rozpočtu.
  • Katastrofický pokles HDP: 3. čtvrtletí 2008: - 0,2%, 4. čtvrtletí 2008: - 6,5%.
  • Prudký nárůst nezaměstnanosti.
  • Zvýšení počtu trestných činů na základě etnického původu (bílí Američané odcházejí z Kalifornie do dalších států a důvod migrace je trestná činnost s etnickým podtextem).
  • Indická emigrace - Indové z pěti států USA oznámili svůj odchod ze Spojených států.
  • Katastrofální rozpočtový schodek
  • Růst ilegálního přistěhovalectví

V důsledku amerického kolapsu, by podle Panarina Rusko mohlo spolu s Čínou ovládnout celý svět. Nepolemizuji s pravdivostí argumentů, i když jsem prozatím neslyšel o snaze států USA o "státní samostatnost". Ani jeden z Panarinových argumentů prozatím nehovoří o čemkoliv jiném, než o sociálních nepokojích a prohlubování ekonomicko-sociální krize. K rozpadu státní struktury USA je třeba něčeho více, než sociálních nepokojů, etnicky definované emigrace a lokální nezaměstnanosti. Síla střední třídy nepřipustí bezpečnostní kolaps, i když může vyvolat potřebu intenzivní regulované ekonomiky, srovnatelnou s chávezovskou bolivariánskou revolucí... Znárodnění bank a zákaz lichvy, zákaz obchodů s deriváty, striktní omezení burzovních spekulací, znárodnění nebo státní kontrola ropných terminálů a produkce potravin či energetické infrastruktury může obrátit Ameriku vzhůru nohama. Stejně jako zákaz držení zbraní a tresty smrti za pouliční zločin v rámci zpřísnění bezpečnostních poměrů v USA na úroveň stanného práva. Ale ani to nestačí k občanské válce. Ale ani to nepřivodí rozpad společných ekonomických zájmů v konzumní společnsoti, neboť ani jeden ze států není plně soběstačný a ani v jednom ze států nejsou politické síly, které by si ekonomickou nespolupráci a politický rozpad přály. Nejsou to ani "znovuzrození" Bushovi Republikáni, ani kosmopolitní Demokraté. O maličkých stranách nemluvě. Vliv amerických fašistů je mizivý a na úrovni okrašlovacích spolků, stejně jako vliv těch, kteří odmítají federální vládu.

Přesto ruský politolog Panarin evokuje občanskou válku a rozpad USA, kdy bude existovat šest amerických státních útvarů namísto USA, rozdělených pod zbytek světa jako "sféry vlivu".

  • Kalifornská republika zahrnující Kalifornii, Washington, Oregon, Nevadu, Arizonu, Utah a Idaho - předpokládá, že by se se stala součástí Číny nebo by byla pod čínským vlivem
  • Republika Texas zahrnující Texas, Nové Mexiko, Oklahomu, Louisianu, Arkansas, Mississippi, Alabamu, Georgii a Floridu předpokládá, že by se stala součástí Mexika nebo by byla pod vlivem Mexika
  • Atlantická Amerika zahrnující severovýchod Spojených států plus Kentucky, Tennessee, Severní a Jižní Karolínu - může vstoupit do Evropské unie
  • Centrální Severoamerická republika zahrnující Středozápad a Montanu, Wyoming a Colorado - součást Kanady nebo pod vlivem Kanady
  • Aljaška - předpokládaná návrat pod ruskou kontrolu
  • Havaj - buď pod vlivem Číny nebo Japonska

Že si Rusko nemůže přát pád USA, je nabíledni. Stejně tak si Rusko nemůže přít vznik nové americké měny - Amera. Obrovské množství dolarů, které by se náhle staly papírky bez ceny, by položilo nejen mnoho Rusů , ale zlikvidovalo by jako lavina světovou ekonomiku. Včetně té ruské. Rusko si ale může přát likvidaci kasinového kapitalismu a návrat k surovinově a zbožně orientované ekonomice, vedoucí k omezení velmocenské role USA a dominanci asijského společenství Ruska s Čínou. Sibiř je prázdná a přitom plná surovin. Rusko si může přát zvyšovat slabost USA a donutit tak válkami vyčerpanou supervelmoc k uzavření řady geopopolitických obchodů, přinášející Rusku vůdčí postavení. To ale není rozpad USA. Zbývá se zeptat, proč takto cíleně Panarin mystifikuje a co provokuje. A proč mu to diplomaté žerou. Krátkodobý horizont provokace usvědčí Panarina ze lži rychle . O co tedy jde pod pokličkou ruské zahraniční politiky? Komu posílá Panarin pod zastřešením ruského ZAMINI apokalyptický vzkaz?

