14. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 9. 2004

Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kpt. Angelo Bowman oznámil, že síly odporu v mósulském předměstí Tal 'Afár zasáhly americký špionážní vrtulník Kiowa, přinutily ho k "nouzovému přistání" a zranily jeho dvoučlennou posádku. Na zemi Iráčané na stroj zaútočili, Američané palbu opětovali a zabili dva bojovníky odporu. Žádali také o leteckou pomoc a americký letoun nato shodil bombu na blízké město.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 4. září 2004

Bagdád a okolí

Síly odporu vypálily několik minometných střel na americký okupační štáb v tzv. Zelené zóně. Střely dopadly blízko kontrolního stanoviště před "kongresovým centrem", kde zasedá loutkový tzv. irácký národní kongres. Podle večerní zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam dvě rakety vypálené kolem 10:00 zasáhly přímo budovu kongresového centra. Americké zdroje nesdělily nic o způsobených škodách či ztrátách.

Minometná střela explodovala také blízko hotelu Rašíd nedaleko okupačního štábu, v němž bydlí američtí úředníci a "podnikatelé".

V sobotu v 8:30 odpor na sinici vedoucí k bývalému mezinárodnímu letišti zaútočil na americkou kolonu, z ní zničil jedno Humvee a zabil čtyři vojenské zaměstnance. Kolem 8:00 vypálil odpor pět minometných střel na vstupní bránu letiště, nyní základny Američanů, a přímo na letiště zaútočil pak třemi silnými raketami Grad, které podle mraků kouře zasáhly některé zařízení americké základny. Američané pak příjezdovou silnici obsadili 10 obrněnými vozidly a čtyřmi Humvee, které ji střežily několik hodin po útoku. Ve 23:50 místního času podnikl odpor další útok na americké pozice na letišti. Po dopadu dalších raket Grad bylo slyšet houkání sirén a černý kouř opět signalizoval přímý zásah vozidel nebo jiného hořlavého materiálu.

Na silnici z Bagdádu do Abú Ghurajb a Fallúdže zaútočil odpor na kolonu tří kamiónů se zásobami pro americké síly. Při útoku byli zabiti tři Američané.

Ráno ostřeloval odpor raketami akademii loutkové "irácké armády" v Rustamíji. Později večer se budova koleje stala terčem druhého útoku, k němuž odpor použil rakety Grad a šest minometných střel. Akademie leží pár set metrů od tzv. ministerstva vnitra a v jejím areálu je řada budov vládních úřadů, vesměs velmi přísně střežených.

Ráno ve čtvrti Džihád zabil výbuch bomby tři loutkové policisty, kteří se ji snažili zneškodnit.

Čtyři členové kolaborantských Brigád Badr byli v 17:30 zabiti, když jejich japonské vozidlo najelo v jihobagdádské čtvrti Durá na bombu. Exploze zabila také dva loutkové policisty, kteří byli náhodou zrovna poblíž.

V 11:00 ostřeloval odpor minometnými střelami americkou základnu v Abú Ghurajb. Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že Iráčané použili zvláštní typ střel, po jejichž explozi vzniká zeleně zbarvený dým. Po útoku dva americké vrtulníky Black Hawk osmkrát přiletěly na základnu a zřejmě odvážely mrtvé a zraněné.

Fallúdža

Americké okupační síly ráno pokračovaly ve svých útocích intenzívním tankovým ostřelováním průmyslové zóny. Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam se šest tanků dostalo k okraji zóny a pak ji silně ostřelovalo. Letectvo bombardovalo čtvrť Šuhadá' ve 4:00 a znovu v 6:00, potřetí ještě v 8:00. Útoky bylo zraněno osm Iráčanů, z toho jedno dítě a dvě ženy. Podle další zprávy zahájilo osm amerických tanků v 8:00 místního času boj, který trval ještě v 8:40.

