22. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Na přepravu mrtvých a raněných potřebovali Američané během jediného dne 22 vrtulníků. Zdroj z bagdádského okupačního štábu v tzv. Zelené zóně oznámil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že v pátek ráno kolem 4:00 přistálo 22 vrtulníků Black Hawk s červeným křížem u nemocnice Ibn Sína. Přivezly mrtvé a raněné z různých míst v Iráku k ošetření nebo dopravě domů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 8. října 2004

Američané pokračují v útocích na Fallúdžu

Americké síly obnovily v pátek v noci bombardování města. Útoky mířily na průmyslovou zónu a čtvrť 'Askarí. Město bylo také ostřelováno minomety, jen čtvrť 'Askarí byla zasažena 25 minometnými střelami. Američané odpálili také asi 50 světlic, které osvětlovaly severní část města. Američtí vojáci také mezitím uzavřeli cestu vedoucí z Fallúdže do Ramádí.

Srážka u Ramádí

Síly odporu vypálily ve 14:00 dvanáct 82mm minometných střel na americkou základnu v bývalém prezidentském paláci na kilometru 5 západně od Ramádí. Na místě se pak objevila americká hlídka a zahájila na bojovníky palbu. Došlo k boji, v němž byli zabiti tři bojovníci odporu a jejich auto zapáleno, zabiti byli také dva Američané a jejich Humvee zničeno. Počet bojovníků odporu, podílejících se na útoku, byl zjevně malý a byli zcela zřejmě nezkušení v boji s Američany, jejich úkolem bylo pouze odpálit střely na základnu.

Útok na ropovod

V 11:00 vypukl na ropovodu z Bajdží u Bagdádu oheň. Jeho plameny byly vidět ještě večer.

V Latífíji pokračují boje

V 18:25 propukly v Latífíji nové boje, když se americké síly pokusily dostat do několika domů. Bojovníci odporu je však zatlačili zpět překvapivým protiútokem, v němž použili automaty RPG, C5K, rakety CBG9 a minometné střely ráže 60 mm.

Američané odpověděli na odpor vysláním bombardérů F-16, které bombami zničily čtyři domy a zabily pět žen, tři děti a čtyři převážně starší muže. Odpor naproti tomu zničil jeden tank Abrams a další zneškodnil. Zapálil rovněž čtyři cisterny s naftou a tři pickupy Nissan irácké tzv. národní gardy, které Američané postavili na silnici, aby zablokovaly příchod posil odporu. Zničeno bylo dvoutunové auto Kia, patřící rovněž národní gardě. Také Američané utrpěli ztráty, ale přesná čísla se nepodařilo zjistit.

Kolem 18:30 síly odporu zaútočily ve městě Musajjib u Latífíje na americkou hlídku tří obrněných vozidel Bradley a tří Humvee. Jeden obrněnec byl zničen a jedno Humvee zneškodněno. Jejich posádky v počtu osmi mužů byly zabity. Zbytek hlídky upláchl kromě jedné vojačky, kterou odpor zajal a odvedl na neznámé místo. Ve 20:00 vydal odpor v Latífíji a Júsúfíji prohlášení s vyobrazením zajaté ženy a sdělením, že jde o Američanku nebo Židovku.

Američané mají v oblasti obou měst přes 3 000 příslušníků námořní pěchoty, odpor cca jen 800 mužů. Probíhající boj patří k největším, které v této oblasti proběhly od okupace na jaře 2003.

V Mósulu zabiti dva agenti CIA

V 15:30 zaútočil odpor na černý automobil GMC doprovázený Humvee a obrněným vozidlem Bradley v mósulském okrsku Túz. Dvě osoby v automobilu, patřícím CIA, byly zabity; zničena byla také dvě Humvee a v nich zabito pět amerických vojáků.

Na přepravu mrtvých a raněných potřebovali Američané během jediného dne 22 vrtulníků

Zdroj z bagdádského okupačního štábu v tzv. Zelené zóně oznámil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že v pátek ráno kolem 4:00 přistálo 22 vrtulníků Black Hawk s červeným křížem u nemocnice Ibn Sína. Přivezly mrtvé a raněné z různých míst v Iráku k ošetření nebo dopravě domů.

Útok odporu v Tárimíji

Tři silné bomby, naplněné rakouskou trhavinou vybuchly v Tárimíji 25 km severně od Bagdádu, zničily jedno Humvee a zneškodnily druhé. Bojovníci odporu pak zahájili palbu na členy hlídky v poškozeném vozidle a zabili pět amerických vojáků. Zbytek hlídky v panice uprchl asi o 500 metrů dále. Tam pak začal střílet kolem sebe po iráckých civilistech a zabil muže, jeho ženu a tři děti, a jejich auto zapálil.

Mósul a okolí

Kolem 6:00 bylo sídlo guvernéra v Mósulu zasaženo pěti 60mm minometnými střelami. V 9:00 byla základna severně od města zasažena osmi silnými raketami Kaťuša. Americkou základnu v oblasti Bá'šiqa u Mósulu zasáhlo kolem poledne pět Kaťuší a kolem 19:00 zasáhly čtyři kaťuše mósulskou základnu Ghazlání.

Ve 23:10 zaútočil odpor na americkou hlídku tvořenou čtyřmi Humvee u jižního vstupu do Mósulu a zničil jedno vozidlo. Pode očitých svědků byl při útoku zabit nejméně jeden Američan, protože bylo vidět jeho tělo, vymrštěné výbuchem do výše osmi metrů. Není známo, zda ostatní vojáci byli zraněni nebo usmrceni.

Atentát na důstojníka národní gardy

Kolem poledne provedl odpor v Ba'qúbě atentát na důstojníka loutkové tzv. národní gardy před jeho domem v okrsku Mal'ab. Podle zdroje měl důstojník velmi těsné vztahy s okupačními silami, především v tom smyslu, že jim podával informace o iráckém odporu.

Bagdád: nezdařený útok Američanů v ulici Hajfa

Ve 21:10 se americké síly pokusily prorazit do bagdádské ulice Hajfa se čtyřmi obrněnými vozidly Bradley. Odpor je zahnal na ústup ručními granáty, Američané ovšem alespoň odpověděli jako obvykle zběsilou palbou kolem sebe.

Bagdád: další akce

Kolem 8:00 zaútočil odpor v bagdádské čtvrti Džihád na dva automobily loutkové policie, tři policisty zabil a dva zranil.

Bomba explodovala na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti blízko čtvrti Džihád a zneškodnila jedno obrněné vozidlo Bradley. V 19:00 zasáhla raketa Grad americkou základnu na letišti, odkud pak stoupalo tolik kouře, že ho bylo možno pozorovat i v nočním šeru.

V 6:00 odpálil odpor silnou raketu Taríq na tzv. Zelenou zónu v Bagdádu. Ve 22:20 sem přiletěla jedna kaťuša.

Ve 20:30 zasáhl odpor devíti 82mm minometnými střelami americkou leteckou základnu na letišti Muthanna.

Ve 21:45 vypálil odpor pět raket C5K na budovu tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu.

Ve 22:00 zasáhlo americkou základnu ve vojenské akademii v bagdádské Rustamíji pět kaťuší.

