27. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 8. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Večer okupanti zahájili těžké ostřelování mahdistických pozic v Nadžafu. Korespondent TV al-Arabíja oznámil, že okolí hrobky imáma Alího se stalo dějištěm nejsilnějšího ostřelování od počátku obléhání. Americké síly spolu s iráckými kolaborantskými jednotkami zaútočily na město ze tří stran.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 19. srpna 2004

Americké ultimátum fallúdžským vůdcům a noční boje

Irácká islámská strana jako prostředník předala fallúdžským kmenovým vůdcům americké ultimátum, které vyhrožuje, že pokud do bojovníci odporu do 48 hodin neodejdou, stane se město terčem mohutného amerického útoku.

Po obdržení listu oddíl bojovníků odporu evakuoval severní a jižní okrsky města, které by se pravděpodobně staly prvním terčem útoku. Šlo o čtvrti 'Askarí, Džurajfi, Šuhadá' a Džubajl a průmyslovou zónu. Většina obyvatel se přesunula do centra města, někteří opustili město a vydali se k příbuzným. Ve městě zavládlo napětí, které vyvrcholilo v noci. Krátce po 22:00 se nebe zaplnilo americkými letouny. Odpor se pokusil protileteckou střelou zasáhnout bombardér F-16, ale bez úspěchu. Ve 23:30 nastal v jižních čtvrtích Fallúdže boj, který vyvrcholil prudkým minometným a raketovým útokem, americké tanky současně ostřelovaly čtvrť Mu'allimín v centru města a rovněž "84Cementové domy" -- blok domů obývaných dělníky z cementárny. Odporu se podařilo tento útok odrazit a zatlačit Američany zpět. Boj skončil po půlnoci ve 2:10 a zanechal po sobě osm zraněných civilistů, z nichž šest bylo dopraveno do hlavní městské nemocnice a dva do nemocnice Hadrá. Na straně obránců města byli dva mrtví, které zasáhla raketa Grad, když v autě vezli protiletadlové střely.

Útoky na okupanty v Bagdádu

Bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam podal zprávy o bojích v Bagdádu: V noci na čtvrtek dopadlo do tzv. Zelené zóny v centru Bagdádu několik minometných střel. Odpor pak ostřeloval tento komplex od čtvrtečního rána až do noci. Při posledním útoku ve 20:30 zónu zasáhly tři rakety Grad nebo Táríq, při odpoledním útoku bylo použito šest raket typu Kaťuša.

Kolem 21:50 zaútočili Iráčané raketami na americkou základnu Suqúr na júsúfíjské silnici u Bagdádu. Oheň na základně, způsobený raketou Grad, pak podle korespondenta hořel půl druhé hodiny.

Ve středu utrpěli Američané vážné ztráty v bagdádském okrsku Ridwáníja. Podle korespondentovy zprávy tu při útoku, k němuž došlo kolem 11:00, ztratili nejméně 18 vojáků. Bojovníci odporu zaútočili na americkou pěší hlídku a většinu jejích členů zabili. Pět minut po útoku přijela na místo čtyři Humvee, bojovníci je však očekávali a dvě z vozidel úplně zničili. Zbývající dvě za zmatené palby všemi směry z místa ujela. Kolik Američanů bylo v zasažených Humvee, se nepodařilo jistit, obě se však po zásahu změnila v ohnivé koule, z nichž nikdo nemohl uniknout.

V Júsúfíji zabito osm Američanů, další dva v Ghazálíji

Podle Mafkarat al-Islam zaútočili Iráčané na dálnici u Júsúfíje na americký konvoj cisteren a šesti Humvee. Byla úplně zničena dvě Humvee a zapálena jedna cisterna, jejíž řidič, americký voják, byl zabit. V Humvee zemřelo sedm Američanů a tři další byli zraněni.

Dva američtí vojáci byli v noci zabiti a tři zraněni v Ghazálíji, když na dálnici vybuchla bomba pod jejich kolonou.

Zabiti dva polští okupační vojáci

Agentura Reuters přinesla oznámení polského mluvčího, že dva polští vojáci byli zabiti a pět dalších bylo zraněno při "dopravní nehodě" v Hille. Ve skutečnosti šlo o partyzánský útok a hlídka se dostala do kulometné palby. Hlídku tvořila tři vozidla, z nichž dvě se podle oznámení srazila.