Panarinova "analýza" je prozatím spíše sondou do romanticky fantaskního světa ruských bylin, sondou do hloubi duše ultrakonzervativců na ruském ministerstvu zahraničí, které má zdůvodnit současný diplomatický odklon Ruska od Evropy a příklon k budování "asijského centra" v rámci Šanghajské organizace spolupráce a projektům na vybudování "Nové Sibiře", mířící přes Beringovu úžinu do Ameriky. V Rusech může vyvolávat očekávání tmelící společnost při překovávání vlastní krize a závislosti "nových " Rusů na americkém dolaru.

Šílených čarodějů mezi ruskými politology napojenými na státní struktury nějak přibývá. Duginovi roste konkurence.

Игорь Панарин: Распад США: миф или реальность? ZDE

Игорь Панарин: "Титаник" тонет. Спасайся, кто может! ZDE
Игорь Панарин: Выступление в Дипломатической академии МИД России ZDE
Игорь Панарин: США распадутся на шесть частей в 2010 году ZDE
                 
Obsah vydání       6. 3. 2009
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný
8. 3. 2009 Sikorski a Vondra prý ze hry, v čele NATO nejspíš bude Dán Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Britská vláda znárodnila banku Lloyds
7. 3. 2009 Nové americko-syrské rozhovory byly "velmi konstruktivní"
8. 3. 2009 "Extremističtí irští republikáni" usmrtili v Severním Irsku dva britské vojáky
7. 3. 2009 Izrael anektuje východní Jeruzalém, varuje Evropská unie
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 USA a Rusko uzavřou novou dohodu o odzbrojení
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců
7. 3. 2009 Stav čerpání evropských prostředků ze strany ČR je alarmující Michal  Hašek
7. 3. 2009 159. výročí narození TGM
7. 3. 2009 MDŽ Ladislav  Žák
7. 3. 2009 Růže pro ... každou ženu? Anna  Čurdová
7. 3. 2009 Nedělní protestní shromáždění
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Čistka ve Straně zelených, aneb jak se to dělá Václav  Novotný
8. 3. 2009 Už došlo i na televize
6. 3. 2009 Ví někdo něco o osudu bratislavské sochy Klementa Gottwalda?
6. 3. 2009 Redaktor MF Dnes Milan Vodička lže světové veřejnosti Jakub  Rolčík
6. 3. 2009 Co si myslí Milan Vodička z Mladé fronty Dnes Milan  Daniel
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
7. 3. 2009 Bude se opakovat Velká deprese? Ladislav  Žák
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
5. 3. 2009 Bílá kniha terciárního vzdělávání - nedostatečný a nebezpečný materiál pro kvalitu vysokého školství
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci
6. 3. 2009 Antisemita v čele polské televize působí problémy, ARTE ruší spolupráci s TVP
6. 3. 2009 NATO se uchází o ruskou pomoc v Afghánistánu
6. 3. 2009 Ruský apokalyptický politolog si na internetu četl z reklamy na knihovny palmových listů... Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 O denním pohádkaření analytiků, aneb O zapomnění nedávno minulých dnů Uwe  Ladwig
6. 3. 2009 Soumrak penzí John Michael Greer
6. 3. 2009 Komerční rádia mystifikují poslance Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Chceme další miliardy, jinak uděláme bankrot
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy
6. 3. 2009 Několik poznámek k ekonomice Jan  Procházka
6. 3. 2009 Obecně neoblíbený opravník optimistických omylů Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Singapur: Krize globalizace
5. 3. 2009 Anglická banka vloží do ekonomiky neexistujících 75 miliard liber
