5. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V 6:30 zahájily americké síly vlnu razií a vpadaly do domů na různých místech bagdádského okrsku Karak, kde leží ulice Hajfa. Během razií bylo zajato 15 dětí od 6 do 10 let, z nichž nejmladší byl žákem první třídy základní školy. Farúq, Bikr, Ahmad, Muhammad, Salmán, Hajtham a Husajn, všichni z rodin Mušáhada, Džábbúr a 'Ání, byli prohlášeni za zločince, okupanti jim svázali ruce a na hlavy navzdory jejich křiku natáhli plastikové sáčky. Důstojník tzv. nové irácké armády uhodil jedno z dětí do tváře a pak jím prudce mrštil o zem. Děti byly dopraveny do amerického vězení na základně Muthanna. Jednou z otázek, které jim tam kladli vyšetřovatelé, bylo: "Znáš někoho, kdo patří k odporu?" Chlapci odpovídali záporně, vyšetřovatel jim plivl do tváře a každého prudce strčil ke dveřím, ačkoli chlapci zoufale plakali. Znovu jim na hlavy strčili plastikové sáčky a svázali jim ruce.
Rodiče zajatých dětí se prostřednictvím webové stránky Mafkarat al-Islam obrátili na mezinárodní humanitární organizace, aby se ujaly věci jejich dětí a přinutili okupační velení k jejich propuštění.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 26. září 2004

Boje a útoky na syrské hranici

V 6:00 sestřelil odpor v okrsku Rabt na syrské hranici americký vrtulník Black Hawk. V této oblasti explodovala v 18:30 bomba pod projíždějící americkou hlídkou tvořenou 6 Humvee. Výbuch zabil čtyři americké vojáky, zničil jedno Humvee a druhé vyřadil z provozu.

Kolem 8:00 síly odporu vypálily několik raket Grad na vojenskou základnu Bagdádí, používanou jednotkami tzv. sionistického "státu" v Palestině k výcviku amerických vojáků v Qá'imu.

V okrsku Fanaf na syrské hranici napadl odpor v 11:00 americkou hlídku složenou ze dvou Humvee a dvou obrněných vozidel. Obě Humvee byla zničena, obrněná vozidla zneškodněna a sedm Američanů zabito. Očití svědkové, žijící v oblasti, líčili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že na pomoc obleženým vojákům přiletěly tři vrtulníky Black Hawk a snažily se mrtvé a raněné odvézt.

V 17:00 se stal terčem silné střelby americký tábor (dříve nazývaný Saddámův) v oblasti Husajba na syrské hranici, na nějž bylo vystřeleno 35 těžkých 120mm minometných střel.

V masovém hrobu u Fallúdže nalezeni mrtví zahraniční vojáci

Očití svědkové ve Fallúdže oznámili, že civilisté ve městě odhalili v sobotu v 11:00 severně od města masový hrob, obsahující těla 16 osob, zřejmě cizinců. Byli zabiti nedávno a podle německé agentury DPA se zřejmě jedná o americké vojáky. Mrtví neměli u sebe žádné doklady a byli oblečeni do místního oděvu, ale podle střihu vlasů šlo o vojáky a jejich rysy a barva vlasů ukazuje na cizince. Podle zprávy listu Spojených arabských emirátů al-Chalídž se však nedalo zjistit, jakým způsobem zemřeli.

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že k odhalení hrobu došlo poté, co se z místa začal šířit odporný zápach, který obyvatele přinutil zjistit jeho příčinu. Potom přijela na místo policie a zabránila novinářům přijít blíž a ostatky fotografovat.