Sedm loutkových policistů zabito v Nadžafu

Irácká loutková policie oznámila, že minometné střely mahdistů zasáhly její stanici v Nadžafu, zabily sedm policistů a 31 dalších zranily. Podle agentury AP neleží stanice blízko hrobky imáma Alího, ale byla častým terčem útoků. Uvedený útok následoval po ultimátu tzv. premiéra Ijjáda 'Álawího, který vyzýval Muqtadu as-Sadra, aby složil zbraně a opustil Alího hrobku.

Americké útoky na mahdisty v Madínat as-Sadr a v Nadžafu

Podle oznámení čitých svědků američtí vojáci s podporou desítek tanků a bojových vozidel Bradley zaútočili na ší'itskou čtvrť Madínat as-Sadr, baštu sadrovců v Bagdádu.

Večer okupanti zahájili těžké ostřelování mahdistických pozic v Nadžafu. Korespondent TV al-Arabíja oznámil, že okolí hrobky imáma Alího se stalo dějištěm nejsilnějšího ostřelování od počátku obléhání. Americké síly spolu s iráckými kolaborantskými jednotkami zaútočily na město ze tří stran. K nejprudším bojům došlo podle TV al-Džazíra v jihovýchodní části Nadžafu. Podle agentury Reuters americký bombardér F-16 bombardoval pozice mahdistů na hřbitově Wádí as-Salam a nad hřbitov stoupaly černé mraky kouře. K půlnoci boje ve svatém městě ustaly. Podle zprávy korespondenta CNN byla z okolí hrobky slyšet exploze a byly poškozeny i dva z minaretů mešity a na dalším minaretu byly zasaženy hodiny. Poškození svaté mešity potvrdila i al-Džazíra.

Americká okupační armáda přiznala bez dalších podrobností smrt dvou příslušníků námořní pěchoty při středečních bojích v Nadžafu.

Podle slov svého mluvčího Awse al-Chafádžího vydal M. as-Sadr list, v němž své stoupence ujistil, že nehodlá rozpustit Mahdího armádu. Al-Chafádží také řekl, že as-Sadr nařídil svým stoupencům vydat co nejdříve klíče od hrobky nejvyšším ší'itským představitelům.

Útoky na okupanty v Basře

Místní korespondent Mafkarat al-Islam informoval, že britský okupační štáb ve čtvrti Sá'í v jižní části Basry byl od 14:00 do 17:00 ostřelován raketami. Rovněž na další britský tábor v Basře ve čtvrti Barradí'í kolem 5:00 dopadlo 13 raket.

Pátek 20. srpna 2004

Útoky na americké kolony

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam síly iráckého odporu zaútočily ve 13:30 raketami nedaleko Abú Ghurajb na americkou vojenskou kolonu tvořenou cisternami s pohonnými hmotami a doprovodnými vozidly. Dvě cisterny shořely a dvě Humvee byla zničena, nejméně šest amerických vojáků zahynulo. Podle svědků byla silnice uzavřena ještě v 15:30 mekkánského času, protože se Američané snažili odstranit stopy útoku.

K dalšímu útoku na americký konvoj došlo ve 14:45 mekkánského času na cestě z Tádží do Bagdádu. Při útoku bylo zničeno jedno vozidlo na přepravu vojáků. Američanům se podařilo s použitím dvou tanků a tří Humvee místo tak rychle uzavřít, že nebylo možno zjistit rozsah případných ztrát na životech.

Boje v Bagdádu

Korespondent Mafkarat al-Islam podal z okupovaného iráckého hlavního města toto zpravodajství:

V bagdádské čtvrti 'Ámil došlo v 7:30 k explozi bomby, na kterou najelo americké Humvee s vojáky. Dva byli výbuchem zabiti, další čtyři zraněni.

Přesně v 9:30 ostřelovali bojovníci odporu přísně střežený bagdádský hotel Rašíd, kde jsou ubytováváni okupační bossové a jejich irácké služebnictvo. Někteří očití svědkové byli přesvědčeni, že k útoku byly použity rakety Táríq.