Síly odporu zničily ráno ve čtvrti Šuhadá' jeden tank s pětičlennou posádkou, později jedno Humvee, v němž byli usmrceni čtyři vojáci a zraněna vojačka. Ta podle korespondentovy zprávy ještě v 10:45 ležela na hlavní ulici ve čtvrti s utrženou rukou a vojákům se pro intenzitu boje nedařilo k ní dostat.

Odpor žádal obyvatele čtvrtí Šuhadá' a Akrad, aby je opustili v očekávání amerických náletů a střelby. Američané skutečně odpálili na Šuhadu šest raket, ale nebylo možno jistit, zda došlo k nějakým zraněním.

Ba'qúba

Devět amerických vojáků bylo zabito při útoku na jejich konvoj při výměně stráží na silnici Chán Bání u Ba'qúby. Stalo se to ve 13:00 místního času a zničena byla dvě další Humvee.

V sobotu večer kolem 20:45 zaútočili u Ba'qúby bojovníci odporu s RPG na americkou kolonu, tvořenou obrněnými vozidly a Humvee. Jedno Humvee bylo zničeno a jeden obrněnec poškozen. Očitý svědek z Hurmuzu potvrdil, že bylo rovněž zabito pět Američanů.

Kirkúk

V Kirkúku odpálil sebevražedný útočník auto s výbušninou před budovou policejní akademie, kterou opouštěly stovky účastníků výcviku a civilistů. Podle loutkové policie zabil výbuch 20 a zranil 36 osob, zapálil sedm aut. Loutková policie uzavřela přístupy na místo útoku a střílela do vzduchu, aby odradila obyvatele od procházení okolím.

Mósul

Podle svědků a lékařských zdrojů propukly prudké boje mezi americkými vojáky a bojovníky odporu také v severní části Mósulu, kde bylo údajně zabito nejméně sedm civilistů, včetně žen a dětí. Americkým vojákům pomáhaly vrtulníky létající nad městem.

Kpt. Angelo Bowman oznámil, že síly odporu v mósulském předměstí Tal 'Afár zasáhly americký špionážní vrtulník Kiowa, přinutily ho k "nouzovému přistání" a zranily jeho dvoučlennou posádku. Na zemi Iráčané na stroj zaútočili, Američané palbu opětovali a zabili dva bojovníky odporu. Žádali také o leteckou pomoc a americký letoun nato shodil bombu na blízké město. O rozsahu následných civilních ztrát neměli Američané žádné informace.

Podle dr. Chalíla Ibráhíma Rašída z nemocnice na předměstí Tal 'Afár v severozápadním Mósulu bylo v sobotu ráno zabito nejméně 12 civilistů a přes 50 zraněno americkým bombardováním obytné části. Američané na oblast zaútočili poté, co do ní uzavřeli veškeré přístupy; nálet zničil sedm či osm obytných domků a budov. Všichni zranění přijatí do nemocnice byli civilisté a jejich zranění způsobily šrapnely.

Latífíja

Boje tu trvaly trvaly nepřetržitě téměř jedenáct hodin od rána až do 17:00. Okupanti do nich nasadili 40 tanků s řadou Humvee a obrněných vozidel a více než 250 iráckých kolaborantů (loutkové policie a armády). Bylo zničeno pět obojživelných vozidel, v nichž zemřelo nejméně deset amerických vojáků. Dalších 25 Američanů bylo podle zdroje z loutkových bezpečnostních služeb zabito a více než 20 zraněno. Zničeno bylo rovněž pět policejních vozidel a zabito 12 policistů a 15 iráckých loutkových vojáků, mezi nimi dva důstojníci.

Další útoky na okupanty

K prudkému boji došlo v pátek večer v Saqlawíji u Technického institutu. Podle místních obyvatel začal ve 21:45 místního času a trval asi 15 minut a zabiti v něm byli tři Američané a poškozena dvě Humvee.

V sobotu ráno v 10:00 místního času zaútočily síly odporu na americkou hlídku v oblasti Hásibat aš-Šarqíja 6 km od Chálidíje. Podle sdělení očitých svědků bylo zabito šest Američanů a zničena všechna tři jejich Humvee.