Okupanti vězní malé děti

Agentura Mafkarat al-Islam přinesla další zprávu o americkém šíření "demokracie a svobody" v Iráku. V 6:30 zahájily americké síly vlnu razií a vpadaly do domů na různých místech bagdádského okrsku Karak, kde leží ulice Hajfa. Během razií bylo zajato 15 dětí od 6 do 10 let, z nichž nejmladší byl žákem první třídy základní školy. Farúq, Bikr, Ahmad, Muhammad, Salmán, Hajtham a Husajn, všichni z rodin Mušáhada, Džábbúr a 'Ání, byli prohlášeni za zločince, okupanti jim svázali ruce a na hlavy navzdory jejich křiku natáhli plastikové sáčky. Důstojník tzv. nové irácké armády uhodil jedno z dětí do tváře a pak jím prudce mrštil o zem. Děti byly dopraveny do amerického vězení na základně Muthanna. Jednou z otázek, které jim tam kladli vyšetřovatelé, bylo: "Znáš někoho, kdo patří k odporu?" Chlapci odpovídali záporně, vyšetřovatel jim plivl do tváře a každého prudce strčil ke dveřím, ačkoli chlapci zoufale plakali. Znovu jim na hlavy strčili plastikové sáčky a svázali jim ruce.

Rodiče zajatých dětí se prostřednictvím webové stránky Mafkarat al-Islam obrátili na mezinárodní humanitární organizace, aby se ujaly věci jejich dětí a přinutili okupační velení k jejich propuštění.

O další osudu těchto dětí viz zpráva z následujícího dne.

Američané zatkli dalšího velitele irácké národní gardy

Americké velení v neděli oznámilo, že kvůli podezření ze styků s partyzány byl zatčen vysoce postavený důstojník tzv. Irácké národní gardy, generálmajor Tálib Abd al-Ghajth al-Lahíbí, velitel tří oddílů gardy v provincii Dijála se sídlem v Ba'qúbě. O týden dříve byl za podobných okolností a se stejným obviněním zatčen velitel národní gardy u Kirkúku.

Američané přiznali 70 útoků odporu denně

List Washington Post napsal, že podle zprávy nejmenovaného úředníka americké vojenské statistiky denně dochází průměrně k 70 útokům iráckého odporu proti okupačním silám, zatímco před fraškou, zvanou "předání moci" v červnu to bylo ještě 40-50 útoků denně. Zpráva tak usvědčila ze lži americkou propagandu, tvrdící, že okupace Iráku je stále stabilnější.

Bagdád

V jihobagdádské čtvrti 'Ámil nedaleko bývalého mezinárodního letiště zaútočil odpor ve 4:00 na americkou kolonu na dálnici a zneškodnil jedno obrněné vozidlo Bradley.

Bývalé mezinárodní letiště v Bagdádu, na němž je nyní okupační základna, se stalo během neděle opakovaně terčem útoku. Poprvé je zasáhly v 5:00 dvě rakety, pravděpodobně Grad, a způsobily mohutnou explozi. Kolem 8:00 dopadly na základnu dvě rakety Taríq, v 11:00 tři rakety Grad, v 17:00 dvě rakety kaťuše nebo 120mm minometné střely, ve 21:00 způsobily rakety Taríq na letišti tři silné exploze.

Americká hlídka tří obrněných vozidel Bradley najela v 18:24 blízko bývalého vojenského zařízení Walíd ve čtvrti Sajjidíja v jihovýchodním Bagdádu na pozemní minu. Následný výbuch zneškodnil jedno obrněné vozidlo a zabil jeho řidiče a kulometčíka. Korespondent Mafkarat al-Islam osobně tento útok pozoroval cestou ke sledování jiného incidentu.

Nedaleko mostu Džádiríja vedoucího do Sajjidíje zaútočil odpor ve 20:30 na americkou hlídku, složenou ze dvou Humvee a dvou obrněných vozidel Bradley. Zničil obě Humvee a zabil dva vojáky v nich.

Na ulici Hajfa propukly opět prudké boje. Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam začaly, když odpor kolem 20:30 ostřeloval základnu Muthanna deseti 82mm minometnými střelami. Americká strana odpověděla tím, že nad ulici přiletěl letoun a začal ji ostřelovat. Pak se do ulice pokusila dostat obrněná vozidla za pomoci ostřelovačů na střechách okolních výškových budov. Síly odporu však zahájily palbu z různých druhů zbraní a přinutily americké vojáky k ústupu.