Akce odporu v zemi

Síly odporu zaútočily kolem 7:00 na americký zásobovací konvoj v Dulu'íji, zničily jedno obrněné vozidlo, Humvee a kamion s proviantem. Ve vozidlech bylo zabito celkem deset amerických vojáků. Poté tu kolem 7:30 explodovala bomba pod kolonou amerických tanků Abrams a zneškodnila jeden z nich, jemuž výbuch roztrhl pásy. Ve 22:45 došlo k prudkému boji odporu s tzv. národní gardou v oblasti velitelského stanoviště na mostě v Dulu'íji.

Kolem 8:00 zaútočil odpor v Samarrá' na irácké loutkové vojáky a zničil dva menší baráky a dvě věže jejich velitelského stanoviště. Zabit byl jeden z loutkových důstojníků, odpor se na dobytém stanovišti zmocnil množství zbraní. Dvě silné rakety Grad dopadly v touž dobu na zdejší americkou základnu a v 11:00 další tři.

Jeden Američan a tři příslušníci tzv. národní gardy byli zabiti při explozi bomby v bráně Sa'díja v Ba'qúbě. Současně bylo zneškodněno Humvee a Mitsubishi. Šest loutkových policistů bylo zabito a dva automobily byly zničeny při útoku odporu na hlídku tří Landcruiserů v oblasti Chán Baní Sadr jižně od Ba'qúby.

Síly odporu zaútočily kolem 8:00 na americkou kolonu dvou obrněných GMC doprovázených čtyřmi Humvee v Huwajdžá severně od Bagdádu a zabily dva Američany.

Ve stejnou dobu zaútočil povstalci kaťušemi na americkou základnu v Abú al-Adžál u Tikrítu a donutili Američany a loutkové síly vyjít ze základny, načež zabily pět loutkových gardistů a dva americké vojáky, zničily automobil Nissan a u vjezdu do tábora zneškodnily Humvee. Kolem poledne zaútočil odpor v Huwajdžá na dva automobily Patrol Safari kurdsých pešmergů, jeden z nich zničil, druhý zahnal na útěk a zabil tři pešmergy.

Odpor v Qá'imu položil blízko továrny na fosfáty 250kilogramovou bombu do cesty amerického tanku Abrams a úplně jej zničil. Bylo v něm zabito nejméně pět vojáků. Bomba explodovala v 18:10 pod kolonou čtyř obrněných vozidel Bradley východně od města a poškodila jedno vozidlo.

Dva členové kurdské pešmergské milice byli zabiti v oblasti Tarqát u Mósulu, když se jejich konvoj dvou Landcruiserů a dvou obrněných GMC stal terčem útoku. Jedno GMC bylo zničeno a jeden zraněný kurdský kulometčík zajat.

Síly odporu zaútočily v 16:30 na dva džípy Poláků a tři pickupy Mitsubishi tzv. irácké národní gardy v Suwajrá. Oba džípy byly zničeny a tří Poláci v nich zemřeli. Zničeny byly rovněž dva pickupy a podle svědků byl zajat důstojník tzv. národní gardy.

V 18:45 odpor zaútočil na americkou hlídku dvou obrněných vozidel Bradley pod mostem Abú Munajsir u vesnice Dhahab al-Abjád blízko Abú Ghurajb a vyřadil z provozu jedno Bradley tím, že mu přetrhl pás.

Ve 22:35 zaútočily síly odporu RPG u Ghazálíje na americký zásobovací konvoj, tvořený šesti civilními kamiony. Dva kamiony byly zničeny a jejich řidiči, pravděpodobně Asijci, byli zabiti.

Kolem 7:00 odpálily síly odporu více než 45 malých raket Kaťuša na společnou americko-iráckou základnu v Tádží, způsobily paniku mezi personálem základny a přinutily jej i s iráckými sluhy z tábora utéci. Kolem 21:00 sem přiletěly dvě silné rakety Taríq.

Síly odporu vypálily tři silné rakety Grad na americkou základnu u mostu Šuhadá' v Júsúfíji, americké síly se poté rozmístily kolem základny. Ve 21:55 ostřeloval odpor americkou základnu v místech Duwajliba a Júsúfíja více než 24 raketami Kaťuša.

Čtyři silné rakety Kaťuša zasáhly kolem poledne americkou základnu v Balád Rúzu.

Odpor ostřeloval kolem 19:00 italskou okupační základnu v Súq aš-Šurúk v provincii Násiríja třemi silnými raketami Taríq. Mezi italskými vojáky útok způsobil paniku, vyrazili ze základny a rozprchli se po okolí ve strachu, že útok bude pokračovat.

V 19:00 vypálil odpor čtyři malé Kaťuše na základnu Suqúr.

Ve 20:00 vypálil odpor osmnáct 82mm minometných střel na americkou základnu v Abú Ghurajb.

V téže době zasáhly dvě rakety Congress štáb amerického ústředního velení v Tallá.

Brigády Farúq ve 22:00 zasáhly třemi raketami Grad štáb britských okupačních sil v okrsku Džubajlá v Basře.

NATO plánuje výcvik iráckých loutkových sil

NATO schválilo v pátek plán na vyslání 300 vojenských výcvikových pracovníků do Iráku, ale nezveřejnilo termín. Představitel NATO pouze prohlásil, že k vyslání dojde před volební fraškou, plánovanou americkou okupační správou na leden 2005. Ministři NATO se rovněž na schůzi v Bruselu shodli na vytvoření výcvikové akademie pro irácké loutkové vojáky.

Sobota 9. října 2004

Další boje v Latífíji a Júsúfíji

Latífíja a Júsúfíja byly v sobotu dějištěm těžkých bojů, které začaly v 6:30 a pokračovaly celých deset hodin s použitím všech druhů zbraní na obou stranách. Účastnilo se ho přes 3 000 amerických vojáků a na obě města útočily různé typy vrtulníků a letadel. Odpor použil rakety Grad, Taríq, SPG9, Kaťuša a Strela, minomety různé ráže RPG7 a BKC. Americké vrtulníky Cobra ostřelovaly severní část Júsúfíje a účastnily se také útoků na Latífíji, zničily 25 domů a řadu soukromých aut a zabily 12 iráckých civilistů.

400 bojovníků odporu se v obou městech rozdělilo do oddílů po 8 - 10 mužích. Ty se postupně zapojovaly do boje tak, že útoky na Američany nikdy neustávaly. Každých deset minut zasáhlo Američany šest raket nebo minometných střel. Tyto malé skupinky bojovníků se pohybovaly ve vozidlech vybavených raketomety, zčásti upevněnými, zčásti ručními. Odpalovací zařízení na kaťuše byla schopna vypálit i více než 30 raket najednou. Bojovníci celkem vypálili 50 silných raket Taríq a více než 75 raket Grad vedle asi 250 jiných raket včetně typů Cobra, Congress, SPG9, CET, C5K a RPG7. Američané použili těžké dělostřelectvo a naváděné střely.

V Júsúfíji Američané ztratili čtyři obojživelná obrněná vozidla a jeden tank Abrams. Tři další tanky a tři vozidla na přepravu vojáků byly vyřazeny z provozu. Zabito bylo 27 amerických vojáků a dalších pět zajato.