Na mezinárodní dálnici v Bagdádu zaútočily síly odporu 120mm minometnými střelami na americké velitelské stanoviště. Rozsah škod se korespondentovi nepodařilo zjistit.

Informované zdroje korespondentovi sdělily, že bojovníci odporu vystřelili kolem 13:00 na tzv. Zelenou zónu tři minometné střely. Jak sdělil jeden ze zaměstnanců komplexu, část budovy sloužící jako štáb americké výzvědné služby v Iráku byla zničena minometnou střelbou téhož dne ráno.

Mohutná exploze zničila v pátek v noci osm Humvee blízko mostu Nahda v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr. Exploze způsobila smrt 11 vojáků a zranění 23 dalších. Nad čtvrtí pak do půlnoci létaly americké letouny a ostřelovaly ji raketami. Srážky mezi mahdisty a americkými vojáky a jejich iráckými sluhy také trvaly až do půlnoci.

Ve 21:00 místního času podnikly síly odporu ničivý útok na americký tábor na vojenském letišti Muthanna. Z tábora stoupaly sloupy kouře a ozývalo se kvílení sirén. Američané však jako obvykle nevydali žádnou zprávu o tom, co útok způsobil.

Krátce před půlnocí provedl odpor také útok na mezinárodní letiště u Bagdádu, na které vypálil čtyři rakety, zřejmě Grad. Ani tady Američané nevydali žádnou zprávu.

Krátce před 23:30 mekkánského času byli v bojích s odporem na ulici Hajfa zabiti dva iráčtí loutkoví vojáci.

Výbuch tankeru s pohonnými hmotami před policejní stanicí v Násiríji

Očití svědkové oznámili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že irácký odpor zapálil cisternu s benzínem před stanicí loutkové policie v Násiríji. Po výbuchu zůstali dva mrtví a šest zraněných policistů.

Situace v Nadžafu

Ráno oznámil tamní korespondent Mafkarat al-Islam, že mahdisté stále i po prudké noční americké ofenzívě kontrolují centrum Nadžafu. Americké síly si udržely kontrolu nad některými částmi starého města, ale hlavní ulice tu zůstaly v rukou mahdistů. Situace zůstává během posledních 15 dnů téměř stejná a v zásadě nedošlo k žádným změnám.

Mluvčí Muqtady as-Sadra Alí aš-Šajbání ráno oznámil, že Mahdího armáda se chystá k předání kontroly nad mešitou imáma Alího nejvyšší ší'itské autoritě ajatolláhovi Alímu as-Sístánímu, který nyní podstoupil lékařské ošetření v Londýně. As-Sístáního mluvčí v Londýně oznámil, že ajatolláh vyzval své stoupence, aby od sadrovců převzali klíče od mešity. Nevěděl však vzhledem k nejasné situaci ve městě, zda se sadrovci s jeho výzvou seznámili.

Srážky v Basře

Jak uvedl korespondent Mafkarat al-Islam, na jihu Iráku spolupracuje irácké hnutí odporu se ší'itskou Mahdího armádou i s převážně sunnitskými Brigádami Farúq.

Mezi půlnocí a úsvitem propukly na náměstí Sa'd v Basře boje mezi iráckým odporem a britskými okupačními vojáky. Zničeny byly tři britské džípy a zabito nejméně šest britských vojáků, podle některých svědků dokonce deset.

Odpor zasáhl třípatrovou budovu sídla společnosti Oil of the South Company.

Když korespondent odesílal ve 23:09 svoji zprávu, na několika místech ve městě, např. na ulici Safwán na jihu města, ve východní oblasti Tannúma a na dálnici na severní straně, pokračovaly boje. K přestřelce došlo i na silnici vedoucí na poloostrov Fáw. Okupační síly zaútočily různými zbraněmi na tři domy ve městě Fáw.

Těžké boje v Habbáníji

Místní korespondent Mafarat al-Islam oznámil, že v Habbáníji propukly mezi bojovníky odporu a americkými okupačními vojáky prudké boje. Podle zprávy způsobili bojovníci RPG a minomety Američanům ztráty a zmatení vojáci pak začali střílet na domy, přičemž zabili tři civilisty a dvacet jich zranili. Zajali také strážce benzinové stanice v oblasti protože se prý také zúčastnili útoku.