V 8:30 ostřelovaly síly odporu štáb amerického centrálního velitelství v tzv. Zelené zóně šesti 120mm minometnými střelami. Areál zóny se stal i ve 20:30 terčem palby 120mm minometných střel, které zřejmě zasáhly své cíle, protože se ozval zvuk sirén a nad komplex vzlétly vrtulníky Apache a střežily jej celou hodinu.

Na hlídku několika amerických a iráckých vojáků zaútočil ve 21:15 odpor v Ghazálíji v jižním Bagdádu. Zničil bílý pickup Nissan patřící loutkové policii a zabil čtyři loutkové policisty a dva americké vojáky.

Ve 22:30 zaútočil odpor ve čtvrti 'Ámiríja na hlídku dvou vozidel, patřících ší'itským kolaborantským Brigádám Badr. Zabito bylo pět členů loutkových policejních sil.

Vojenská akademie v Rustamíji byla ve 23:00 zasažena sedmi minometnými střelami ráže 120 mm. O pět minut později podnikl odpor na budovu druhý útok čtyřmi raketami Kaťuša a za dalších 15 minut na ni dopadly opět tři rakety.

Ba'qúba a okolí

V ba'qúbské části Sa'díja explodovala v 9:00 bomba pod americkou kolonou transportních vozidel a Humvee. Jedno Humvee a jeden transportér naložený výstrojí a municí byly zničeny a pět amerických vojáků zemřelo. Munice na zasaženém transportéru vybuchovala plných 45 minut.

V Bahrazu nedaleko Ba'qúby sestřelil odpor americký vrtulník Black Hawk. Místo jeho dopadu americké síly okamžitě obklíčily a síly odporu pak začaly americký kordon ostřelovat 82mm minometnými střelami a zapálili jedno americké obrněné vozidlo.

Ve stejnou dobu zaútočili ostřelovači odporu blízko Chán Baní Sa'd u Ba'qúby na americkou hlídku tří Humvee a zabili dva americké vojáky.

Latífíja

V Latífíji 25 km jižně od Bagdádu ostřeloval odpor v 17:00 americkou hlídku, složenou z pěti Humvee, z nichž dvě zničil a pět vojáků v nich zabil.

K dalšímu útoku došlo během odpoledne 3 km od města. Odpor zaútočil na zásobovací konvoj, zničil dva civilní kamiony se zásobami pro americkou armádu a zabil dva americké vojáky, kteří v nich seděli.

V 18:30 odpor úspěšně odrazil pokus Američanů obklíčit Latífíji. Američtí vojáci za asistence iráckých loutkových vojáků a s podporou vrtulníků Apache a bombardérů F-16 se pokusili město odříznout, ale odpor v zuřivém boji zničil dvě Humvee, tři vozidla na přepravu vojáků, patřící iráckým kolaborantům, a jeden zelený pickup Mitsubishi, patřící rovněž loutkovým silám. Podle předběžných odhadů bylo v boji zabito šest amerických a 13 iráckých loutkových vojáků, jejich počet však mohl být mnohem vyšší.

Ve 22:15 došlo k boji mezi americkou hlídkou a odporem v Latífíji, při němž odpor zničil dvě Humvee a zabil šest amerických vojáků. Zničena byla ovšem také dvě osobní auta, v nichž se pohybovali bojovníci odporu a patrně dva z nich byli podle očitých svědků zabiti.

Kirkúk

V 9:00 zaútočil ve městě odpor na společnou americko-pešmergskou hlídku. Zabil tři kurdské členy hlídky, zničil americké Humvee a Landcruiser pešmergů.

O deset minut později zaútočil v Kirkúku odpor na další podobnou hlídku v okrsku Túz. Tuto hlídku tvořila osobní auta GMC patřící CIA a vozidlo příslušníků kurdské milice. GMC bylo zničeno a v něm zemřely tři osoby.

Síly odporu provedly raketový útok na dům u hráze jezera Hamrajn, používaný Američany. Rakety dům zapálily a zničily jedno Humvee a jedno vozidlo pro přepravu vojáků. Zabito bylo rovněž devět amerických vojáků. Místní obyvatelé navíc oznámili, že další dva americké vojáky odpor odvedl s sebou jako zajatce.

Další útoky odporu

Během večera ostřeloval odpor třemi raketami Kaťuša americký tábor Suqúr.

Ráno zaútočili bojovníci v oblasti 'Álam v provincii Saláh ad-Dín na americkou hlídku Humvee a obrněnců Bradley, zneškodnili dvě obrněná vozidla a zabili jednoho amerického vojáka.

Ridwáníje jižně od Bagdádu oznámil korespondent Mafkarat al-Islam, že v 6:00 zaútočil odpor u dálnice na americkou kolonu, zneškodnil tři transportéry s materiálními zásobami a jedno obrněné vozidlo Bradley.

V 6:30 zahájili Američané razii v Júsúfíji jižně od Bagdádu, při níž pátrali po bojovnících odporu. Bojovníci odporu však pasivně nečekali, zaútočili na vojáky, kteří oblast obklíčili, zničili dvě obojživelná vozidla námořní pěchoty, další zneškodnili, a zabili pět amerických a tři irácké pěší vojáky. Kolik vojáků bylo zabito ve zničených vozidlech, nebylo zjištěno. V 10:00 zaútočil odpor na tři obrněná vozidla a jedno z nich zneškodnil.

V 8:30 došlo k útoku odporu na štáb tzv. irácké civilní obrany v Karmě 6 km severovýchodně od Fallúdže. Dvě auta naložená výbušninou najela do štábu a jejich exploze zabila 35 amerických vojáků a zničila osm Humvee, dvě vozidla pro přepravu vojáků a obrněné vozidlo Bradley. Další Bradley a tři Humvee byla vyřazena z provozu.

Duwajlíji zaútočil odpor ve 13:00 na šest vozidel americké hlídky poté, co pod ní explodovala bomba. Zabito bylo šest amerických vojáků, zničena dvě Humvee a třetí zneškodněno.

Odpor provedl dvě operace v okolí Fallúdže, které stály celkem život asi 35 amerických vojáků. Dvě auta naplněná výbušninou explodovala ve štábu národní gardy, kde právě probíhalo střídání stráží amerických sil.

Pondělí 27. září 2004

Bagdád

Na ulici Hajfa se ve 2:00 pokusilo zaútočit deset obrněných vozidel. Ze střech okolních budov kolem lékařského centra je podporovali američtí ostřelovači střelbou na vše, co se kde hnulo. Odpor však jejich útok zastavil a donutil je ke stažení.

V Rustamíji byla v 8:30 ostřelována z minometů tamní vojenská akademie. Další útok sem byl směrován ve 23:50, kdy sem dopadlo více než 35 minometných střel ráže120 mm. V 8:30 vystřelil odpor tři silné rakety Grad na americkou základnu na bývalém mezinárodním letišti, čímž Američany přinutil uzavřít na 45 minut příjezdovou silnici k letišti a znemožnit tak zaměstnancům základny příchod do práce. Také američtí vojáci vracející se na základnu, museli po tu dobu čekat před uzávěrou. Do třetice byla v 8:30 zasažena třemi silnými raketami Taríq americká základna na západním okraji Bagdádu u silnice do Abú Ghurajb. Letiště bylo ostřelováno i v 19:00, kdy na ně dopadla siln

'e1 raketa, pravděpodobně Taríq. Ve 22:30 odpor znovu letiště ostřeloval.

V 9:00 odpálily síly odporu dvě silné rakety Grad na americký štáb v tzv. Zelené zóně. Současně byla sedmi minometnými střelami ráže 60 mm napadena americká letecká základna Muthanna. V 10:45 byla znovu zasažena "Zelená zóna", tentokrát dvěma raketami Kaťuša. V 19:45 se terčem útoku stalo na cestě ze zóny na letiště Muthanna americké Humvee, které bylo vyřazeno z provozu a jeho posádka zabita. Američané pak místo do 20:50 uzavřeli. Ve 23:00 zasáhla zónu další raketa Taríq. Tři rakety Grad do ní pak dopadly krátce po půlnoci v 1:00.