Další oběti měli okupanti večer. V 19:00 se 33členný oddíl pokusil provést razii v domech místních obyvatel. Jakmile Američané vystoupili ze svých vozidel, povstalci na ně začali pálit a 21 jich zabili.

V Latífíji odpor zničil čtyři tanky Abrams, dvě obrněná vozidla Bradley, šest Humvee, tři vozidla na přepravu vojáků a jedno malé vozidlo pro osobní dopravu, a v nich dohromady usmrtil 54 amerických vojáků.

V 15:30 zasáhly síly odporu raketou C5K americký vrtulník Cobra mezi Latífíjí a Júsúfíjí. Zásah byl přesný, stroj se ve vzduchu roztrhl.

V 19:00 zničil odpor na dálnici v Latífíji cisternu a zabil dva vojáky.

Bojovníci odporu ztratili 25 - 30 mužů, když vrtulník Cobra vypálil střely na jejich auta.

Bitvu sledoval tým šesti korespondentů Mafkarat al-Islam. Jeden z nich byl lehce raněn do ramene. V Latífíji bylo zničeno jedno z jejich aut, takže museli pokračovat pěšky tři a půl hodiny, od 14:00 do 17:30.

Po půlnoci na neděli v 0:10 propukly nové boje, v nichž odpor útočil na pozice amerických sil.

Obrovský útok na Američany v Húr Radžab

U silnice v Húr Radžab umístili partyzáni dvě silné bomby o váze cca 250 kg a ve chvíli, kdy tudy projížděla americká kolona čtyř obrněných vozidel Bradley, malých obrněných vozidel a šesti Humvee, je odpálili. Po výbuchu kolona zastavila a bojovníci na ni z obou stran zaútočili RPG7 (nazývanými Iráčany mihdád). Dvě obrněná vozidla Bradley byla zničena, zbývající dvě zneškodněna. Zničeno bylo pět Humvee a šesté vyřazeno z provozu. 43 Američanů padlo.

Celá akce trvala pouhých 15 minut. Bojovníci pak odjeli posílit své druhy bojující v Latífíji a Júsúfíji.

Zabiti agenti CIA

Dva Američané, pravděpodobně agenti CIA, byli zabiti v 18:00 při útoku na hlídku tří Humvee a sportovního automobilu Mitsubishi na dálnici mezi provincií Saláh ad-Dín a Ša'lán. Osobní auto bylo při útoku zničeno a jeho dva pasažéři zabiti.

Pokračující boje v Samarrá'

Síly odporu v Samarrá', které stále kontrolují asi polovinu města, ostřelovaly raketami Grad, Kaťuša a minometnými střelami ráže 60, 82 a 120 mm americké síly obléhající město.

Útok odporu na velitelské stanoviště u Mukášifi zničil dvě obrněná vozidla Bradley. V okrsku Saddá zničila bomba Humvee, jiná bomba, obsahující rakouskou trhavinu, zasáhla a zničila tank Abrams. V 7:20 byl sestřelen jeden vrtulník Black Hawk. Celkem bylo při útocích odporu zabito asi 15 amerických vojáků a 13 příslušníků tzv. národní gardy. Američané zabili osm bojovníků odporu a dvacet civilistů.

Během soboty shodili Američané na město pět kontejnerových bomb. Jejich ostřelovači, rozmístění v různých částech města, terorizovali místní obyvatele.

Ba'qúba

Síly odporu v Ba'qúbě zaútočily ve 3:00 na tamní americkou základnu dvěma silnými raketami Taríq a v 7:00 na ni odpálily pět kaťuší.

Kolem 20:15 explodovaly tři bomby ve čtvrti Hamrán a zničily vozidlo na přepravu vojáků. Podle tvrzení místních lidí v něm bylo deset vojáků. Zneškodněno bylo také obrněné vozidlo.

Na okupační základnu ve městě dopadlo 5 kaťuší.

Kolem 22:00 vypálil odpor dvanáct minometných střel ráže 60 mm na sídlo guvernérského úřadu.

Durá

Ve 22:30 se terčem útoku odporu v Durá jižně od Bagdádu stala americká hlídka složená ze dvou Humvee a vozidla na přepravu vojáků. To bylo zneškodněno, jedno Humvee zničeno a zabiti byli čtyři vojáci. Ve zprávě odeslané v 0:15 po půlnoci korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že více než 95 Humvee a jiných vozidel obklíčilo čtvrť Abú Tašír v Durá a uzavřelo všechny východy. Ke každému bylo přistaveno šest Humvee a dvě obrněná vozidla Bradley. Američtí vojáci natáhli kolem okrsku ostnatý drát, aby místním lidem znemožnili jakýkoli pohyb.

Bagdád: americká razie v ulici Hajfa

Americké síly zahájily v sobotu ráno silnou vlnu razií v domech na bagdádské ulici Hajfa. Kolem 6:00 uzavřeli ulici 25 tanky a obrněnými vozidly a ostřelovači zaujali místa na střechách okolních budov. Vojáci pak začali hledat a zatýkat mladé lidi, které obvinili z podpory odporu. Blokáda čtvrti trvala do 16:00.

Síly odporu zaútočily kolem 18:00 na americké vojáky a irácké tzv. národní gardisty, čtyři vojáky zabily a zneškodnily Humvee. Zabito bylo také pět iráckých kolaborantů a jejich pickup Nissan zničen.

Bagdád: další akce

Kolem 7:00 dopadla raketa Taríq do amerického okupačního štábu čili tzv. Zelené zóny v Bagdádu. Kolem 21:00 ji následovaly dvě kaťuše.

Na leteckou základnu Muthanna vypálil odpor v 11:00 raketu Grad, v 19:00 ji zasáhlo deset 82mm minometných střel a kolem 23:00 dalších sedm.

Dva loutkové policisty zabil raketový útok v jihobagdádské čtvrti 'Ámil ve 21:10.

Útoky odporu po celém území Iráku pokračují

Kolem 2:00 vjelo bílé GMC naložené trhavinou na velitelské stanoviště americké armády v 'Aná 260 km západně od Bagdádu. Výbuch auta zabil deset amerických vojáků, zničil dvě Humvee a zneškodnil jedno obrněné vozidlo Bradley. Kromě toho bylo zabito nebo zraněné více než 50 loutkových policistů, kteří užívají přilehlý tábor.

Tři američtí vojáci byli zabiti a dva zraněni při výbuchu bomby ve čtvrti 7. dubna v Qá'imu. Výbuch zničil jedno Humvee a zneškodnil obrněné vozidlo.

Čtyři američtí vojáci byli zabiti v oblasti Huwajdžá u Kirkúku, když se kolona čtyř obrněných Bradley a pěti Humvee pokusila prohledávat místní domy a zatýkat mladé lidi. Odpor instaloval na jejich cestu bomby a po výbuších zaútočil střelbou RPG7 a SPG9. Američané se pak stáhli, nad oblastí se však objevila a přelétávala řada amerických letadel.

Sadr al-Júsúfíja americké síly zahájily vlnu razií a hledali bojovníky odporu. Ti použili k protiútoku všech raket, které měli k dispozici -- Taríq, Grad, Cet a více než 20 kaťuší, jimiž zničili tři Humvee, obojživelné obrněné vozidlo, obrněné vozidlo Bradley a zapálili dvě cisterny.