Sobota 21. srpna 2004

Situace ve Fallúdže

Kolem 9:00 vypálil odpor dvě rakety na americké velitelské stanoviště v oblasti Falláha západně od města, Američané odpověděli soustředěnou palbou tankových střel. Ve 13:00 mekkánského času bojovníci odporu zaútočili 120mm minometnými střelami na jiné americké velitelské stanoviště severně od města.

Odpoledne místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že se američtí vojáci soustřeďují od rána na severní, východní a jižní straně města. Odpor se mezitím připravoval na možný útok, protože americké 48hodinové ultimátum, podle něhož měli bojovníci odporu město opustit, mělo večer vypršet.

Krátce po půlnoci v 0:15 mekkánského času odpálily americké síly raketu na průmyslovou zónu města.

Exploze bomby v Saqlawíji

Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že severně od města explodovala bomba pod americkou pěší hlídkou, která procházela poblíž střediska tzv. sil civilní obrany. Tři američtí vojáci při explozi zahynuli.

Ramádí

V 9:30 zaútočily síly odporu u Ramádí v oblasti známé jako Kilometr 35 na americký zásobovací konvoj střežený několika Humvee. Byl zničen jeden kamión a jedno Humvee, zahynulo pět amerických vojáků, dva v kamiónu a tři v Humvee.

Maskovaní příslušníci iráckého hnutí odporu zastřelili podplukovníka Sa'da Sámira ad-Dulajmího, šéfa stanice loutkové policie v Ramádí. Stalo se tak před jeho domem ve čtvrti Dubbat.

Bagdád

Kolem 19:30 zabila bomba ve čtvrti Šu'la v západní části Bagdádu tři americké okupační vojáky a zničila jejich Humvee.

Kolem 20:00 vypálili bojovníci odporu pět raket Grad na tzv. Zelenou zónu. Očití svědkové viděli devět vozidel převážejících po útoku mrtvé a raněné. Vrtulník Black Hawk označený červeným křížem odlétal na hlavní americkou základnu na bývalém mezinárodním letišti.

V noci došlo k prudkému boji mezi mahdisty a americkými okupanty v sousedství Madínat as-Sadr. Stoupající hustý černý kouř z místa boje dosvědčoval, že byla zasažena vozidla.

Bombový útok v Samarrá'

Velení americké 1. pěší divize přiznalo, že dva američtí vojáci byli v 17:55 zabiti a tři zraněni při výbuchu bomby položené u silnice blízko města Samarrá'.

Útoky na polské okupační vojáky

Tři polští vojáci byli zabiti a několik zraněno při dvou samostatných útocích v Hille. Podle zprávy polské televize byl jeden voják zabit a šest zraněno při sebevražedném útoku auta s výbušninou na jejich konvoj. Jeden ze zraněných byl ve vážném stavu, všech šest zraněných bylo dopraveno do nemocnic v Karbale a Bagdádu.

O hodinu později zabila bomba dva polské vojáky osm mil severovýchodně od Hilly. Podle CNN bylo i při tomto útoku několik vojáků zraněno.

V Mósulu zabit loutkový voják

Mluvčí irácké loutkové policie v Mósulu přiznal, že při bombovém útoku na konvoj "národní gardy" ve 12:15 zemřel jeden člen gardy a další dva gardisté a jeden civilista byli zraněni.

U 'Amará zapálen ropovod

Podle TV al-Džazíra se iráckému odporu podařilo zapálit jižně od 'Amará hlavní ropovod.

Ve čtvrtek společnost Oil of the South Company přiznala, že ji aktivity odporu v Nadžafu přinutily zavřít na deset dní hlavní ropovod, zajišťující polovinu exportu ropy. Export na severu je přitom následkem sabotáží neustále zastaven.

Boje v Nadžafu

Podle očitých svědků otřásly ráno Nadžafem čtyři mohutné exploze. Po explozích podle zprávy Reuters následoval boj mezi Mahdisty a okupačními vojáky. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že mahdisté zaútočili ve 13:10 na americkou základnu u Nadžafu, nazývanou Sinúk. Mraky černého kouře byly znamením, že jejich rakety svůj cíl zasáhly.