Pět kaťuší zasáhlo budovu tzv. ministerstva ropného průmyslu, která byla terčem raketového útoku už v neděli v 10:00.

Ve 21:00 vypálil odpor několik 82mm minometných střel na americkou leteckou základnu Muthanna.

V okrsku Bú 'Isá v jihobagdádské čtvrti Durá zaútočil odpor ve 22:15 na hlídku čtyř Humvee a jednoho obrněného vozidla Bradley. Zničeno bylo jedno Humvee a dva američtí vojáci zabiti a další dva byli zraněni. V tomtéž okrsku propukl krátce po půlnoci na úterý v 0:15 prudký boj, v němž odpor zničil jeden tank Abrams a jedno Humvee a nejméně šest amerických vojáků zabil, přičemž do tohoto počtu nejsou zahrnuti ti, kteří zahynuli uvnitř tanku (kde jich obvykle bývá pět).

V noci z pondělí na úterý od 22:30 do 1:30 bombardovaly americké bombardéry F-16 a vrtulníky Apache Madínat as-Sadr a zabily nebo zranily značné množství místních obyvatel. Na čtvrť bylo shozeno přes 14 000 tříštivých bomb, obsažených ve velkých kontejnerových bombách.

Další osudy dětských vězňů

Místní korespondent Mafkarat al-Islam přinesl další zprávy o osudech dětí ze čtvrti Karak, které byly v neděli zatčeny jako "teroristé". 15 těchto dětí bylo ve 13:00 propuštěno z vězení na základně Muthanna a vrátilo se domů. Podle vyprávění chlapců se vyšetřovatelé snažili dovědět něco o bojovnících odporu. Hrozili dětem, že jim podřežou krky, pokud nic neřeknou. Poslední otázky, které každému položili, zněly: "Jak stará je tvá matka? Kolik máš sester? Je tvá matka krásná? Jsou tvé sestry roztomilé?" Osmiletý Abdulláh na otázku, je-li jeho matka krásná, plivl po libanonském tlumočníkovi, načež jej americký vyšetřovatel udeřil do tváře, až mu zlomil nos. Mimoto byly všechny děti bity a na rukou páleny cigaretami.

Qá'im

Při operaci sil odporu v okrsku Rabta sestřelil odpor v 5:00 americký vrtulník Chinook.

Ráno se v Qá'imu objevila kolona osmi obrněných vozidel a mířila k budově místní guvernérské správy. Jejím úkolem ve skutečnosti bylo zahájit vlnu prohledávání domů ve městě a hledat partyzány. Ti však její pohyb zpozorovali a také odhadli, co je jejím úmyslem. V 7:30 na ni zaútočili, zničili jedno obrněné vozidlo a zabili čtyři příslušníky námořní pěchoty.

V 19:00 zaútočily místní síly odporu na několik amerických hlídek, které doprovázely konvoj kamionů se zásobami, směřující na americkou základnu ve městě. Při akci byla zničena dvě Humvee a zneškodněno jedno obrněné vozidlo, zabito bylo pět příslušníků námořní pěchoty.

Karma a okolí

Po nedělních akcích partyzánů uvalili okupanti na Karmu kolektivní trest - město obklíčili a přerušili přívod vody a elektřiny.

V poledne explodovala bomba v oblasti Rufá západně od Karmy pod hlídkou americké námořní pěchoty, složenou z několika Humvee, a zabila čtyři vojáky. Rufá je nyní častým svědkem akcí odporu.

Ramádí

Bývalý palác Saddáma Husajna v Ramádí, užívaný nyní americkými silami jako štáb, byl dvakrát napaden odporem. Poprvé byly k útoku na něj v 8:00 použity dvě rakety Grad, podruhé byl ve 13:00 ostřelován patnácti těžkými minometnými střelami ráže 120 mm.

V 8:00 podnikl odpor také útok na kolonu námořní pěchoty asi 5 km od města. Zničena byla tři obrněná vozidla a v nich zemřelo nejméně osm amerických vojáků. Zabit byl také jeden příslušník odporu, když se pokoušel v automobilu Opel opustit místo útoku.

