24. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 8. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Američtí okupační vojáci zahájili blokádu bagdádské mešity Umm al-Qurá, kde sídlí rada ulamá (sunnitských teologů). Kolem mešity stálo nejméně pět amerických vojenských vozidel a vojáci nikomu nedovolili do budovy vejít nebo ji opustit. Cílem blokády má prý být snaha zabránit tomu, aby byly z mešity podnikány útoky na kolaboranty, podle člena rady Ahmada Abd al-Gháfúra as-Samarrá'ího však jde o pokus poškodit mešitu jako sídlo rady.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 16. srpna 2004

Ve Fallúdže sestřelen vrtulník

Korespondent Mafkarat al-Islam z města hlásil, že kolem 16:00 sestřelil odpor raketovou palbou americký vrtulník letící nad oblastí mezi čtvrtěmi Džubajl a 'Ámiríja. Stroj spadl mezi palmy. Podle očitých svědků v něm zemřely dvě osoby. Před západem slunce přiletěl vrtulník Chinook a vrak odnesl.

Jiný vrtulník Apache sestřelil odpor ve stejné oblasti také o den dříve.

Útoky odporu v Karmě

Korespondent Mafkarat al-Islam podal zprávu o bombovém útoku na Humvee ve 14:30 na ulici v Karmě, na cestě u přítoku Thartháru do Tigridu. Bomba vybuchla přímo pod vozidlem a mrštila jím do vody. Američané o hodinu později vytáhli z řeky pět mrtvých vojáků.

Další bomba v Karmě explodovala pod americkým Humvee před půlnocí. Vozidlo bylo součástí americké kolony, rozsah škod se korespondentovi zjistit nepodařilo, protože Američané místo útoku krátce po něm uzavřeli.

Útoky na britské okupanty v Basře

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že kolem 4:30 mekkánského času došlo k soustředěnému minometnému a raketovému útoku na britskou hlídku ve čtvrti Sá'í. Několik Humvee bylo zapáleno, devět Britů v nich zemřelo a pět bylo raněno. Útok byl zjevně velmi pečlivě načasován na chvíli, kdy se na místě shromáždí řada vojáků, kteří odtud vycházejí na hlídky po městě.

K dalším útokům na britské hlídky došlo na ulici Džazá'ir a na prostranství Churá blízko fakultní nemocnice. Rozsáhlý útok byl podniknut rovněž v ulici Zubajr, kde byla zničena dvě Humvee. Na konci vodního kanálu Šatt al-'Arab byl v 3:15 čtyřmi RPG7 zničen zaparkovaný vrtulník, který Britům pomáhal při sledování pohybu mahdistů.

Zastřelen šéf tzv. národní gardy v Samarrá'

Mluvčí irácké loutkové policie oznámil, že irácký odpor zabil velitele tzv. národní gardy v Samarrá' kapitána Ihsána as-Sadžího. Současně byli zabiti jeho čtyři tělesní strážci.

Američané obklíčili sídlo rady sunnitských ulamá v Bagdádu

Američtí okupační vojáci zahájili blokádu bagdádské mešity Umm al-Qurá, kde sídlí rada ulamá (sunnitských teologů). Kolem mešity stálo nejméně pět amerických vojenských vozidel a vojáci nikomu nedovolili do budovy vejít nebo ji opustit. Cílem blokády má prý být snaha zabránit tomu, aby byly z mešity podnikány útoky na kolaboranty, podle člena rady Ahmada Abd al-Gháfúra as-Samarrá'ího však jde o pokus poškodit mešitu jako sídlo rady.

Boje v Bagdádu

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam došlo hned po nočních modlitbách k těžkým bojům v bagdádské ulici Hajfa. Američané měli v ulici asi 40 tanků a 200 mužů a Iráčané je z různých míst začali ostřelovat z minometů.

V neděli byla tatáž ulice dějištěm těžkých bojů, při nichž poblíž mostu vedoucího k Báb al-Mu'azzam zahynuly desítky okupačních vojáků i bojovníků odporu.

Časně ráno otřásla Bagdádem série explozí. Podle agentury Reuters však nepocházely z blízkosti jednání iráckých kolaborantů na tzv. iráckém kongresu.

Odpoledne pokračovaly boje na území Madínat as-Sadr. Mahdisté zničili jeden tank a pět Humvee, další tank vyřadili z provozu. Boje tentokrát nebyly tak prudké a Američané mrtvé a zraněné odstranili tak rychle, že korespondent Mafkarat al-Islam nemohl zjistit jejich počet.

Tři mariňáci zabiti v Nadžafu

Mluvčí americké armády v pondělí ráno přiznal, že předešlého dne padli v Nadžafu tři příslušníci americké námořní pěchoty.

Útoky na americké pozice severně od Bagdádu

Podle Mafkarat al-Islam otřásly městem Tárimíja ve 21:00 tři silné exploze, které zasáhly pozice Američanů a přinutily značný počet amerických vrtulníků vzlétnout nad město.

Podle téže agentury zaútočili Iráčané ve 22:15 na silnici do Tádží na kolonu pěti kamiónů s potravinami pro americké vojáky, doprovázenými šesti Humvee (jedno v čele a pět na konci kolony). Když byla na kolonu zahájena palba, pět Humvee na jejím konci okamžitě uprchlo a ponechalo zbytek svému osudu. Podle očitých svědků byli dva řidiči kamiónů zabiti. Humvee, které jelo vepředu, bylo zapáleno a uhořeli v něm čtyři vojáci. Plameny z něho přeskočily na první kamión, ostatních čtyř se zmocnili Iráčané a odjeli s nimi.

Útok na základny v Tádží

Při mohutném útoku na americké okupanty v Tádží byly po západu slunce zasaženy deseti silnými raketami Grad čtyři zdejší americké základny. Z toho, že požáry na základnách bylo možno pozorovat ještě druhého dne dopoledne, lze usuzovat, že škody byly značné. Mrtvé a zraněné přepravovaly ze základen čtyři obří vrtulníky Chinook. Zdejší základny slouží jako pomocné pro základnu na bagdádském letišti.

Mahdisté zapálili plynovod u 'Amará

Mluvčí iráckého loutkového režimu sdělil agentuře Reuters, že bojovníci Mahdího armády zapálili na ropných polích u města 'Amará ropovod. Oznámení zvedlo cenu ropy na mezinárodních trzích na dosud nejvyšší úroveň - 44,10 dolaru za barel.

Muqtadá as-Sadr je ochoten se sejít se zástupci tzv. Iráckého národního kongresu

Člen Američany svolaného "Iráckého národního kongresu" oznámil, že ší'itský vůdce Muqtadá as-Sadr je ochoten jednat se zástupci kongresu o ukončení krize v Nadžafu. Kongres M. as-Sadra vyzval, aby změnil Mahdího armádu v politickou stranu a kandidoval s ní ve volbách.

Útok na polské okupanty u Karbaly

Španělská agentura Europa Press informovala, že u Karbaly najel polský konvoj na minu. Exploze mezi polskými vojáky způsobila ztráty. Šlo o třetí útok na polské okupanty za posledních 24 hodin; dva byly provedeny v neděli.

Týž zdroj oznámil, že polští vojáci a loutková irácká policie v neděli zatkli v Karbale osm osob podezřelých z toho, že plánovaly útoky na okupační síly. Údajně bylo přitom nalezeno množství výbušnin a zbraní, jakož i letáky vydané mahdisty.

Únos důstojníka irácké loutkové rozvědky

TV al-Džazíra oznámila, že ozbrojený muž, údajně patřící k mahdistům, unesl důstojníka Američany zřízené "Irácké výzvědné agentury" Usámu Abd al-Džabbára. Televize odvysílala videozáznam beze zvuku, na němž byl maskovaný muž se zajatcem. Abd al-Džabbárův únos je patrně odpovědí na americký útok proti Nadžafu.

Úterý 17. srpna 2004

V Bagdádu zabito šest amerických vojáků

Zdroj z irácké loutkové policie podal místnímu korespondentovi Mafkarat al-Islam informace o bombovém útoku v oblasti Júsúfíja na okraji hlavního města, k němuž mělo dojít kolem 9:00. Při explozi bomby pode dvěma Humvee bylo šest Američanů zabito a čtyři zraněni.

Kolem 11:00 byla provedena série útoků na tzv. Zelenou zónu. Cílem bylo narušit jednání kolaborantského "národního kongresu", který tam za přísných bezpečnostních opatření zasedal. Účast na zasedání byla tohoto dne značně slabší než včera, jednací hala byla poloprázdná, řada účastníků se neodvážila přijít ze strachu před útoky odporu nebo proto, že se jim již zajídá být poslušnými sluhy okupantů.

Ráno otřásla Bagdádem silná exploze na obchodní ulici v centru města. Loutková policie tvrdila, že raketa dopadla na tržiště plné lidí a zabila nebo zranila řadu chodců, lékařské zdroje mluvily nejméně o sedmi mrtvých a 42 raněných.

Nálet na Fallúdžu

Americké letectvo podniklo pozdě odpoledne nálet na několik civilních obytných domů v oblasti Džubajl ve fallúdžské čtvrti Šuhadá'. Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam šlo o bezhlavé bombardování, které trvalo deset minut. Nálet způsobil materiální škody, o rozsahu lidských ztrát neměl korespondent ve chvíli odeslání zprávy (20:15) ještě zprávy.

Události v Saqlawíji

Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam se bojovníkům odporu podařilo u Saqlawíje zlikvidovat známého udavače. Ve chvíli, kdy tento člověk předával informace Američanům na farmě v oblasti Abú Sudajrá u Saqlawíje, vypálili na dům tři rakety a zapálili ho.

V samotné Saqlawíji došlo kolem 10:00 k bombovému útoku na několik Humvee. Série explozí zabila sedm vojáků a zničila jedno vozidlo.

Boje v Samarrá'

Podle Mafkarat al-Islam došlo v Samarrá' k ostrému boji mezi Iráčany a okupanty. Střet trval nejméně 20 minut a způsobil oběma stranám značné materiální škody. Už delší čas je město Samarrá' téměř svobodné, zbavené Američanů. Nedávno Američané zesílili na město tlak ve snaze si ho podrobit.

Střety v Násiríji

Mahdího armáda zaútočila ráno v Násiríji na italskou okupační hlídku. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že na hlavní ulici čtvrti Šumúch vypálili mahdisté na Italy tři minometné střely. Po přepadu došlo mezi nimi k přestřelkám. Mahdisté se s okupanty střetli také v ulici Zajtún poblíž okupačního velitelského stanoviště.

Ve 4:00 došlo k bombovému útoku na italskou hlídku směřující k základně jihovýchodně od města. Jeden džíp byl úplně zničen, pět italských vojákův něm bylo zraněno, možná i zabito. Podle svědků druhý džíp raněné odvezl.

Silné boje v Nadžafu

Hřbitov Wádí as-Salam v Nadžafu se stal od 15:00 dějištěm neobvykle silných bojů mezi okupačními vojáky a členy Mahdího armády. Boje trvaly plné tři hodiny. Americké letectvo bombardovalo hřbitov a okolí bombami a raketami, čímž způsobilo smrt nebo zranění řady lidí. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam byl mezi zraněnými i korespondent agentury Reuters, jehož zasáhl letící šrapnel.

Mahdisté obsadili vězení v Hille a osvobodili vězně

Síly Mahdího armády ve městě Hillá přepadly tamní Poláky provozované vězení, druhé největší v Iráku po Abú Ghurajb. Mahdisté zajali 20 polských okupačních vojáků a osvobodili na 600 vězňů.

Basra

Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam došlo v poledne v Basře k boji mezi mahdisty a Brity. Dvě vozidla britské rozvědky byla přitom zničena a jeden džíp shořel. Jejich posádky -- celkem tři lidé -- byly zabity. Zabit byl podle očitého svědka také jeden civilista a zničena tři civilní osobní auta. Britské síly střet přiznaly, ale připustily jen jednoho mrtvého vojáka a tři zničená "britská civilní auta", tj. auta britských podnikatelů či špionů. Podle korespondenta řidiči těchto vozidel patřili k "zahraničním společnostem", které působí jako výzvědné služby.

Zabit irácký novinář

U Fallúdže byl zabit irácký novinář Mahmúd Hámid 'Abbás (32) pracující pro německou televizní společnost ZDF. Ve středu to oznámila organizace Novináři bez hranic.

Středa 18. srpna 2004

Odpor ostřeloval Američany v Ramádí

Irácký odpor vypálil po západu slunce čtyři rakety na budovu zemědělské správy provincie Anbar v Ramádí, která je obsazena okupanty. V nejvyšším patře jsou ostřelovači a v nižších patrech je skupina průzkumníků a vojenských policistů, kteří odtud kryjí přístup k americké základně blízko ramádského Republikánského paláce. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že rakety budovu zasáhly a pravděpodobně způsobily nějaké ztráty.

Tádží

Mafkarat al-Islam oznámil, že ráno odpor zaútočil na americkou základnu East v Tádží. Nad základnu stoupal černý kouř.

Odpor v Tádží zaútočil i na konvoj 12 tankerů a 6 Humvee, vezoucí pohonné hmoty pro armádu. Bojovníci odporu na konvoj zaútočili CK5, šest tankerů zapálili a zabili jejich řidiče. Humvee na konci kolony ujela, dvě v čele byla úplně zničena. Zdroje z loutkové policie sdělily, že v nich zemřelo devět amerických vojáků, dalších deset je pohřešováno, buď byli zabiti nebo zajati.

Saqlawíja

Mafkarat al-Islam informoval, že silné rakety Grad dopadly na americkou základnu ve čtvrti Šuhadá' v Saqlawíji. Rozsah škod a ztrát nebyl znám.

Útok v Babylónu

Mluví štábu polské okupační armády oznámil, že nejméně šest minometných střel zasáhlo polskou okupační základnu v Babylónu. Tvrdil nicméně, že nikdo nebyl zabit, pouze dva vojáci byli lehce zraněni. Soukromá TVN24 oznámila, že při tomto minometném útoku byl lehce zraněn také jeden americký voják. Podle její zprávy trvala minometná palba deset minut a bylo vypáleno 10 - 12 minometných střel. AFP citovala prohlášení polského mluvčího, podle něhož polští vojáci opětovali palbu.

Kolaborantský kmenový vůdce zastřelen

Agentura Quds Press oznámila, že kolaborant Fádil aš-Šiblí, šajch kmene al-Bú 'Ámir, který žije v oblasti Abú Ghurajb, byl ve středu ráno zastřelen bojovníky odporu. Obyvatelé oblasti řekli agentuře, že zřejmě šlo o trest za jeho styky s americkými okupanty, včetně udávání bojovníků odporu.

Muqtadá as-Sadr slíbil opustit mešitu imáma Alího

As-Sadrův mluvčí šajch Mahmúd as-Súdání prohlásil pro agenturu Reuters, že Muqtadá as-Sadr je ochoten složit zbraně a opustit mešitu imáma Alího v posvátném městě Nadžaf. Kolaborantský "národní kongres" zasedající v Bagdádu oznámil, že už od as-Sadra obdržel v tomto smyslu dopis. Zaslání takového dopisu však as-Súdání nepotvrdil.

Okupanti přiznali některé ztráty

Americká armáda přiznala smrt jednoho příslušníka námořní pěchoty v boji v provincii Anbar. Jako vždy v těchto případech neuvedla žádné podrobnosti.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       24. 8. 2004
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"
24. 8. 2004 Guantánamo: začínají slyšení
24. 8. 2004 Pragmatický programový kompromis a hůl na vládní psy Ivan  David
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový
24. 8. 2004 Globalizace funguje
23. 8. 2004 Soudy nejsou odpovědné za naše smýšlení Bohumil  Kartous
23. 8. 2004 Nelítostná spravedlnost Zdeněk  Jemelík
24. 8. 2004 Německo: Demonstrace proti vládní reformě pracovního trhu
24. 8. 2004 Chce George Bush provést v Americe ultrapravicovou revoluci? Greg  Evans
24. 8. 2004 Británie: Komunální úřad zakázal výzvy k modlitbám
24. 8. 2004 Borůvky rozpouštějí cholesterol
24. 8. 2004 Británie: Konzervativci chtějí zrušit zákon o lidských právech
24. 8. 2004 Italové oslavují hrdinu - imigranta
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004
24. 8. 2004 Povrchní čtení, povrchní psaní a povrchní myšlení - špína propagandisty Štěpán  Kotrba
23. 8. 2004 Pan Kubičko by se měl taky stydět Martin  Štumpf
23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
24. 8. 2004 Na vrchol Olympu zasadol Veľký brat Adrian Peter Pressburg
24. 8. 2004 Nová Komisia -- čo od nich čakať Radovan  Geist
24. 8. 2004 Farangs, transsexuáli a nezmyselné biflovanie Zuzana  Michalidesová
24. 8. 2004 Štrbský protokol - "polozabudnutý" dokument Vladimír  Draxler
24. 8. 2004 Nový svědek: ruský intelektuální týdeník, který kopíruje New Yorker
23. 8. 2004 Ukradený Munchův Výkřik nebyl pojištěn
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík
20. 8. 2004 Dva tisíce slov
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University
23. 8. 2004 Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?
23. 8. 2004 New York zavádí bezdrátový přístup na internet pro celé město
23. 8. 2004 Preston: první anglické město s bezdrátovým internetem pro všechny
24. 8. 2004 Kdo jsou naši židé Sergej  Chelemendik
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Guantánamo: začínají slyšení   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva   
23. 8. 2004 Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?   
21. 8. 2004 Al-Sadr stále kontroluje svatyni   
20. 8. 2004 Británie: Matka devatenáctiletého vojáka, usmrceného v Iráku, řekla zástupci premiéra, že kecá nesmysly   
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů   
20. 8. 2004 Šíitští bojovníci "opustili svatyni imáma Aliho"   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
19. 8. 2004 Irácký delegát: "Al Sadr souhlasil, že složí zbraně"   
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib   
19. 8. 2004 Útok na svatyni v Nadžafu "již začal"   
19. 8. 2004 Irácký premiér dává al-Sadrovi "poslední šanci"   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004