Po celý den trvaly ve městě boje, v noci se rozšířily požáry jako následek kulometné palby amerických letounů.

Útok na britské vojáky v Basře

Místní korespondent Mafkarat al-Islam v Basře oznámil, že ve čtvrti Sá'í byl kolem 14:10 zabit jeden britský voják a jedna vojačka, jedoucí v autě, jakých obvykle používají důstojníci britských výzvědných služeb. Vozidlo bylo střelou z RPG zničeno a jeho posádka na místě usmrcena.

Neděle 22.srpna 2004

Americké akce u Fallúdže

Ve zprávě odeslané po půlnoci na pondělí fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly zřejmě hodlají zahájit novou ofenzívu proti městu, protože v jeho okolí se soustřeďují vojáci a kolony vozidel směřují z Bagdádu po dálnici k Fallúdže.

Podle listu al-Chalídž oznámila ráno řada obyvatel města, že Američané město dokonale obklíčili a zabránili odjezdu kamiónů, které měly rozvést zásoby, darované fallúdžskými obyvateli jejich bratřím v Nadžafu a bagdádském Madínat as-Sadr. Američané současně zvýšili své útoky na město, aby odvedli pozornost Fallúdžanů od podpory jiných měst.

V neděli americké okupační velení oznámilo, že čtyři příslušníci námořní pěchoty byli zabiti v různých srážkách v provincii Anbar -- tedy nejspíše v okolí Fallúdže.

Situace v Bagdádu a okolí

Místní korespondent Mafkarat al-Islam informoval o bombovém útoku na americkou hlídku v několika Humvee v 6:45 na silnici mezi bývalým mezinárodním letištěm a městem Šu'la. Jedno z vozidel bylo zcela zničeno, další vyřazeno z provozu. Podle údajů očitých svědků byli nejméně dva vojáci v nich zabiti a alespoň tři zraněni.

V noci odpálil odpor na americkou základnu na mezinárodním letišti dvě silné rakety Táríq. O následcích útoku Američané nevydali žádnou zprávu.

Kolem půlnoci propukly ozbrojené srážky na bagdádské ulici Hajfa.

Kolem 11:00 zasáhly čtyři rakety Grad tzv. Zelenou zónu. Po silných explozích bylo z komplexu slyšet zvuk sirén, Američané však dodrželi svůj zvyk tajit způsobené škody.

Kolem 21:30 oznámil korespondent, že na americkou základnu Muthanna dopadly dvě rakety Grad. I tentokrát bylo slyšet zvuk sirén a nad základnu stoupaly mraky černého kouře.

V okrsku Hurríja došlo ve 22:00 k bojům mezi bojovníky odporu a americkými vojáky. Odporu se podařilo zničit dvě Humvee, podle očitých svědků v nich bylo zabito pět vojáků a šest dalších zraněno.

Exploze v Mósulu

Auto naložené výbušninou explodovalo v mósulské čtvrti Islá. Zprávu přinesla TV al-Džazíra s odvoláním na "privilegované zdroje", ale bez dalších podrobností.

Útok na loutkové úředníky

Auto s výbušninou vybuchlo ve městě Chális blízko konvoje iráckých loutkových představitelů, z nichž byli dva zabiti a osm zraněno. Terčem útoku byl se vší pravděpodobností Ghassán al-Chadrán, zástupce guvernéra Ba'qúby.

"Přátelská střelba" mezi členy tzv. národní gardy v Násiríji

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že jeden voják tzv. irácké národní gardy byl zabit a další zraněn při kulometné střelbě v Násiríji. Oba střežili tamní vojenský objekt a v noci pronásledovali neznámé auto, které projelo blízko jejich stanoviště. Další gardisté, kteří o tom nevěděli, zahájili palbu na pronásledující vozidlo a zastřelili své vlastní druhy.

Mahdisté obsadili vězení v 'Amará

BBC informovala, že v 'Amará mahdisté zaútočili na budovu místní věznice. Podle očitých svědků došlo ke kulometné přestřelce mezi mahdisty a iráckou loutkovou policií, která objekt střežila. Mahdisté zasáhli bránu věznice, všechny zadržované osvobodili a některým dali zbraně pro boj proti okupantům.

Situace v Nadžafu

Mluvčí Muqtady as-Sadra Ahmad aš-Šajbání v poledne oznámil, že plán na převzetí kontroly nad hrobkou imáma Alího byl odložen na neurčito. K odkladu došlo poté, co as-Sadrovi stoupenci narazili v jednání se zástupci as-Sistáního, známého svým proamerickým postojem, na těžkosti.

Časně ráno otřásla Nadžafem silná exploze, když americký letoun začal ostřelovat pozice mahdistů. Podle svědků následovala střelba z minometů, automatů a dalších zbraní a další exploze. Podle TV al-Džazíra mahdisté zaútočili raketami na místní stanici oddílu loutkové policie, z níž bylo vidět šlehat plameny.

V noci bylo z města slyšet čtyři exploze, podle agentuy Reuters nad městem létala americká vojenská letadla AC 130. Aš-Šajbání oznámil, že americká palba poškodila zeď hrobky imáma Alího.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v noci na neděli mahdisté vypálili na soustředění amerických a iráckých loutkových sil před městem asi 40 raket. Ráno pak zničili šest amerických tanků na dálnici mezi Kúfou a Nadžafem, které blokovaly cestu pro přísun zásob do města. Po odstranění této překážky byly všechny zadržované zásoby dopraveny do města obráncům a obyvatelům.

Podle korespondenta byla situace v Nadžafu ráno ještě zcela v rukou mahdistů, bojovalo se na některých místech starého města. Tvrzení Američanů, že mají nad městem kontrolu, bylo v naprostém rozporu s pravdou.

Ropovod zůstává mimo provoz

Mluvčí společnosti Oil of the South Company oznámil, že okupační režim ponechal hlavní ropovod na jihu Iráku mimo provoz, aby předešel sabotážím odporu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       27. 8. 2004
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC
29. 8. 2004 Jméno "izraelského špiona" v Pentagonu prozrazeno
28. 8. 2004 Humphrys: Útok na "šupáckou a cynickou televizi"
27. 8. 2004 Odešel bych z rádia, kdyby mi nařídili, že musím nějakého politika interviewovat jemně
28. 8. 2004 Zdeněk Kořistka a bouře ve sklenici vody Jan  Čulík
28. 8. 2004 Výbušnina "byla v obou ruských letadlech"
28. 8. 2004 Colin Powell zrušil návštěvu Olympijských her
27. 8. 2004 Příčinou havárie jednoho ze dvou ruských letadel "byl teroristický útok"
27. 8. 2004 Sadrovi stoupenci "pili pivo a pak zabíjeli"
27. 8. 2004 Proč je v Británii prosperita a dá se napodobit?
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Nevadí, jsou-li letiště v soukromém vlastnictví Jan  Čulík
27. 8. 2004 Noviny, televize a budoucnost médií
26. 8. 2004 V Praze se zprovozňuje součást zhoubného dopravního řešení Petr  Kužvart
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
27. 8. 2004 O energetické koncepci ministra Urbana: "Za pár měsíců to už soudruzi viděli jinak..." Jakub  Leiter
27. 8. 2004 Britští poslanci chtějí "odvolat" Tonyho Blaira
26. 8. 2004 V Nadžafu "dohodnut smír"
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004
27. 8. 2004 Přijdete na náš šampionát? Budete jíst a pít jen to, co inzerujeme my
27. 8. 2004 Více Američanů pod hranicí chudoby
27. 8. 2004 Kdo nechce umřít jako voják, nemá vstupovat do armády Pavel  Urban
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu
27. 8. 2004 Kubičkův "argumentační" klacek Jakub  Leiter
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří  Haussmann
26. 8. 2004 Šmeral a naše nynější orientace Miloslav  Ransdorf
27. 8. 2004 Stephen Arthur: Krvavé peníze - účetnictví americké okupace Iráku
26. 8. 2004 Nikdo není dokonalý
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?
27. 8. 2004 O svoloči Sergej  Chelemendik
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu   
26. 8. 2004 Šiitská mírová mise dospěla do Nadžafu   
26. 8. 2004 V Nadžafu "dohodnut smír"   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   
25. 8. 2004 Sistání vyzývá Iráčany k mírovému pochodu do Nadžafu   
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Guantánamo: začínají slyšení   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004