Čtyři loutkoví policisté byli zabiti, když bomba na silnici do Zubajru západně od Basry kolem 13:00 zničila jejich pickup Nissan.

Ve stejnou dobu byli tři tzv. národní gardisté zabiti výbuchem bomby pod zeleným pickupem Nissan na dálnici v Umm Qasr v jižním Iráku.

Červené brazilské auto narazilo v 16:20 do stanice loutkové policie v Karmě východně od Fallúdže, zničilo tam stojící dvě Humvee a zabilo v nich devět amerických vojáků.

Brigádní generála, velitel loutkové policie okrsku Šurajhá ve městě 'Amará, byl v 16:45 zastřelen.

Kolem 20:00 zaútočily v oblasti Tárimíja síly odporu na americký zásobovací konvoj, složený z několika kamionů doprovázených Humvee. Bojovníci zničili tři kamiony a zabili jejich civilní řidiče, pracující pro americké okupanty. Zneškodněno bylo jedeno Humvee a v něm usmrcen americký voják.

Ve 21:05 vybuchly dvě silné bomby blízko vesnice Uwajnat v provincii Saláh ad-Dín pod americkou kolonou, zničily Humvee a zabily tři vojáky.

Ve 22:45 zaútočil odpor na sídlo kurdské kolaborantské pešmergské milice v Kirkúku, poškodil budovu a zabil jednoho strážce.

Ve 23:00 zaútočily síly odporu v Ghazálíji jižně od Bagdádu na americkou hlídku dvou obrněných Bradley a tří Humvee. Dvě Humvee byla zneškodněna.

Pět minometných střel zasáhlo v 9:10 americkou základnu Suqúr jižně od Bagdádu, ve 20:30 přiletěly tří kaťuše.

V 17:00 dopadly dvě rakety Taríq na americkou základnu v Baládu 75 km severně od Bagdádu, ve 20:00 následovalo 5 kaťuší.

V 18:00 vypálil odpor deset raket Kaťuša na leteckou základnu v oblasti Nabá'í západně od Tádží. Tři americké vojáky v Humvee zabil v 18:30 výbuch dvou bomb s rakouskou trhavinou pod americkou kolonou v Tádží. Sdalší rakety zasáhly velitelské stanoviště Američanů a tzv. národní gardy a zabily tři loutkové vojáky.

Čtyři rakety Grad zasáhly také kolem 21:00 prezidentský palác v Ramádí, nyní okupační základnu.

V téže době zasáhl odpor dvanácti minometnými střelami ráže 120 mm společnou základnu amerických vojáků a tzv. národní gardy v Balád Rúzu jihovýchodě od Ba'qúby.

Ve 21:30 ostřelovaly síly odporu americkou základnu v Abú Ghurajb pěti minometnými střelami ráže 120 mm.

Ve 21:50 síly odporu, pravděpodobně Brigády Farúq, zasáhly čtyřmi raketami Grad štáb britských sil v Barrádí'íji v Basře.

Ve 22:05 zasáhl odpor čtyřmi kaťušemi americkou hlavní základnu v Tallá.

Pět raket CET bylo vypáleno na vojenskou kolej v 'Ámiríji.

Neděle 10.října 2004

Auto s výbušninou zničilo americké kontrolní stanoviště na syrské hranici

Automobil Toyota naložený krmivem pro zvířata projížděl v 6:30 kolem amerického kontrolního stanoviště v pohraničním městě Qá'imu. Stanoviště tvořila čtyři obrněná vozidla Bradley, stany, další vybavení a kamery. U stanoviště automobil prudce zrychlil, vrazil do něj a explodoval. Stanoviště bylo úplně zničeno. Protože se v okolí nic nehýbalo, beduínští pastevci se přišli podívat a odnesli nějaké zbraně a fotografie. Pak na místo přiletěly dva vrtulníky Chinook a dva Apache a odvezly poškozená obrněná vozidla, mrtvoly a několik raněných.

Bagdád: boje na ulici Hajfa a situace v Madínat as-Sadr

Američané s 8 tanky Abrams a 12 obrněnci Bradley se v 8:00 opět pokusili provést razii v bagdádské ulice Hajfa. Jejich cílem bylo pozatýkat všechny místní mladé muže, aby se nemohli přidat k bojovníkům odporu. Obránci ulice však útočníky zastavili. Krátce po poledni došlo k boji, v němž byli zabiti čtyři američtí vojáci. Zabita byla též jedna irácká žena, která se vracela domů z  trhu. Americký ostřelovač ji zasáhl do zad a na místě usmrtil. Nad ulicí pak přelétaly dva vrtulníky Apache.

Odpoledne americké síly pronikly do Madínat as-Sadr s 12 tanky, 8 obrněnými Bradley, 6 Humvee a 7 malými obrněnými vozidly. Vzhledem k dohodě uzavřené mezi mahdisty a americkými okupanty se Američané nesetkali s žádným odporem.

Příčinou masakru 20 Iráčanů v Bagdádu nebyl Zarqáwí, ale americká raketa

Západní média, opírající své zpravodajství o prohlášení americké propagandy, v neděli oznámila, že explozi před akademií loutkové policie v Bagdádu, která usmrtila 20 Iráčanů, způsobilo auto s výbušninou. Později se na internetu objevilo prohlášení připisované Abú Mus'abovi az-Zarqáwímu, že atentát spáchal on.

Bagdádskému korespondentovi Mafkarat al-Islam však očití svědkové sdělili, že masakr způsobily dvě rakety vypálené americkým vrtulníkem. Lidé pak sbírali v okolí kusy těchto střel.

Korespondent sám poznamenal, že na místě viděl dva krátery, jeden blízko místa, kde se řadili zájemci o práci v loutkové policii, dlouhý asi 1,5 a široký 1 metr. Na jižní straně byl nejhlubší a postupně se zvedal k opačnému konci. Druhý byl uprostřed ulice, 2 metry dlouhý a metr široký. Byl na jednom kraji velmi hluboký a na druhém se zvedal, jako by se střela při nárazu otočila.

Je možné, že okupanti útok provedli, aby přiměli členy irácké loutkové policie k větší podpoře okupačního režimu. Mnozí policisté totiž berou práci v policii čistě jako zdroj příjmů a chovají více sympatií k odporu než ke svým americkým nadřízeným.

Není to také první incident tohoto druhu. Mafkarat al-Islam upozornil, že před několika týdny došlo k něčemu podobnému u stanice loutkové policie v bagdádském Karaku. Také tehdy jej západní média připsala sebevražednému útočníku, ale místní lidé tvrdili, že za to je zodpovědný americký vrtulník. Později přinesl tato tvrzení i britský list The Guardian a mimoto byla potvrzena sunnitským islámským vůdcem šajchem Muhammadem Abbásem al-Kubajsím v diskuzi na TV al-Džazíra.

Bagdád: další útoky

Ve 13:45 zaútočil odpor na dálnici mezi americkým okupačním štábem v tzv. Zelené zóně a bývalým mezinárodním letištěm na kolonu několika černých obrněných vozidel, dvou GMC a dvou Fordů, patřících CIA. Odpor zničil jeden Ford a zabil v něm tři pasažéry. Jedno GMC narazilo do zdi.

Síly odporu vypálily v 7:10 raketu C5K na americké letadlo C131, zasáhly je a zapálily. Letoun byl donucen přistát na základně na bývalém mezinárodním letišti. Podobný osud potkal v 17:20 velký bílý letoun neznámého typu, který byl nad mezinárodním letištěm zasažen raketami Strela a jeho pravé křídlo po zásahu začalo hořet, a vrtulník Cobra, který byl v 18:10 zasažen dvěma C5K a ve vzduchu vzplanul. Mimo to letiště v Bagdádu zasáhly tři rakety Taríq. Další útok vedený 6 raketami Grad-2 zasáhl přijímací halu, z níž stoupal kouř. Ve 22:30 přiletěla raketa Taríq.

V 19:30 dopadlo deset 82mm minometných střel na leteckou základnu Muthanna.

Čtyři loutkoví policisté byli zabiti ve 21:30 v bagdádské Kázimíji blízko bývalé budovy irácké tajné služby, okupované nyní americkými vojáky, když pod jejich dvěma Lancruisery vybuchla bomba.

Čtyři američtí vojáci a tři tzv. národní gardisté byli zabiti ve 23:00 výbuchem bomby v Bagdádu u Ulwat ar-Rašíd. Za tří Humvee a tří pickupů Nissan bylo jedno Humvee zničeno a jeden pickup vyřazen z provozu.

Loutková tzv. ministerstva ropného průmyslu, elektrárenství a životního prostředí v Bagdádu zasáhly v 7:45 čtyři kaťuše a raketa Grad. Šest strážců ministerstva ropného průmyslu bylo zabito a deset zraněno.

Kolem 8:00 vystřelil odpor na akademii loutkové policie v Bagdádu dvě rakety Kaťuša.

Štáb okupačních sil v tzv. Zelené zóně zasáhla v 11:00 raketa Grad a v 19:10 pět minometných střel ráže 82 mm, vypálených patrně z ulice Hajfa. Ve 21:00 zaútočil odpor dvěma raketami Kaťuša na společné stanoviště amerických vojáků a tzv. národní gardy u jižního vstupu do zóny blízko Qasr as-Salam. V té chvíli tam byla čtyři obrněná vozidla Bradley, pět pickupů Nissan a 20 vojáků.

V 17:50 zasáhlo sedm minometných střel ráže 120 mm vojenskou akademii v Rustamíji.

Kolem 22:30 mudžáhidové zasáhli dvěma kaťušemi dům kolaboranta Abd al-Azíze al-Hákima, předsedy Nejvyšší rady islámské revoluce (SCIRI).

Fallúdža

Opel řízený sebevražedným útočníkem zasáhl v 8:45 americkou kolonu na dálnici blízko okrsku Súq ath-Thulathá ve fallúdžské čtvrti Dubbat. Výbuch zničil dvě Humvee a zabil šest amerických vojáků, Nissan a čtyři kolaboranty. Později na místě přistál vrtulník Black Hawk, aby naložil mrtvé a raněné.

V 17:45 se blízko u města na dálnici do Bagdádu střetl civilní Landcruiser s americkým Humvee a zabil jednoho vojáka. Ostatní vojáci vyskákali z Humvee, vytáhli Iráčana z jeho auta a zardousili ho.

Boje v Latífíji

V Latífíji pokračovaly těžké boje. Při jednom z nich bylo zabito šest amerických vojáků a šest bojovníků odporu, jejichž auto zasáhla raketa vystřelená z vrtulníku Black Hawk.

V 18:00 bylo ve srážce s americkými vojáky zabito šest bojovníků odporu. V další srážce v oblasti Džarf as-Sachr bylo zabito 15 amerických vojáků.

Večer bylo v Latífíji slyšet hukot nejméně 12 letících raket Taríq, minimálně deseti raket Grad a třiceti 120mm minometných střel. Zemřelo asi 7 příslušníků námořní pěchoty.

Boje v Júsúfíji

V 7:00 odpor odpálil bomby pod americkým konvojem a potom na něj zaútočil C5K a minometnými střelami ráže 120 a 82 mm. Zničil přitom devět civilních kamionů s náhradními díly. Jejich řidiči, patrně cizinci, byli zabiti.

Ve čtvrti Šuhadá' zaútočil odpor na hlídku americké námořní pěchoty sestávající ze tří obrněných vozidel Bradley a Humvee a zabil minimálně 22 příslušníků námořní pěchoty.

Bojovníci odporu pak vypálili nejméně deset silných raket Taríq na Američany, jejichž F-16 bombardovaly zemědělskou oblast kolem města a zabíjely obyvatele.

Místní obyvatelé udávali, že slyšeli přes 30 explozí 120mm minometných střel z objektu stanice loutkové policie a z telefonní ústředny.

Sebevrah s Opelem naloženým výbušninou najel v Júsúfíji ve 20:45 u severního vstupu do čtvrti Šuhadá' do skupiny 20 amerických vojáků a čtyř obrněných vozidel Bradley. 18 Američanů zahynulo a dvě vozidla Bradley byla zničena.

Ve 21:00 odpor vypálil na okupanty rakety Ra'd země-země, které působí silnou explozi. Tento typ raket je 6 metrů dlouhý a nese hlavici ruské výroby. Ostatní části a mechanismus raket jsou však irácké výroby a byly vyrobeny v Jarmúku na jihu země. Kromě toho vystřelili bojovníci na Američany od 18:00 do 21:30 sedmdesát minometných střel ráže 120 mm.

Jordánský přeborník v kung-fu padl v Iráku

Jordánská média oznámila, že jordánský přeborník v kung-fu Bahá Ibráhím Muhammad Jahjá, známý jako Abú al-Muthanna, padl v Iráku, kde po čtyři měsíce bojoval s partyzány proti americkým okupantům.

Odpor získal kontrolu nad Hítem

V prudkých bojích, které začaly v 6:00 a trvaly až do odpoledne, mudžáhidové vytlačili okupanty a kolaboranty z většiny města Hít v západním Iráku.

Polští okupanti odcházejí z Hillá

Za raketové palby odporu dokončovali polští okupační vojáci v neděli stažení ze své základny v Hillá, odkud se přesunovali do Diwáníje. Odpor na základnu vypálil v 9:00 dvě silné rakety Taríq a ve 20:00 další dvě a dvě rakety Grad.

Ve zprávě odeslané v pondělí ve 2:15 korespondent oznamoval, že Poláci se ze 40 % ze základny stáhli.

Boje u Karbaly

Americké síly se v neděli pokusily postoupit na Džarf as-Sachr 45 km severně od Karbaly v provincii Bábíl, ale staly se terčem protiútoku. Pod americkou kolonou vybuchlo 40 bomb, naplněných patrně rakouskou trhavinou, které zničily tři tanky Abrams. Odpor pak na kolonu zaútočil raketami. V boji, který trval od 1:00 do 5:00 bylo zabito více než 15 amerických vojáků a padlo osm bojovníků odporu. Zničeno bylo také šest osobních aut patřících odporu, která stála na kraji silnice.

Odpor sestřelil čtyřhlavňovou protileteckou zbraní Dimitrov americký vrtulník Chinook, který se pokusil odvézt od Dřarf as-Sachru několik spálených aut.