6. 3. 2009 Kterak se Českomoravský fotbalový svaz s Langerem shodnou...
5. 3. 2009 Poláky v bezpečnostním režimu nepouštíme
5. 3. 2009 Slavii může fandit jakýkoliv cizinec Luděk  Staněk
6. 3. 2009 Otrokářství zachvátilo i Česko Miloslav  Štěrba
6. 3. 2009 Dodatek k "mediálnímu žertu" v BL; ale také jedno užitečné upozornění Miloš  Dokulil
5. 3. 2009 Česká televize: Přímý přenos z Párty na kolečkách na www.ct24.cz
5. 3. 2009 V čem spočívá prospěšnost Dělnické strany Bohumil  Kartous
5. 3. 2009 Méně emocí, více rozumu Petr  Litoš
5. 3. 2009 Porušování zákona v praxi - tragédie o více dějstvích se zpěvy
4. 3. 2009 Jim Rogers: Obamův a Brownův záchranný plán je "absurdní a šílený"
3. 3. 2009 Miloš Pick: Vytáhne Obama svět z krize? Miloš  Pick
5. 3. 2009 Francouzští gastarbajtři se brání uměním (nyní i s překladem) Tomáš  Koloc
5. 3. 2009 Kalousek pro bohaté Michal  Kuklík
4. 3. 2009 Kubek a srovnání pracovního nasazení šedých buněk mozkových Anna  Čurdová
4. 3. 2009 Ekonomická krize -- pohled odborů II Jaroslav  Ungerman, Martin  Fassmann
5. 3. 2009 Mediální žert: Znáte Hradčany? Miloš  Dokulil
4. 3. 2009 Co dělat proti krizi Jindřich  Kalous
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Globalizace RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
29. 12. 2008 Bylo, je a bude - aneb šťastný nový rok Josef  Mikovec
21. 12. 2008 Současné Rusko: Ano konzumu, ne moderně Karel  Dolejší
11. 11. 2008 Rozpory globálního kapitalismu: analýza, kritika a náprava Martin  Brabec
28. 8. 2008 Gruzií skončil unipolární svět   
3. 4. 2008 Immanuel Wallerstein: "Wall Street je opravdu založen na chamtivosti" Immanuel  Wallerstein
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Jak důležitá je pro ČR ochrana práv k duševnímu vlastnictví? Ludmila  Štěrbová
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
6. 8. 2007 Zjednodušená víza do USA - kdo o ně stojí? Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
16. 1. 2007 Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu Štěpán  Kotrba

Ruská zahraniční politika RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
9. 1. 2009 Ruský spor o cenu zemního plynu a jeho tranzit s Ukrajinou se vyostřuje   
25. 11. 2008 Země, kterou nelze ignorovat Štěpán  Kotrba
24. 11. 2008 Rusko-ukrajinské spory o plyn začínají   
5. 11. 2008 Michail Chazin: USA budú čoskoro čeliť novej Veľkej depresii   
31. 10. 2008 A už je to tady: Rusko staví ropovod do Číny   
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
3. 10. 2008 Prezident Juščenko prodával zbraně do Gruzie   
27. 9. 2008 Moskovské rošády Milan  Šebo
22. 9. 2008 Nord Stream: Putin zve po tvrdém vyjednávání Evropu k spoluúčasti   

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
3. 12. 2008 Specialisté chápou, že i kdyby šlo o jakýkoli scénář, pak alespoň jedna hlavice doletí do USA...   
24. 11. 2008 Rusko-ukrajinské spory o plyn začínají   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
4. 3. 2009 Riskantní populismus   
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 3. 2009 Vondra, Schwarzenberg, Potěmkin Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna   
28. 2. 2009 Mimořádně velký pokles ohrožuje Obamovy plány na oživení ekonomiky   
27. 2. 2009 Republikáni kritizují obrovský Obamův rozpočet - v hodnotě 3,5 bilionu dolarů   
27. 2. 2009 Obamův záchranný plán prý v ekonomické krizi neobstojí   
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně