3. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Korespondent Mafkarat al-Islam také oznámil, že v úterý došlo v zóně k velkému požáru. Oheň zachvátil všechny svazky a listiny týkající se práce amerických výzvědných služeb v Iráku. Po uhašení ohně Američané zjistili, že několik zvláštních fasciklů zmizelo nebo bylo ukradeno těsně před vypuknutím ohně. Konkrétně šlo o materiály týkající se Saddáma Husajna, svazky o iráckých udavačích a svazky osvětlující práci americké rozvědky v Iráku.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 26. srpna 2004

Různé útoky na okupanty

Mafkarat al-Islam podal zprávy o různých útocích na okupanty v tomto dni:

Kolem 7:30 Iráčané ostřelovali minomety americkou základnu západně od Ba'qúby. Korespondent ale nemohl zjistit, jaké následky a ztráty útok způsobil.

V 10:00 zaútočily síly iráckého odporu na americkou kolonu na silnici mezi Bagdádem a Abú Ghurajb. Při útoku byly zničeny dvě cisterny s pohonnými hmotami a zemřeli čtyři vojáci v nich.

Odpoledne explodovaly tři bomby poblíž americké hlídky ve městě Qá'im na syrské hranici. Jedna z bomb explodovala v blízkosti útvaru pěších vojáků a dva z nich zabila. Při útoku na americkou hlídku, která procházela blízko benzinové stanice u celnice, byli zabiti dva američtí vojáci.

Večer zaútočili Iráčané na americkou hlídku střežící dálnici do Abú Ghurajb. Po raketovém útoku partyzánů nastala kulometná přestřelka, během níž bylo zničeno jedno americké obrněné vozidlo a jedno Humvee.

Odpor podnikl prudký útok na americkou základnu Suqúr ležící mezi Bagdádem a Júsúfíjí. Podle bagdádského korespondenta zasáhlo základnu více než dvacet minometných střel a pět raket.

Američané sami přiznali ztrátu jen jednoho vojáka, který měl být zabit předchozí noci při minometném útoku v hlavním městě.

Útoky na "Zelenou zónu"; svazky americké výzvědné služby týkající se Saddáma Husajna, iráckých kolaborantů i amerických špehů v Iráku zmizely

Přesně v 9:00 ostřeloval irácký odpor bagdádskou tzv. Zelenou zónu. Mraky černého kouře naznačovaly, že v komplexu byla zasažena vozidla nebo podobné cíle, slyšet bylo také kvílení sirén.

Korespondent Mafkarat al-Islam také oznámil, že v úterý došlo v zóně k velkému požáru. Oheň zachvátil všechny svazky a listiny týkající se práce amerických výzvědných služeb v Iráku. Po uhašení ohně Američané zjistili, že několik zvláštních fasciklů zmizelo nebo bylo ukradeno těsně před vypuknutím ohně. Konkrétně šlo o materiály týkající se Saddáma Husajna, svazky o iráckých udavačích a svazky osvětlující práci americké rozvědky v Iráku. Korespondent uvedl, že následkem zmizení nesmírně důležitých svazků důstojníci CIA intenzívně vyšetřují zaměstnance zóny.

Opět přerušen ropovod

Agentura Reuters citovala nejmenovaného úředníka ministerstva ropného průmyslu, podle něhož odpor zaútočil na osm úseků ropovodu spojujícího jižní ropná pole Rumajla s čerpací stanicí u Basry. Americká AP později oznámila, že ve středu večer došlo na 20 úsecích k útokům na ropovod, čímž byl export snížen na méně než polovinu.

Nadžaf

Navzdory zuřivé americké ofenzívě se mahdisté v Nadžafu odpoledne stále drželi, a to i přes obavy, že očekávaná návštěva proamerického duchovního Alího as-Sístáního bude mít pro ně vážné důsledky.

Právě den před příjezdem as-Sístáního -- vrátil se z Británie, kde se údajně podrobil lékařskému zákroku -- americké útoky na město zintenzívnily a američtí vojáci společně s kolaborantskými iráckými silami se snažili mahdisty zlikvidovat. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam se mahdisté obávali, že proamerický as-Sistání by mohl vydat fatwu, zakazující boj s Američany a prohlašující všechny, kdo neuposlechnou, za "nevěřící". Takový rozkaz by způsobil zmatek mezi ší'itskými věřícími.

V rostoucím napětí byly v Nadžafu ve čtvrtek údajně zahájeny rozhovory mezi stoupenci Muqtady as-Sadra a zástupci as-Sístáního. As-Sístáního mluvčí Hamíd al-Chaffáf sdělil AFP, že rozhovory "zachrání Nadžaf před zničením" a že uzavření nějaké dohody lze očekávat v příštích hodinách.

Sám as-Sístání přijel do Nadžafu ve čtvrtek po poledni v koloně 30 vozidel se svými stoupenci a oznámil, že "přináší městu mír". Jeho příjezdem vstoupilo v platnost 24hodinové příměří, vyhlášené předtím Ijjádem 'Álawím. Navzdory příměří ale po as-Sístáního příjezdu podle AP pokračovaly ve městě boje a sporadicky bylo slyšet kulometnou palbu. As-Sadrovi stoupenci se střetli s iráckými "bezpečnostními silami". Také o několik hodin později bylo ze Starého Města slyšet exploze.

Podle posledních zpráv byli ve čtvrtek noci zástupci Muqtady as-Sadra a as-Sístáního blízko dohody. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam zůstávaly rozdílné názory na pasáže, týkající se odchodu mahdistů z hrobky imáma Alího. Muqtada as-Sadr a jeho stoupenci očekávali útok nebo jinou léčku Američanů zvláště proto, že tzv. irácká vláda porušila náhle poslední příměří uzavřené ve městě.

Ve zprávě odeslané ve 21:50 mekkánského času sděloval korespondent, že ve městě se po týdnech intenzívních bojů rozhostil klid a Staré Město vypadalo jako mrtvé.

Za krátkého setkání s členy delegace Muqtady as-Sadra se korespondent Mafkarat al-Islam seznámil s některými podrobnostmi navrhované dohody, týkajícími se zajištění bezpečnosti pro mahdisty v případě, že opustí areál hrobky. Bylo dohodnuto, že do areálu vstoupí milion Iráčanů, kteří se promísí s mudžáhidy a zůstanou tam až do 10:00, aby poté společně odešli, takže nebude možné odlišit bojovníky od civilistů.

Tzv. ministr zahraničí Kásim Dáwúd oznámil na tiskové konferenci ve čtvrtek v noci, že vláda přijala plán na ukončení obléhání Nadžafu, dohodnutý mezi as-Sadrem a as-Sístáním. Dohoda podle něho zajistí odzbrojení mahdistů a jejich odchod z areálu hrobky. Podle as-Sístáního pobočníka Hamída al-Chaffáfa dohoda stanoví celkové odzbrojení v Nadžafu a Kúfě a odchod mahdistů z obou měst. Al-Chaffáf vyzval vládu k přijetí dohody a tisíce stoupenců as-Sístáního k příchodu do areálu a setkání s mahdisty.

Americký útok na mešitu v Kúfě

Ve čtvrtek ráno dopadly dvě minometné střely do prostoru hlavní mešity v Kúfě; první explodovala u vchodu do mešity a druhá uvnitř. Podle dr. Muhammada Abd al-Kázima z pohotovosti nemocnice Středního Eufratu zabily nejméně 25 a zranily asi 60 lidí. Pozdější zpráva z téže nemocnice mluvila o 74 mrtvých a 376 zraněných, ale tzv. ministerstvo zdravotnictví prohlásilo, že tato čísla se týkají všech incidentů včetně ostřelování mírových pochodů k Nadžafu. Oběťmi byli mahdisté, kteří se v mešitě shromáždili, aby se odtud společně vydali do Nadžafu. Mahdisté obvinili z útoku americké síly, Američané odpovědnost za tento i další útoky na jejich pochody odmítli. Agentura AP prohlásila, že "není známé", kdo zahájil střelbu na mešitu a demonstrace, ale přiznala, že irácká loutková policie v posledních dnech několikrát ostřelovala mírové pochody.

Očití svědkové oznámili, že sadrovci, kteří se vydali na pochod do Nadžafu, se stali terčem dalšího útoku, při kterém jich bylo několik zraněno. Podle AP se tisíce demonstrantů loajálních Muqtadu as-Sadrovi staly terčem palby ze základny národní gardy a amerických vojáků mezi Kúfou a Nadžafem.

Dvacet účastníků pochodu pro as-Sístáního zastřeleno

Krátce po poledni oznámil kameraman Reuters, že kulky vypálené na stoupence proamerického duchovního as-Sístáního pochodující do Kúfy zabily 20 lidí.

Demonstrace na podporu Muqtady as-Sadra v Násiríji

Místní korespondent Mafkarat al-Islam v Násíríji oznámil ve čtvrtek v noci, že ve městě se u cesty shromáždilo asi 800 lidí, aby uvítali as-Sístáního a požádali ho, aby se nestavěl proti Muqtadu as-Sadrovi a podpořil ho. Zároveň obvinili loutkovou iráckou "vládu", že je "agentem amerických okupantů". Přitom nebe nad městem křižovala americká letadla. Násiríja je silnou baštou mahdistů; žijí zde beduínské kmeny, u nichž je podpora rodiny as-Sadrů tradicí.

Velká srážka u Karmy

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil s odvoláním na místní obyvatele, že poblíž města Karma došlo k útoku asi 140 bojovníků odporu na americkou kolonu. Iráčanům se podařilo vytlačit Američany ze silnice do minového pole vedle ní. Zde bylo prý zničeno osm Humvee, v nichž zemřelo 30 Američanů.

Bombový útok u Fallúdže

Večer explodovala v oblasti al-Bú Saddá u Fallúdže bomba vedle americké pěší hlídky doprovázené Humvee. Tři pěšáci byli zabiti a osm zraněno, přičemž Humvee bylo vyřazeno z provozu.

Pátek 27. srpna 2004

Fallúdža

Síly iráckého odporu ve Fallúdže ve 23:45 v noci na pátek sestřelily velký americký vrtulník Chinook. Vrtulník přepravoval Humvee nebo obrněná vozidla, která měl vyložit v průmyslové zóně města. Tento typ vrtulníků unese tři podobná vozidla. Ve stejnou dobu propukly ostré boje mezi fallúdžským odporem a americkými vojáky. Soustředily se především ve čtvrti 'Askarí a průmyslové zóně. Bylo slyšet i exploze za americkými liniemi, způsobené zjevně minometnými střelami odporu. Večer v 20:28 bombardovaly čtvrť 'Askarí dva americké letouny.

V pátek korespondent Mafkarat al-Islam oznámil bližší informace o středečních bojích ve městě. Ráno prý Fallúdžané sestřelili vrtulník Apache nad zemědělskou oblastí severovýchodně od města, přičemž zemřeli dva vojáci na jeho palubě. Lehkost, s níž Iráčané sestřelují vrtulníky, nutí Američany nasazovat do útoků na odbojné město stále více bombardéry F-16 a F-18. Při středečních bojích jižně od města bylo podle zdrojů z irácké loutkové policie zabito více než 53 amerických vojáků. Korespondent sám viděl tank zničený bombou a hořící americký obrněnec. Během bojů byla zničena ješt9ě tři vozidla převážející americké vojáky. Téhož dne zastřelili partyzáni čtyři americké vojáky, kteří opustili základu v Habbáníji severozápadně od Fallúdže. Dále se Iráčanům podařilo zničit americké skladiště zbraní v táboře Táríq východně od města. Zbraně měly posloužit při útoku na město, proto bylo jejich zničení pro americkou armádu velkou nepříjemností. Podle očitých svědků skladiště hořelo ještě deset hodin po útoku.

Bombové útoky

Mafkarat al-Islam informoval, že v 18:00 místního došlo k výbuchu bomby pod americkou pěší hlídkou na silnici západně od Qá'imu blízko celního stanoviště. Byli zabiti tři američtí vojáci a šest dalších zraněno.

Další bomba vybuchla blízko americké základny v Hítu západně od Bagdádu kolem 22:30. Exploze převrhla projíždějící Humvee, zcela je zničila a zabila pět vojáků v něm.

Ráno irácká loutková policie a nemocniční zdroje oznámili, že v Mósulu explodovalo auto naložené výbušninou vedle amerického vojenského konvoje.

Američané uvěznili policejního velitele

Podle TV al-Džazíra okupační sily zatkly generálmajora Hamída Salama Abdalláha, šéfa loutkových policejních sil v západoiráckém Hítu. Poté tu proti zatčení svého šéfa protestovalo množství policistů. Američané odmítli objasnit důvod uvěznění, údajně však zatkli řadu místních policejních velitelů pro pochybnosti o jejich loajalitě. V mnoha případech totiž loutkové policejní síly podporují irácký odpor.

Zničen americký vojenský letoun

Ve 12:30 podle Mafkarat al-Islam vypálil irácký odpor dvě silné rakety Grad na americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti. Vzápětí po útoku rozmístili Američané kolem letiště zesílené hlídky a vypálili několik raket do míst, odkud útočníci stříleli. Korespondent oznámil, že na letišti na vlastní oči viděl úplně ohořelé letadlo a další dvě těžce poškozená, potvrdil také, že všechny tři stroje byly americké, i když nemohl udat přesně o jaký typ šlo.

Odpor zlikvidoval devět agentů Mossadu

Bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že iráckému odporu se v jihobagdádské čtvrti 'Ámil podařilo postřílet 9 agentů sionistického Mossadu. Útok prý přežil jediný agent, a i ten byl vážně zraněn. Většina sionistických agentů sídlí v tzv. Zelené zóně; předávají Američanům své zkušenosti z potlačování arabského odporu v okupované Palestině.

Útok na cisternu s naftou

Síly odporu zaútočily na dálnici severně od Júsúfíje na cisternu patřící americkým okupačním silám a zničily ji. Ve vozidle zahynul řidič i jeho pomocník.

Poslední události v Nadžafu

Ráno nařídil Muqtadá as-Sadr svým stoupencům v hrobce imáma Alího složit zbraně a vmísit se mezi tisíce ší'itských věřících, jak to bylo dojednáno s ájatolláhem as-Sístáním.

Menší počet amerických obrněných vozidel se poté stáhl od areálu svatyně a předal kontrolu oblasti loutkové policie. Loutkový guvernér Nadžafu oznámil, že vláda schválila mírový plán a že Američané se z města stáhnou, jakmile mahdisté hrobku opustí.

Později téhož dne oznámil as-Sístáního mluvčí, že Mahdího armáda předala klíče od hrobky. As-Sadrův mluvčí Ahmad aš-Šajbání nicméně prohlásil, že Mahdího armáda nebude rozpuštěna a její členové si ponechají své zbraně. Policejní mluvčí oznámil, že byla určena tři místa, na nichž měly být odevzdávány zbraně, nikdo tak však neučinil.

Útok mahdistů na Brity v 'Amará

Korespondent Mafkarat al-Islam v 'Amará oznámil, že mahdisté večer zabili ve městě 14 britských vojáků. Zaútočili na ně před vchodem do sídla guvernérského úřadu a zničili také osm vojenských vozidel.

Sobota 28. srpna 2004

Fallúdža

Americký letoun shodil bomby na fallúdžskou čtvrť 'Askarí a průmyslovou zónu, přičemž byla jedna osoba zabita a 13 zraněno. Došlo rovněž k minometné přestřelce. Americké tanky současně ostřelovaly několik domů ve čtvrti 'Askarí.

V noci bojovníci odporu zaútočili na americký týl a zničili tři cisterny s naftou a jedno vojenské vozidlo. Všechna vozidla přivážela zásoby pro americké síly, rozložené severně od čtvrti 'Askarí. Při útoku bylo zabito nejméně pět vojáků.

Střet Američanů s loutkovou policií v Kirkúku

Zdroje z irácké loutkové policie sdělily, že američtí vojáci svedli bitvu s oddílem loutkové policie v centru Kirkúku, ale prohlásili, že k ní došlo "omylem". Podle plukovníka Farhata Qádira byli přitom zraněni dva policisté.

Bagdád

Na ulici Furát v bagdádské čtvrti Džihád bylo při bombovém útoku zničeno jedno Humvee a jedno bylo poškozeno, zabiti byli čtyři američtí vojáci.

V ulici Hajfa byli zabiti další dva vojáci společně se svým iráckým tlumočníkem, a sedm dalších bylo zraněno, když odpor zaútočil na jejich konvoj, zničil jedno Humvee a jedno poškodil.

Kolem 12:00 odpálil irácký odpor tři silné rakety Grad na svůj oblíbený terč, tzv. Zelenou zónu.

Odpoledne pak dopadla minometná střela na hotel Šáti' adh-Dhahabí a zranila dva zaměstnance.

Večer zasáhl odpor minometnými střelami americkou základnu na letišti Muthanna v jižním Bagdádu, z níž pak bylo slyšet zvuk poplašných sirén.

V noci na neděli pokračovaly v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr další boje mezi mahdisty a Američany. Začaly kolem 20:30 místního času a pokračovaly ještě ve 23:00. Intenzita bojů byla různá, k největším docházelo v části Sadda, američtí vojáci používali 60mm děla. Pokusili se také o vzdušný útok na čtvrť pomocí bombardérů F-16 a vrtulníků Apache. Korespondent Mafkarat al-Islam, sídlící v těsné blízkosti, oznámil, že kolem půlnoci se k Madínat as-Sadr pohnulo nejméně 32 vozidel včetně tanků Abrams a obrněnců Bradley, a Američané ostřelovali metr dlouhými střelami pozice mahdistů, kteří na ně pálili minometné střely a rakety.

Po americkém útoku došlo ráno k jednání o příměří.

Boje v Júsúfíji

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že večer v Júsúfíji jižně od Bagdádu odpor zaútočil na americké vojáky vracející se od Nadžafu. Podle zprávy odeslané ve 23:03 mekkánského času boje stále pokračovaly. Ještě předtím bylo zabito šest amerických vojáků, když pod jejich vozidlem explodovalo několik bomb.

V Mósulu zavražděna univerzitní profesorka

Důstojník loutkové policie sdělil AFP, že v centru Mósulu byla zastřelena univerzitní profesorka Imán Abd al-Mun'im (36), když útočníci zablokovali ulici a ostřelovali její auto, v němž jela na univerzitu.

Útok v Ba'qúbě

Při útoku bojovníků odporu na místní loutkové policisty v Ba'qúbě bylo podle TV al-Arabíja pět policistů zabito a osm zraněno.

Basra

V Basře představitel místních mahdistů, ředitel místní as-Sadrovy úřadovny As'ad al-Basrí, oznámil, že příměří uzavřené v Nadžafu nemá nic společného s mahdisty v Basře. V souvislosti s tím došlo ke srážce mezi mahdisty a britskými vojáky v okrsku Qurná, při čemž byla zapálena dvě britská obrněná vozidla, zabity dvě a zraněno šest osob. Kolem 18:00 zde ostřeloval vrtulník Apache as-Sadrovu úřadovnu.

Neděle 29. srpna 2004

Američané se pokusili dostat do Fallúdže

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že několik amerických vojáků se v 17:20 místního času pokusilo dostat do průmyslové zóny, ale bojovníci odporu jejich pokus po deseti minutách odrazili.

Souboj ostřelovačů v Qá'imu

Qá'imský korespondent Mafkarat al-Islam večer oznámil, že irácký ostřelovač postřelil ostřelovače amerického, který zaujal pozici na vysoké věži ve městě. Podotkl, že odpor úspěšně využívá svých ostřelovačů při likvidaci amerických vojáků.

Události v Bagdádu

Korespondent Mafkarat al-Islam z hlavního města hlásil, že síly iráckého odporu vypálily ráno asi 30 minometných střel na americkou základnu na letišti Muthanna. Také tentokrát stoupající hustý černý kouř naznačoval, že byl zasažen vozový park. Z komplexu se ozývalo vytí sirén a očití svědkové, kteří na základně pracují, korespondentovi potvrdili, že dvě minometné střely dopadly mezi stojící Humvee a zničily čtyři z nich, další dopadly doprostřed tábora. Mezi americkými vojáky ve vězení uvnitř tábora zavládla po dopadu raket panika. V pozdější zprávě korespondent uváděl, že vězeň propuštěný toho dne z vězení mu líčil, jak americké vojačky hystericky brečely a vojáci křičeli hrůzou. Panika ovládla i majora velícího vězení, který se bezhlavě pokusil uniknout z areálu. Když se vrhl ke dveřím, snažila se ho vytlačit vojačka, která ho chtěla předběhnout, ale muž byl silnější nebo vystrašenější, odhodil ji zpátky a utekl. Další voják popadl ženu za vlasy a hodil dovnitř, jen aby se dostal do dveří před ní. Podle vězně všichni vojáci střežící vězení zmizeli, dokud se nerozptýlil kouř a pach ze spáleniny.

Ráno došlo k boji na ulici Hajfa, v němž bojovníci odporu zabili 6 a zranili 13 amerických vojáků, když zaútočili na pěší hlídku, čítající asi 30 vojáků.

Přibližně ve stejnou dobu kolem 8:00 odpálil irácký odpor tři rakety na tzv. Zelenou zónu. Stoupající černý kouř pak naznačoval zasažení nějaké hořlaviny nebo vozidla, bílý kouř zasažení některé z budov.

Téhož rána zaútočil odpor v severní části města na americkou vojenskou hlídku, jedoucí ve čtyřech Humvee, dva vozy se podařilo zničit a sedm členů jejich posádky zabít.

Další nejméně dva američtí vojáci byli kolem 14:30 zabiti při útoku odporu na jejich Humvee v bagdádské čtvrti Rusamíja. Americká základna, umístěná v místní vojenské koleji, se o něco později stala terčem minometné a raketové střelby. Někdejší Irácká vojenská kolej je nyní přejmenována na Kolej národní gardy, ale sídlí v ní vedle kolaborantských gardistů i 4000 amerických vojáků.

Odpor zlikvidoval důstojníky CIA

Místní korespondent Mafkarat al-Islam v Júsúfíji oznámil, že irácký odpor kolem 7:30 zabil tři důstojníky CIA jedoucí v autě na dálnici do Basry. Očití svědkové potvrdili jejich smrt a uvedli, že viděli tři maskované muže, kteří ze zasaženého auta vzali tři počítače a tři další zavazadla. Pak nasedli černého auta a odjeli na sever. Podle korespondenta byli tři Američané zřejmě partyzány sledováni od chvíle, kdy opustili své pracoviště v Bagdádu.

Zavražděn důstojník kolaborantských Brigád Badr

Vysoce postavený důstojník Brigád Badr, ozbrojené milice kolaborantské ší'itské strany Nejvyšší rada islámské revoluce v Iráku (SCIRI), byl v neděli zavražděn v Bagdádu. Informoval o tom místní zpravodaj Mafkarat al-Islam. Došlo k tomu ve 23:15 ve čtvrti 'Ámil, bližší podrobnosti korespondent neuvedl.

Útok na ropovod

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam bylo v 19:22 zapáleno několik úseků ropovodu vedoucího z ropných polí Rumajla na jihu Iráku přes Zubajr do přístavu Umm Qasr u Basry. Šlo o druhý útok na tuto část ropovodu v krátké době. Podle mluvčího místní loutkové policie byl výbuch způsoben nahromaděním ropy a plynu.

Přesun mahdistů do sunnitských oblastí

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že po uzavření příměří v Nadžafu desítky bojovníků věrných Muqtadu as-Sadrovi odešly do převážně sunnitské provincie Anbar, do Samarrá' a dalších sunnitských oblastí. Tam se chtějí seznámit s taktikou partyzánské války a cvičit s různými typy zbraní používanými sunnitskými bojovníky odporu. Velitel Mahdího armády v Nadžafu korespondentovi sdělil, že jeho síly si po uzavření míru ve městě ponechaly 98% zbraní a prohlásil, že tyto zbraně mohou být ještě "silnější a pádnější v boji s okupanty, než byly ve dnech obležení Nadžafu". Mahdisté se podle něho rozmístili do většiny měst jižního Iráku, kde probíhá skutečná vyhlazovací válka proti okupaančním silám. Podobně se vyjádřili i jiní mluvčí mahdistů v dalších městech.

Na potvrzení těchto slov britský list Sunday Times oznámil, že tajná dohoda mezi as-Sadrem a as-Sístáním dovoluje mahdistům ponechat si kalašnikovy a RPG, což budí obavy mezi okupanty, protože mahdisté se snadno mohou znovu zvednout k ozbrojenému boji

Basra

Ráno pokračovaly boje z předešlého dne srážkou mahdistů a Brity v okrsku Aššar. Do bojů na straně mahdistů zasáhly i sunnitské Brigády Farúq, které ostřelovaly několik britských postavení v okrscích Barradí'íja, Sá'í a Ša'bíja.

Kolem 17:00 odpálil odpor šest minometných střel na britské síly v okrsku Sá'í. Ty však minuly cíl a zničily čtyři obytné domy a zranily dvě ženy a malé dítě.

Korespondent z Basry oznámil v neděli večer, že Britové po dva dny obléhali oblast Hajjáníja u města, považovanou za centrum mahdistických aktivit v okolí Basry. Po dvou dnech útoků zanechali.

                 
Obsah vydání       3. 9. 2004
5. 9. 2004 Město začalo pohřbívat své děti
4. 9. 2004 V Beslanu zahynulo 323 osob, z toho 156 dětí
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí
4. 9. 2004 Masakr přivedl k pochybnostem o Bohu i arcibiskupa anglikánské církve
5. 9. 2004 Michael  Marčák
5. 9. 2004 Libido dominandi Zdeněk  Bárta
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Vysoký počet obětí únosu v ruské škole
4. 9. 2004 Guardian: Špatně provedená operace zřejmě "musela skončit katastrofou"
3. 9. 2004 Guardian: "Putinova politika tvrdé ruky selhala"
3. 9. 2004 Ve škole v Severní Osetii je prý zadržováno "přes 1000 osob"
3. 9. 2004 Hodinky nebo holinky Štěpán  Kotrba
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004
3. 9. 2004 Byla válka v Kosovu také založena na podvodných tvrzeních?
3. 9. 2004 Al Jazeera chce zahájit televizní vysílání v angličtině
3. 9. 2004 Zákaz šátků ve Francii vstoupil v platnost bez protestů
3. 9. 2004 Hoffmann jde z vězení domů
3. 9. 2004 Jsem rád, že spravedlnost zůstala slepá Ivan  Veselý
3. 9. 2004 Profesorka na Cambridžské univerzitě zaútočila na stupiditu svých nadřízených
3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
3. 9. 2004 Huntington varuje: Blíží se konec americké civilizace! Josef  Brož
3. 9. 2004 Británie zahájila satelitní sledování pedofilů
3. 9. 2004 Obřízka chrání muže před HIV/AIDS
3. 9. 2004 Je Divoké víno čtyřicátníkem či čtyřicátnicí..? Ludvík  Hess
3. 9. 2004 Budu rád za pseudohumanistu Bohumil  Kartous
3. 9. 2004 Transplantace Petr  Wagner
4. 9. 2004 Eutanázie a transplantace Ivan  Válek
3. 9. 2004 Odmítnout odmítače dárcovství orgánů Jan  Petrov
3. 9. 2004 Děs nad lékaři a transplantacemi Ivan  Válek
3. 9. 2004 Tomáš Fuk pochopil opravdu málo Ivan  David
2. 9. 2004 "Tomáš Fuk nic nepochopil?"
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku
2. 9. 2004 Oba francouzští novináři "budou propuštěni"
31. 8. 2004 O čem psaly Britské listy o prázdninách
2. 9. 2004 O většině národa, která mlčí ke všemu Bohumil  Kartous
2. 9. 2004 Úplněk Jaroslav  Hutka
2. 9. 2004 Interregionální strana zelených v Rusku Štěpán  Rychtář
2. 9. 2004 Irák, USA a Al Jazeera
2. 9. 2004 Rusko a Čečensko: Nový druh extremistů a svatá válka
2. 9. 2004 Americké bezpečnostní orgány "zjišťují totožnost autorů neortodoxních názorů"
2. 9. 2004 ČT v Řepích žádný průzkum neprovádí
3. 9. 2004 Liberální sovětčíci Sergej  Chelemendik
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004