Američtí vojáci ničí irácká pole

Američtí vojáci buldozerem zničili pole iráckých farem, ležící u dálnic v několika iráckých městech. V Latífíji a Júsúfíji pokáceli palmy a ostatní stromy a zničili citrusové háje až do 200 - 300 metrů od silnice, v sobotu učinili totéž v okrscích Húr Radžab a Bu'ithá v Durá. Už dříve provedli totéž v Chálidíji. Zjevně převzali praktiky sionistů z okupované Palestiny, kteří pod záminkou boje s odporem berou obyvatelstvu možnosti obživy.

Samarrá'

U města na dálnici do Tikrítu zaútočili povstalci ve 13:30 na americkou hlídku a zničili Humvee, zneškodnili obrněné vozidlo Bradley a zabili tři americké vojáky. Další podobný útok kolem 19:45 mezi Dulu'íjou a Samarrá' usmrtil jedenáct vojáků, zničil obrněné Bradley a dvě vozidla na přepravu vojáků, naložená zřejmě municí, která vybuchovala celých 15 minut po útoku.

Ve městě samotném byl odpoledne klid, ulice byly liduprázdné, neboť na střechách domů jsou američtí ostřelovači, kteří střílejí po všem, co se hne. Letouny F-16 vybombardovaly čtyři soukromé domy a zabily v nich sedm civilistů včetně ženy a malého děcka. Během dne bylo slyšet silné exploze z různých částí města. Mudžáhidové, kteří se soustřeďují v polích kolem města, začali okupanty ostřelovat až na okraji noci.

Durá

Dva vojáci byli zabiti při útoku odporu na okupační základnu u rafinérie v Durá; zničeno bylo rovněž jedno Humvee a z provozu bylo vyřazeno vozidlo na přepravu vojáků. Ve 22:25 vypálili povstalci na základnu 14 minometných střel. Základna je na bývalé farmě Chajralláha at-Tanfá, otci manželky Saddáma Husajna.

Ve 20:00 došlo k boji na dálnici v oblasti Húr Radžab u Durá, kde byl z provozu vřazen jeden tank. Ve 22:45 tu odpor zaútočil na kolaboranty z Brigád Badr ve dvou Nissanech Patrol. Čtyři v jednom Nissanu zabil a tři z druhého byli zajal.

Další útoky odporu

Síly odporu pozdravily amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který v neděli překvapivě navštívil Irák, salvou 24 těžkých raket vypálených na základnu Asad u Hadíthy. Jejich zásah byl velmi přesný.

Další pozdrav Rumsfeldovi poslali Iráčané v 17:30 na základnu v Kirkúku. V naději, že se zde oslavenec právě zdržuje, sem vypálili 5 raket Grad. Spojená americko-irácká hlídka tří Humvee a dvou Mitsubishi najela ve 12:15 v Kirkúku na bombu a pak na ni bojovníci zaútočili RPG, zničili Mitsubishi a zneškodnili Humvee. Zabit byl jeden americký voják další byl zraněn, čtyři kolaboranti byli zabiti a dva zraněni.

V 15:55 zaútočily síly odporu na kurdskou hlídku pešmergů v oblasti Širtat mezi Mósulem a Kirkúkem, která je osídlena převážně arabským sunnitském kmenem 'Ábid. Pešmergové střežili auto GMC, patřící patrně sionistickému Mossadu. Odpor odpálil bomby a pak zaútočil KBC, zničil dva pickupy Toyota a zabil v nich šest osob. Další tři osoby byly zabity v Safari. Jeden kurdský důstojník byl zajat a GMC zničeno.

V 7:50 zaútočil odpor u Tádží na americkou kolonu obrněného vozidla Bradley a šesti Humvee. Zabit byl jeden Američan, tři další zraněni, jedno Bradley a dvě Humvee byla vyřazena z provozu.

Dva bojovníci odporu byli zabiti ráno u jižního vstupu do Ba'qúby, když předčasně explodovala bomba, kterou tam chtěli instalovat. Kolona čtyř obrněných vozidel Bradley se kolem 16:30 stala terčem útoku v oblasti Bahraz u Ba'qúby. Jeden obrněnec byl zneškodněn. Kolem 18:00 zasáhli bojovníci odporu pěti Kaťušemi místní americké letiště Dijála.

Kolem 9:00 byla deseti Kaťušemi zasažena americká základna v Baládu. Sedm amerických vojáků bylo zabito a jedno obrněné vozidlo na přepravu vojáků bylo vyřazeno z provozu při srážce odporu s Američany ve 14:30 u Baládu. Usmrceni byli také čtyři bojovníci odporu, jejichž auto zasáhla raketa vypálená z vrtulníku. V 16:30 v Baládu Iráčané zaútočili na na americkou kolonu tvořenou Abramsy a Bradley a zabili dva vojáky.

Síly odporu zaútočily v 15:10 na konvoj tureckých civilních kamionů, přepravujících zásoby pro americké síly do Talúl al-Bádž mezi Bajdží a Mósulem, doprovázený čtyřmi Humvee. Odpor zničil tři kamiony a zabil jejich turecké řidiče. Z provozu bylo vyřazeno jedno Humvee a zabit jeden voják z jeho posádky.

V oblasti Hadar u Mósulu přepadl odpor americký konvoj několika cisteren doprovázených dvěma obrněnými vozidly námořní pěchoty a čtyřmi Humvee. Bojovníci zničili jednu cisternu a zabili dva Američany. Další cisterna byla zneškodněna zápalnými střelami.

Bomba vážící údajně 250 kg, vybuchla v 17:20 v Tárimíji pod americkou kolonou čtyř tanků a jeden z nich zneškodnila.

Tři američtí vojáci byli zabiti a jejich Humvee zničeno, když odpor v 17:50 zaútočil u 'Ámiríje na americkou hlídku.

Osm vojáků bylo v 19:00 zabito při útoku odporu na americký zásobovací konvoj kamionů, čtyř Humvee a obrněného vozidla Bradley mezi Za'faráníjí a mostem Dijála. Podle očitých svědků konvoj zasáhlo sedm nebo osm raket RPG7. Zničena byla rovněž dvě Humvee a vozidlo na přepravu vojáků.

Kolem 21:00 vypálily v Miqdádíji síly odporu deset 82mm minometných střel na kolonu tří pickupů Nissan patřících tzv. národní gardě. Zabito bylo šest gardistů a jeden důstojník zajat. Tří pickupů se odpor zmocnil.

Ve 21:15 odpor zaútočil na americký letoun C130 raketou C5K a způsobil požár jeho motoru.

Ve 21:30 síly odporu zaútočily na kolonu čtyř Humvee v Ghazálíji, zničily dvě Humvee a třetí zapálily.

Raketu CET vypálil odpor v 9:40 na americko-irácké velitelské stanoviště v Dulu'íji u Samarrá'.

Základnu Suqúr zasáhly kolem 10:00 čtyři rakety Kaťuša.

Americká základna ve vesnici Awzá u Tikrítu se v 11:45 stala terčem dvou raket Grad.

Ve 12:55 vypálil odpor deset raket do oblasti Sínijá 10 km od Bajdží.

Americké ústřední velení v Tallá zasáhly čtyři střely Congress. V 18:12 sem dopadlo dvanáct těžkých Kaťuší. Nad objektem se objevily mraky kouře a ozval se zvuk sirén. Kolem objektu se pak rozmístilo množství Abramsů a Bradley, což znamená, že zásah zřejmě způsobil značné ztráty.

Ve 20:30 zasáhly čtyři Kaťuše americkou-iráckou základnu Ghazlání v Mósulu.

Odpor kolem 21:00 ostřeloval minometnými střelami ráže 82 mm americkou hlídku střežící ropovod v Bajdží. Bylo zapáleno jedno Humvee.

Pondělí 11. října 2004

Boje v oblasti Hít -- Hadítha

Odpoledne propukly prudké boje v oblasti mezi Hítem a Hadíthou v západním Iráku. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že boj začal kolem poledne a pokračoval ještě v 17:51, když zprávu odesílal.

Dvěma raketami C5K sestřelil odpor v Hítu ve 14:20 americký vrtulník Apache. Střely stroj zasáhly přímo nad hrobkou šajcha Alího al-Hítího, jeho vrak dopadl do pusté oblasti.

V 16:45 a o deset minut později sestřelil odpor raketami C5K v Hítu ještě dva další americké vrtulníky. V obou bylo zabito asi osm okupantů.

Američané zase bombardovali hítskou mešitu, o níž se domnívali, že se v ní skrývají mudžáhidové.

Bagdád: sestřelen americký letoun

Síly iráckého odporu sestřelily ve 14:30 ostřelovací puškou ráže 7,62 cm americký průzkumný bezpilotní letoun v bagdádském okrsku Karak. Letoun byl malý, dlouhý 75 - 80 cm a široký 1 metr. Na přídi byl vybaven třemi kamerami.

Mahdisté prodávají zbraně Američanům

Mahdisté vytvořili dlouhou frontu, aby prodali své zbraně americkým vojákům v souladu s plánem dohodnutým mezi M. as-Sadrem a americkými okupačními představiteli. Mafkarat al-Islam oznámil, že bylo vidět pickupy naložené těžkými zbraněmi přivezené k Američanům. Ve frontě došlo mezi mahdisty k pěstnímu souboji. Jejich husté shluky bránily některým řidičům naložených aut v převzetí peněz. Americké síly údajně nyní střeží v klidu Madínat as-Sadr.

Bagdád: další boje

V 9:00 vybuchly bomby pod kolonou tří Humvee blízko kanálu Qanát al-Džajš. Bylo zničeno jedno Humvee a čtyři muži v něm zabiti.

V 15:00 vystřelil odpor raketu C5K na letadlo C-130 nad Bagdádem. Raketa zasáhla zadní část letounu a zapálila jej, takže byl nucen přistát na bývalém mezinárodním letišti. Odpor zaútočil RPG na americkou vojenskou kolonu na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti blízko mešity Ibn Tajmíja, zničil Humvee a obrněný automobil Ford. V 16:30 bylo americké hlavní velení na mezinárodním letišti zasaženo pěti Kaťušemi a kolem 19:30 třemi raketami Grad.

V 19:20 zasáhlo 14 kaťuší americký tábor na turistickém ostrově v bagdádské Rašídíji.

Bomba vybuchla pod společnou hlídkou amerických vojáků a irácké policie v bagdádské části Mansúr, ničila jeden Landcruiser a zneškodnila americké Humvee.

RPG a automaty zaútočili bojovníci odporu večer na silnici vedoucí do čtvrti Šu'la a do Ghazálíje na americkou hlídku obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee. Jedno Humvee bylo zničeno a jedno obrněné vozidlo vyřazeno z provozu.

V 8:20 zaútočily síly odporu raketou Taríq na americkou vojenskou akademii v bagdádské Rustamíji. V 15:00 zaútočil odpor raketami Kaťuša na rustamíjskou akademii a tzv. ministerstvo vnitra. V 17:25 byly na akademii v Rustamíji vypáleny dvě kaťuše.

Kolem 18:30 zasáhl odpor palác Qasr as-Salam v Bagdádu třemi minometnými střelami.

V 9:00 zasáhly americké letiště Muthanna tři rakety Kaťuša a v 10:00 sedm minometných střel ráže 82 mm; ty byly vypáleny z ulice Hajfa. Kolem 18:30 přiletěly tři a o deset minut nato další čtyři kaťuše.

V poledne síly odporu zaútočily dvěma raketami Kaťuša na tzv. Zelenou zónu. Kolem 20:30 bylo raketou zabito několik stráží zdejší americké ambasády. Ve 20:45 ostřeloval odpor v zóně speciální síly v paláci Qasr as-Sudžúd dvěma raketami Grad. Jedna z raket dopadla poblíž objektu, druhá přesně do něho.

Kolem 16:00 bylo vypáleno dvanáct 120mm minometných střel a sedm 82mm střel na společné zařízení amerických vojáků a loutkové národní gardy blízko bagdádské ulice Palestina.

Ba'qúba a okolí

V 7:25 zaútočily síly odporu v okrsku Bahraz u Ba'qúby na společnou americko-iráckou kolonu pěti Humvee a čtyř pickupů Nissan. Odpor zničil čtyři auta loutkových sil a jedno Humvee, další Humvee bylo vyřazeno z provozu. Zabiti byli čtyři američtí vojáci a 13 iráckých loutkových gardistů.

Kolem 10:00 zničila v okrsku Chán Bání Sadr bomba s 250 kg rakouské trhaviny polovinu americké vojenské hlídky včetně tří obrněných vozidel Bradley.

Kolem 16:00 zasáhly tři kaťuše americké letiště v Ba'qúbě.

V 17:00 zaútočily síly odporu na americkou základnu na ba'qúbském letišti Dijála raketami, které údajně nesly chemické hlavice. Po útoku stoupal vzhůru nezvykle bílý hustý kouř. Americké síly uzavřely celé okolí letiště a bylo vidět sedm či osm vrtulníků Black Hawk s červeným křížem, jak odváží ze zasažené zóny mrtvé a raněné. Ještě ve 22:15 byla oblast uzavřená.

Mósul

Jižně od Mósulu kolem 12:30 narazilo Daiwoo s 1,5 - 2 tunami výbušniny do americké hlídky pěti obrněných vozidel, šesti Humvee a dvou malých vozidel na přepravu vojáků, v nichž bylo po čtyřech vojácích. Exploze zničila tři obrněná vozidla, tři Humvee a jedno vozidlo s vojáky. Další Humvee a obrněné vozidlo byla vyřazena z provozu. Zabito bylo přes 21 amerických vojáků a několik dalších zraněno.

Ve 13:00 se terčem palby 24 kaťuší stala mósulská americká základna.

Tádží

Síly odporu zaútočily v 8:00 na spojenou americko-iráckou hlídku v oblasti Húr al-Bašá u Tádží 40 km severně od Bagdádu. Kolonu tří obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee doprovázenou třemi pickupy Nissan zasáhla palba 82mm minometných střel, která zničila jedno Humvee a zapálila jeden pickup.

V okrsku Fáris u Tádží síly odporu odpálily v 11:00 bombu pod americkou vojenskou hlídkou a zničily jedno Humvee.

Ve 14:10 zasáhly síly odporu minometnými střelami ráže 82 mm velitelské stanoviště tzv. irácké národní gardy pod mostem přes Tigris v Tádží. Zabiti byli dva gardisté.

Na společnou americko-iráckou základnu v Tádží dopadly kolem 19:00 dvě rakety Taríq.

Kirkúk a okolí

Tři američtí vojáci a devět tzv. národních gardistů bylo kolem 10:00 zabito při útoku RPG a ostřelovacích pušek na společnou americkou-iráckou hlídku v elektrárně Tus u Kirkúku. Hlídku tvořila dvě Mitsubishi iráckých loutkových sil a čtyři americká Humvee, z nichž bylo zničeno jedno Humvee a dvě Mitsubishi.

V 11:00 vybuchly bomby naplněné patrně rakouskou trhavinou pod americkou kolonou pěti obrněných vozidel v oblasti Huwajdžá západně od Kirkúku. Z provozu bylo vyřazeno jedno obrněné vozidlo. Odpor pak ostřeloval kolonu raketami C5K a zničil další dvě obrněná vozidla.

Ve 12:30 zasáhlo šest minometných střel ráže 120 mm americkou základnu v Kirkúku.

Durá

Pět amerických vojáků bylo zabito, když došlo k výbuchu tří silných bomb pod americkou kolonou tří obrněných vozidel a pěti Humvee v Abú Tašíru v Durá. Na bomby byla patrně použita rakouská trhavina, zničily jedno Humvee a vyřadily z provozu obrněné vozidlo.

Raketami C5K zaútočil odpor na kolonu kolaborantských Brigád Badr v sedmi Humvee a Patrol Safari kolem 17:00. První raketa minula cíl, druhá však zasáhla dům, zneškodnila Humvee i Patrol Safari a zabila muže v nich.

Kolem 19:00 ostřelovaly americké síly farmy v Durá a zabily tři irácké civilisty.

Kolem 20:00 ostřeloval odpor americký tábor v bývalém Loveckém klubu u durské elektrárny pěti kaťušemi, které způsobily mezi tamními 250 vojáky paniku. Přistály tam pak tři vrtulníky Black Hawk, aby přepravily mrtvé a raněné.

Kolem 22:00 bylo vypáleno sedm Kaťuší na rafinérii v Durá.

Šest amerických vojáků bylo zabito kolem 23:00, když síly odporu zaútočily na jejich hlídku v okrsku Bu'ithá. Hlídka čtyř Humvee a obrněného vozidla Bradley najela nejdříve na bomby, poté ji zasáhla palba z RPG. Jedno Humvee bylo zničeno a další vyřazeno z provozu.

SARS v Sulajmáníji

Místní korespondent egyptské agentury MENA v pondělí oznámil, že v Sulajmáníji na severu Iráku zemřely tři ženy na SARS. Další žena se léčí v místní nemocnici a bude zřejmě čtvrtou obětí. Místní loutkový guvernérský úřad vytvořil výbor pod vedením tzv. ministra zdravotnictví Muhammada Chašta, aby případy onemocnění žen vyšetřil. Město Sulajmáníja ovládá kurdský kolaborant Džalál Talabání.

Další útoky na okupanty

V 10:50 zaútočily síly odporu v okrsku Talúl al-Badž v Bajdží na americkou kolonu čtyř cisteren doprovázenou třemi obrněnými vozidly střelbou z RPG7. Dvě cisterny byly zničeny a tři vojáci zabiti.

Čtyři američtí vojáci byli zabiti jižně od Chálidíje, když pod jejich hlídkou pěti Humvee a dvou obrněných vozidel Bradley explodovaly bomby. Jedno Humvee bylo zničeno a další vyřazeno z provozu.

Čtyři iráčtí loutkoví policisté byli zabiti při útoku na jejich hlídku u Ghazálíje u Bagdádu. Ze tří Landcruiserů dva unikly, třetí byl však zasažen a čtyři muži v něm včetně jednoho poručíka zabiti.

Další bomba explodovala kolem 19:00 pod americkou kolonou projíždějící po dálnici v Ridwáníji a zničila jedno Humvee.

Americká základna v Baládu, sloužící americkým silám k zásobování vojáků, útočících na Samarrá', se stala v 11:00 terčem útoku osmi kaťuší.

Od 8:00 do 17:00 byla oblast Macházin v Júsúfíji zasažena šesti minometnými střelami ráže 120 mm, čtyřmi raketami Grad a dvaceti 82mm minometnými střelami.

V 17:45 vypálily síly odporu čtyři kaťuše a ve 21:00 další dvě na americkou základnu Suqúr.

Kolem 18:00 podnikly síly odporu útok raketou Taríq na hangáry pro vrtulníky a bombardéry F-16 na základně Nabá'í v severním Iráku. Podle stoupajícího černého kouře bylo vidět, že některé stroje byly zasaženy. Po útoku vzlétly k nebi čtyři Apache.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       22. 10. 2004
23. 10. 2004 Telefonujte zdarma přes internet a zlikvidujte Český Telecom
23. 10. 2004 BBC nebude vysílat záběry unesené humanitární pracovnice
23. 10. 2004 EK vypracovala šokující reklamy proti kouření
22. 10. 2004 Michael Ledeen: "Fašistického nacionalismu lze úspěšně využít k moderním politickým cílům"
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
24. 10. 2004 Nárok na milost mají i darebáci. Jsme pro? Jsme proti? Daniel  Ženatý
22. 10. 2004 Hlas z jiného světa Michael  Marčák
22. 10. 2004 Proč považují Britové Němce pořád za nacisty?
22. 10. 2004 Joschka Fischer a jeho vize světové budoucnosti
22. 10. 2004 Spoplatňovanie diaľnic v Nemecku od 1. januára 2005
22. 10. 2004 Británie tvrdě zasahuje proti firmám, zneužívajícím dial-up
22. 10. 2004 Centralizace salmonely Josef  Vít
22. 10. 2004 Pokus Guardianu ovlivnit americké volby se stal globálním fenoménem
22. 10. 2004 Racionalizácia bezpečnostných služieb zabezpečí ich efektivitu Jozef  Tuchyňa
22. 10. 2004 Máme chodit nakupovat jen v čase, kdy bude personál příjemný?
22. 10. 2004 Progresívnosť a nahlodaná ľavicovosť ľavice Adrian Peter Pressburg
22. 10. 2004 Michael  Marčák
22. 10. 2004 Ohrožuje existence státu Izraele islám? Karel  Sýkora
22. 10. 2004 Josef Bohuslav Foerster: Oř, jenž tě doveze k cíli dokonalosti
22. 10. 2004 Soutěž školních časopisů
22. 10. 2004 Marihuana -- hra ministra s lžou Ladislav  Ďurkovič
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004
22. 10. 2004 Fidel Castro padol - ale inak, než čakali v Amerike
21. 10. 2004 Írán přeje volebnímu vítězství George Bushe nad Johnem Kerrym Miloš  Kaláb
21. 10. 2004 Americký voják odsouzen na osm let za Abu Ghraib
21. 10. 2004 Politický systém SOS Bohumil  Kartous
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004