Americký štáb na letišti Dijála se stal kolem 21:00 terčem raketového útoku, šest střel zasáhlo zařízení základny, z něhož stoupaly mraky černého kouře. Americké letouny se pak snažily najít místo, odkud byly rakety vypáleny.

V 11:30 zaútočil odpor na britské vozidlo v provincii 'Amará. Řidič vozidla byl zabit a další voják zraněn.

Britští vojáci odpoledne zajali v provincii Basra pět členů irácké loutkové policie a jednoho důstojníka íránské výzvědné služby, u nichž byly nalezeny výbušniny a lehké zbraně, jichž údajně hodlali použít k útoku na místní sunnitské obyvatele.

Ropovod na jihu země znovu zapálen

Blízko Harthy severně od Basry zapálil irácký odpor opět ropovod a podle přiznání policejního mluvčího donutil vedení k jeho odstavení. Ropovod denně produkoval 15 000 barelů surové ropy z ropných polí Nahrán 'Umar na export do zásobního tanku Zubajr-1 na poloostrově Fáw.

Neděle 5. září 2004

Fallúdža

V neděli po půlnoci odpálili bojovníci odporu 35 minometných střel -- pravděpodobně ráže 120 mm -- na americkou základnu v zemědělské oblasti. Útok trval od 1:00 do 6:00 místního času a vycházel z několika míst.

Blízko elektrárny ve čtvrti Šuhadá' sestřelily síly odporu kolem 13:20 místního času americký vrtulník Apache. Američané pak těsně uzavřeli oblast přiléhající k jezeru a bojovníci odporu je z města ostřelovali.

Ramádí

V Ramádí Iráčané zaútočili na pozici amerických ostřelovačů v okrsku Ta'mín a část budovy zničili.

Při útoku odporu na americkou hlídku v oblasti Fadždžáríja východně od města byla v poledne zničena dvě Humvee a v nich zabito sedm amerických vojáků.

Chálidíja

Neděle se stala pro Američany v tomto městě, ležícím západně od Bagdádu, krvavým dnem.

V několika dalších útocích bylo zabito nejméně 19 amerických vojáků. Hlídku složenou z šesti Humvee a tanku zasáhla exploze bomby v okrsku Hásibat aš-Šarqíja 6 km od města, zničila tři z Humvee a tank vyřadila z provozu, zabito bylo podle místní policie deset a zraněni tři Američané. V 15:00 pak zasáhli bojovníci odporu raketou C5K americký tank u mostu v Chálídíji a totálně jej zničili, přičemž zahynulo pět dalších vojáků. O něco dříve kolem 14:30 explodovala bomba v chálídíjské čtvrti Šuhadá' a zničila jedno Humvee, v němž zabila čtyři vojáky. Výbuchy dvou bomb v blízkosti policejní stanice v 17:30 zničily jeden tank Abrams a zabily pět amerických vojáků. Usmrcení nejméně pěti vojáků potvrdil i zdroj z loutkové policie, který je viděl ležet před budovou.

Útoky na Američany v různých místech země

K prudkému boji mezi bojovníky odporu a americkými vojáky došlo asi 2 km západně od Ridwáníje, ležící jihozápadně od Bagdádu. V boji zemřelo sedm amerických vojáků a zničena byla dvě Humvee.

Pět silných raket Grad zasáhlo ve 23:30 americkou základnu v Tádží, z níž pak šlehaly plameny.

Rovněž základna na letišti v Baládu se stala terčem dvou raketových útoků v 10:00 a v 19:00. Pět raket letiště zasáhlo.

V 13:00 zaútočili Iráčané v oblasti Hadr 25 km jižně od Mósulu na konvoj 12 Humvee, tři vozy zničili a jeden poškodili; zahynulo minimálně 13 amerických vojáků.

V Dijále iráčtí ostřelovači zastřelili ve 20:30 čtyři americké vojáky, jejichž kolona projížděla poblíž pohoří Hámirajn v okrsku Sudúr. Jen krátce nato, ve 22:00, zaútočil odpor patnácti 120mm minometnými střelami na americkou základnu ve městě.

V noci ze soboty na neděli se krátce před půlnocí stali terčem útoku američtí vojáci také v obvodu Sikak ve městě Qá'im. Pod jejich Humvee vybuchla bomba, která členy posádky zabila. Rozzuření Američané pak začali střílet kolem sebe a zabili kolemjdoucího civilistu.

Bagdád a okolí

Exploze a kulometná palba se podle saúdské agentury WAS ozývaly v neděli ráno kolem celého Bagdádu. Podle očitých svědků létaly nad jižním Bagdádem americké vrtulníky a snažily se zjistit původ explozí.

Na ulici Hajfa explodovala ve 14:30 místního času bomba, která poškodila americké Humvee a zabila vojáka; poškodila také několik poblíž stojících osobních aut.

Síly odporu poškodily v 18:00 místního času jedno americké obrněné vozidlo Bradley na silnici vedoucí k Júsúfíji a Ridwáníji. Rozsah ztrát se korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo zničit.

Ve 21:00 byli 3 Američané a 8 iráckých loutkových vojáků zabiti při útoku odporu na jejich hlídku, rovněž v oblasti mezi Júsúfíjí a Ridwáníjí. Podle místních obyvatel byl útok dílem okamžiku a o deset minut později se objevila jiná hlídka.

V 8:00 odpor ostřeloval 120mm minometnými střelami budovu vojenské koleje v Rustamíji, kde je umístěno na 4 000 amerických vojáků. Z komplexu zaznělo 15 explozí.

V 16:45 bylo z bývalého mezinárodního letiště slyšet explozi, po níž se nad americkým objektem objevil černý kouř. Ve 20:45 dopadly na totéž letiště tři silné rakety Grad, po jejichž dopadu se rozezněly varovné sirény.

Při útoku na americký zásobovací konvoj na mezinárodní dálnici u Mahmúdíje 30 km jižně od Bagdádu bylo zabito 14 amerických vojáků. Iráčané nejprve pod konvojem odpálili několik bomb a poté jej ostřelovali RPG. Při útoku byla zničena tři vozidla na přepravu vojáků a v nich zabito deset vojáků. Zničeny byly také nákladní vozy se zásobami a jedno doprovodné Humvee, v němž zahynuli čtyři další američtí vojáci. Poškozeno bylo obrněné vozidlo Bradley, o ztrátách v něm se nepodařilo získat informace. Američané po útoku oblast na nejméně pět hodin zcela uzavřeli.

Mahdího armáda zabila v bagdádském Madínat as-Sadr tři americké vojáky. V 11:00 došlo k útoku na americkou hlídku jedoucí do čtvrti, aby rozehnala stoupence Muqtady as-Sadra, a v nastalé srážce byli vojáci zabiti.

Na dálnici jižně od Basry na poloostrov Fáw explodovala v 7:00 bomba a zapálila britskou vojenskou cisternu, přičemž byl zabit jeden britský voják.

Pondělí 6. září 2004

Fallúdža a okolí

V 10:30 explodovalo auto s výbušninou v Saqlawíji u Fallúdže, zničilo dvě Humvee a zabilo sedm příslušníků americké námořní pěchoty a tři členy tzv. irácké národní gardy. Několik dalších Američanů bylo zraněno. Síla výbuchu odhodila motor auta na značnou vzdálenost. Vojáci na útok odpověděli zběsilou střelbou kolem sebe. Dva vrtulníky Chinook přiletěly, aby odvezly mrtvé a raněné, zatímco vrtulníky Apache kryly jejich akci. Američané pak oblast útoku na čtyři hodiny uzavřeli. Americká letadla poté po plných pět hodin ostřelovala obytné části čtvrti 'Askarí. Místní obyvatelé po zahájení útoku rychle opouštěli své domy, síly odporu je kryly střelbou na letouny. Kolem 11:30 Američané vypálili dvě minometné střely na civilisty, ale naštěstí nikoho nezasáhli. Jedna střela dopadla do trosek starého domu, zatímco druhá zasáhla patro skladu, který místní obyvatelé hodlali vyžít ke stavbě domu.

V 15:30 byla v oblasti Túlibíja v Ridwáníji jižně od Fallúdže vyřazena z provozu dvě americká obrněná vozidla námořní pěchoty.

V 19:30 sestřelil odpor nad čtvrtí Šuhadá' americký průzkumný vrtulník. Tuto zprávu korespondenta Mafkarat al-Islam poději potvrdila AP.

Bagdád

V 10:00 podnikly síly odporu útok na americkou hlídku na ulici Hajfa. Bojovníci na ni zaútočili ručními granáty a RPG, zabili pět Američanů a dalších pět zranili. Podle očitých svědků odpověděli Američané na útok zběsilou kulometnou palbou a zranili deset civilistů, mezi nimi ženu a dítě.

V Madínat as-Sadr, zvláště v části Sadda, pokračovaly boje mezi Američany a mahdisty. Američané ve 22:30 ostřelovali radnici ve čtvrti více než 15 minometnými střelami. Útočníky kryly vrtulníky Apache. V boji byl zabit jeden americký voják a tři zraněni.

Mohutná vlna útoků odporu na americké agresory

Během pondělí uskutečnily síly odporu nebývalou řadu útoků na americké základny. Terčem útoku se stal americký tábor v Ghazálíji jižně od Mósulu, kde rakety a minometné střely způsobily přes 30 explozí.

Vojenská kolej v bagdádské Rustamíji se v 17:50 stala znovu terčem raketového útoku. Z komplexu bylo slyšet dvanáct explozí, které způsobily pravděpodobně 120mm minometné střely, případně rakety.

Rakety odporu dopadly na americký tábor Suqúr jižně od Bagdádu.

Dvě silné rakety Grad zasáhly v 19:00 mezinárodní letiště u Bagdádu.

Vojenskou kolej v 'Ámiríji, užívanou Američany jako jedna z jejich základen, ostřeloval odpor minomety rovněž kolem 19:00.

Ve 22:30 v noci odpálil odpor nejméně osm 82minometných střel na bagdádské letiště Muthanna, kde je americký okupační tábor.

Minimálně osm amerických vojáků a tři iráčtí loutkoví vojáci byli zabiti při různých pondělních útocích odporu v Bagdádu a Dijále. Bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v 18:45 vybuchla pozemní mina pod americkou hlídkou v distriktu Ámir, zničila pickup a zabila tři irácké kolaboranty, kteří v něm seděli. Zničena byla tři doprovodná Humvee, korespondent osobně viděl označení "Bahraini Forces" na dveřích jednoho ze zničených vozidel, což bylo poprvé, kdy se toto označení v Iráku objevilo.

Na silnici do Balád Rúzu severně od Ba'qúby se dostal do palby z RPG americký zásobovací vojenský konvoj, z něhož byla zničena dvě vozidla a zabiti čtyři američtí vojáci v nich.

Na západě Iráku v Qá'imu se američtí vojáci stali terčem útoku poté, co začali prohledávat dům v městské části Sikak. Zničeno bylo jejich obrněné vozidlo a zabiti čtyři z vojáků. Americký letoun pak začal prohledávat místo útoku, ale střelba odporu ho přinutila se vzdálit.

Silná exploze zasáhla v poledne americkou hlídku v Isháqí mezi Baládem a Samarrá'. Zničila dvě Humvee, zabila šest a zranila dva americké vojáky, z toho jednoho vážně. Po tři hodiny pak Američané prohledávali okolí útoku.

V 19:30 ostřelovali Iráčané americkou základnu v táboře Bikr v Baládu. Do objektu dopadly tři rakety Grad.

Zavražděn irácký nukleární fyzik

AFP přinesla zprávu, že v Mahmúdíji zemřel irácký nukleární fyzik Alá' Tawqí Husajn at-Táliqání (40). At-Táliqání pracoval na poli nukleární fyziky od roku 1984 a žil ve městě Kifl 100 km jižně od Bagdádu. V sobotu byl za jízdy autem zraněn pěti kulkami z kulometu. Z vraždění iráckých vědců obvinila už před časem organizace iráckých profesorů a intelektuálů sionistický Mossad.

Úterý 7. září 2004

Ba'qúba

Podle agentury Mafkarat al-Islam podnikl ve 22:00 irácký odpor souběžné útoky na čtyři americké základny ve městě a okolí - na letišti, u vstupu do města, blízko štábu loutkové policie a na bývalé irácké vojenské základně. Na každou ze základen dopadlo více než dvanáct minometných střel a tři silné rakety Grad.

Těsně po půlnoci odpor zaútočil na tábor v okrsku Jarmúk, kde je ubytována řada amerických generálů. Do komplexu dopadlo šest minometných střel ráže 82 nebo 60 mm. Američané jako obvykle oblast útoku pak uzavřeli.

Bagdád

Na ulici Hajfa propukly v 5:00 prudké srážky, byli v nich zabiti dva američtí vojáci, jejich obrněné vozidlo bylo poškozeno. Kolona šesti obrněnců se pak byla nucena stáhnout. Na téže ulici zaútočil odpor na stanici loutkové policie Dža'farí. Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam bylo cílem povstalců osvobodit své velitele, kteří byli zajati před 12dny a byli zde drženi. Odpor vedl s policií jednání o jejich propuštění, ale když policie odmítala ustoupit, zaútočilo ve 22:15 50 bojovníků na policejní stanici, zabili dvanáct policistů a část objektu zcela zničili. Zničeny byly také čtyři policejní landrovery. Poté bojovníci s osvobozenými veliteli stanici opustili a zapálili.

Irácký odpor během dne opakovaně ostřeloval tzv. Zelenou zónu a vojenskou kolej. V 6:00 na zónu dopadly silné rakety Grad, o dvě hodiny později pět menších raket. Rovněž v 10:00 se z komplexu ozvaly dvě exploze, které byly zřejmě způsobeny dalšími raketami Grad. Poslední útok byl proveden o půlnoci 120mm minometnými střelami, zónou otřáslo více než pět obzvláště silných explozí.

Z vojenské koleje v Rustamíji bylo během dne slyšet 25 explozí, způsobených minometnými střelami ráže 82 a 120 mm, v 19:00 jí otřáslo deset explozí, způsobených raketami nebo minometnými střelami. Také jí se nevyhnul půlnoční útok.

Podobně útočil odpor na více amerických zařízení po celém Bagdádu různými typy raket.

Terčem útoku se stal rovněž Arabský jezdecký klub -- skupina paláců v Abú Ghurajb, užívaná nyní jako základna amerických vojáků. Odtud bylo v 9:00 slyšet pět explozí raket Grad.

V 7:15 vypálil odpor na základnu na letišti Muthanna deset minometných střel, zřejmě ráže 82 mm. Po jejich dopadu bylo slyšet kvílení sirén.

Ve 13:35 místního času bylo slyšet 12 výbuchů z bývalého mezinárodního letiště, odkud pak stoupal kouř.

V bagdádském okrsku Bajjá zničila bomba jedno Humvee. Ani ne minutu po výbuchu bylo slyšet střelbu z automatů, jimiž zřejmě bojovníci stříleli po posádce tanku a zasaženého vozidla.

Další útok provedl odpor na spojenou hlídku amerických a iráckých vojáků na silnici k mezinárodnímu letišti poblíž mešity Ibn Tajmíja. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že k útoku došlo ve 23:00 místního času RPG a podařilo se zapálit jedno vozidlo, v němž bylo zabito patnáct vojáků -- jak amerických, tak iráckých. Po útoku Američané silnici uzavřeli a zřídili kontrolní stanoviště.

V okrsku Ghazálíja u Bagdádu na silnici k Abú Ghurajb došlo ve 22:00 k boji mezi odporem a americkými vojáky. Odpor zničil jedno Humvee a zabil tři americké vojáky. Také tady pak vojáci oblast uzavřeli. Jen o chvíli později ve 22:45 se přesto stala terčem útoku na téže silnici vozidla irácké loutkové policie; byla zničena dvě vozidla a šest policistů zabito přesto, že jejich konvoj střežila dvě americká Humvee.

V 17:00 ostřeloval odpor hotel Rašíd a kongresové centrum v "Zelené zóně" deseti minometnými střelami ráže 82 nebo 120 mm.

Americkou základnu v Baládu zasáhly ve 22:10 čtyři rakety, zřejmě typu Grad.

Ve 23:00 místního času způsobilo pět raket silné exploze na bývalém mezinárodním letišti, z něhož pak bylo vidět šlehat plameny. O 20 minut později dopadly na letiště další dvě rakety Grad, po nichž bylo opět vidět oheň.

A ve 23:30 otřáslo sedm explozí přistávací dráhou letiště Muthanna.

V Madínat as-Sadr propukly v pondělí v poledne boje a trvaly až do 3:00 v úterý ráno a znovu propukly v 6:00. Během bojů bylo zabito 9 Američanů, šest zahynulo v Humvee a tři při raketovém útoku. Jedno ze zničených Humvee bylo obrněné a opatřené klimatizací, jakých používají jen vyšší američtí důstojníci; z toho svědkové usuzovali na smrt vyššího důstojníka. Mimoto byla zničena čtyři obrněná vozidla Bradley. Boje trvaly až do noci. Údajně byl zajat jeden americký voják a bombardéry F-16 spolu s vrtulníky Apache čtvrť intenzívně bombardovaly.

Júsúfíja

V 15:00 zaútočil odpor v Júsúfíji na americký zásobovací konvoj, vezoucí výstroj a potraviny po mezinárodní dálnici. Byly zapáleny čtyři kamióny -- tři s výstrojí a zbraněmi a jeden civilní s minerální vodou. Při boji bylo zabito sedm amerických vojáků a z boje bylo vyřazeno obrněné vozidlo námořní pěchoty.

Americké letectvo pak provedlo prudké útoky na řadu civilních domů v Júsúfíji. Američané samozřejmě prohlásili, že útok byl zaměřen na "arabské dobrovolníky", ale podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam bylo zabito 20 civilistů, většinou žen a dětí.

Fallúdža

Po opakovaných porážkách američtí vojáci podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam, odeslané v úterý ve 14:15 mekkánského času, ustoupili od jižní strany města. Později v úterý však v 19:05 zahájili intenzívní dělostřeleckou palbu na čtvrť Šuhadá'. V 19:30 propukly boje v průmyslové zóně. Američtí vojáci se zmocnili textilní továrny a ukryli se v ní. Odpor jejich úkryt ostřeloval 25 raketami, vystřelovanými v pětiminutových intervalech. Podle zprávy odeslané v 19:55 místního času boje v průmyslové zóně zesílily. Američané v tu dobu zónu intenzívně ostřelovali a odpor bojoval v otevřeném boji s námořní pěchotou. Mezitím odpor odpálil 14 silných raket Grad na americkou základnu v zemědělské oblasti. Zpráva odeslaná v e 20:05 oznamovala, že Američané krytí obojživelnými obrněnými vozidly a tanky námořní pěchoty postupují na ulici Šarí' al-Ma'arid v průmyslové zóně. Navzdory silnému tlaku odpor dále hrdinsky odolával a bránil město před postupem amerických agresorů.

Bojovníci ve čtvrti Nu'ajmíja mezitím zamířili na severní stranu města, aby zaútočily na Američany z týlu.

Na jednom místě na americké straně se objevilo auto vybavené amplionem. Irácký kolaborant se z něho posmíval bojovníkům odporu a volali: "Vyjděte, zbabělí Arabové, aby s vámi mohly naše vojačky bojovat! Jestli hledáte ráj, můžete ho najít s našimi vojačkami." Ve 20:45 odpor tlampač umlčel raketou.

Ve 21:20 korespondent psal, že americké síly byly ze čtvrti Šuhadá' i z průmyslové zóny vyhnány prudkými útoky odporu a zaujaly pozice na druhé straně dálnice. Americké tanky odtud ovšem ještě nějakou dobu ostřelovaly východní a jižní stranu Fallúdže.

Ve 21:40 místního času otevřeli Američané novou frontu, když zaútočili ostrou palbou na čtvrti Nazal a Šurtá. Museli však přestat s ostřelováním Šuhady a průmyslové zóny.

Ve 22:45 však shodil americký letoun na každou z těchto čtvrtí tříštivou bombu. Ty způsobily zranění 20 civilistů, většinou žen a dětí.

Další útoky na Američany

V okrsku Hasiba al-Gharbíja v Qá'imu došlo v 18:30 k boji mezi odporem a americkou námořní pěchotou. Úplně zničena v něm byla dvě obrněná vozidla a zabity jejich posádky, které jsou obvykle nejméně tříčlenné.

V Abú Ghurajb explodovala ráno bomba pod pěti americkými Humvee, jedno zničila a zabila tři vojáky v něm jedoucí, další poškodila a v něm zabila jednoho vojáka.

Tři americké vojáky zabila bomba položená 5 km západně od Ramádí, která v 10:00 zničila rovněž jedno Humvee.

Při podobném útoku u 'Ámíríje bylo v 8:00 zasaženo jedno Humvee a zabiti tři vojáci.

Americké velení toho dne přiznalo smrt pouze jednoho vojáka a zranění druhého při výbuchu podomácku vyrobené bomby, k němuž došlo u Bagdádu v pondělí v noci ve 23:45.

Loutkový guvernér Bagdádu přežil pokus o atentát

TV al-Džazíra oznámila, že loutkový guvernér Bagdádu Alí al-Hajdarí přežil ráno pokus o atentát. Pod jeho kolonou explodovala bomba, ale minula jeho auto a zasáhla jiné. Podle agentury Reuters po explozi bomby v zaparkovaném minibusu zahájili povstalci na guvernérovo auto palbu a zabili jednu osobu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       14. 9. 2004
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
14. 9. 2004 Jak česká média nekorigují nesmysly politiků Michal  Škop
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
13. 9. 2004 Bush "věděl o týrání vězňů" v Guantánamu
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí
13. 9. 2004 Americké vojenské vrtulníky střílely do davu civilistů
14. 9. 2004 Internet "dosáhl hranice svých možností"
14. 9. 2004 Další policií ukončená party
13. 9. 2004 Policie a starosta zakázali pražskou techno party
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
14. 9. 2004 První České sociální fórum 25. - 28. září 2004
14. 9. 2004 Milan Šmíd opravdu brání Zdeňka Duspivu? Štěpán  Kotrba
14. 9. 2004 Kotrba: "Informace, uvedené v předmětném článku byly mou autorskou spekulací" Štěpán  Kotrba
14. 9. 2004 Fingerprint scanner - budoucnost právě začala Štěpán  Kotrba
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Čeština pro malé cizince
13. 9. 2004 Neffovské "vývody": Hloupý komentář, ale obstojný hollywoodský scénář Bohumil  Kartous
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
14. 9. 2004 Rusko sa vyberá na cestu Izraela Adrian Peter Pressburg
14. 9. 2004 Genocída na obzore (za obzorom?) Peter  Smrek
13. 9. 2004 Gromanova iracionální kritika knihy Exil a politika Pavel  Paleček
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
13. 9. 2004 Americké vojenské vrtulníky střílely do davu civilistů   
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"   
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje   
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?   
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"   
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004