Hlídka americké námořní pěchoty na východním okraji Ramádí směrem na Chálidíji se stala v 15:00 cílem bombového útoku odporu. Výbuch zničil jedno Humvee a zabil v něm tři příslušníky pěchoty. Čtvrtý voják byl zraněn, zřejmě velmi vážně, a byl odvezen zbytkem hlídky pryč.

Kolem 20:00 zaútočil odpor na západním okraji Ramádí na americkou hlídku, složenou z několika Humvee, zničil jedno z vozidel a zabil tři příslušníky námořní pěchoty.

Balád

V 5:00 tu zaútočil odpor na americkou základnu a donutil Američany, aby vyslali z tábora hlídky, aby základnu střežily. Ze základny vyrazilo deset vojenských vozidel včetně tanků Abrams a obrněných vozidel Bradley a vydaly se kolem základny. Odpor mezitím položil na jejich trasu minu, která zcela zničila jeden tank a zabila celou jeho posádku, tedy asi pět mužů.

Poblíž Baládu najela americká kolona na nastražené bomby a pak se stala terčem střelby z RPG. Zničeno tak bylo jedno obrněné vozidlo Bradley a dvě Humvee. V Humvee bylo zabito šest amerických vojáků. Počet dalších mrtvých v obrněnci nebyl zjištěn.

Severně od Baládu zaútočil ve 21:00 odpor raketami na americkou vojenskou hlídkou šesti obrněných vozidel Bradley a dvě zneškodnil.

V 0:15 odpor v Baládu vypálil silnou raketu Taríq na základnu, na níž jsou společně američtí vojáci a jednotky iráckých zrádců. Hustý kouř nasvědčoval tomu, že raketa zasáhla cíl. V odpověď na to ze základny v 1:30 vyjela americko-irácká hlídka, na níž však odpor zaútočil a zničil jeden tank Abrams s celou jeho posádkou a Humvee s osmi iráckými kolaboranty.

Ba'qúba a okolí

V vesnici Kan'án u Ba'qúby zaútočili ostřelovači odporu v 18:00 na americkou hlídku pěti Humvee a dvou obrněných vozidel Bradley. Zabiti byli tři američtí vojáci - řidič obrněného vozidla a dva muži obsluhující kulomety na Humvee.

V Ba'qúbě samotné bylo v 19:00 zabito minimálně pět členů kurdské pešmergské milice, když odpor zaútočil na jejich dvě auta -- bílý Patrol Safari a pickup Toyotu. Bojovníci se zmocnili jejich výzbroje a auta odtáhli.

Ve 20:00 explodovala u Ba'qúby bomba pod kolonou čtyř obrněných vozidel Bradley a pěti tanků Abrams. Z provozu byl vyřazen jeden tank a jedno vozidlo, rozsah ztrát na životech se zjistit nepodařilo.

Na letiště v Ba'qúbě ve 23:45 dopadly tři rakety Kaťuša.

V noci také zasáhla raketa Grad americkou základnu v Ba'qúbě, která bývala dříve základnou fidájínů Saddáma Husajna.

Mósul

Na americkou základnu Ghazlání v Mósulu dopadlo v 7:15 osm minometných střel.

V 8:00 explodovalo na dálku odpálené auto s výbušninou na cestě hlídky tzv. národní gardy v Mósulu v prostoru proti hrobce proroka Júnúse (Jonáše). Hlídku tvořilo pět aut, čtyři pickupy Mitsubishi a jedno vozidlo pro přepravu vojáků. Všechna vozidla byla zničena a dvacet členů loutkové národní gardy zabito.

Při útoku odporu na okupační kolonu v okrsku Tal 'Athír byla v 9:30 zničena dvě americká Humvee a celé jejich posádky byly zabity.

V 16:00 zaútočil odpor na kolonu několika cisteren a Humvee v okrsku Hadar v Mósulu. Nejprve odpálil pod konvojem trhavinu a pak na ni zaútočil RPG. Dvě cisterny a jedno Humvee byly zničeny, šest vojáků bylo zabito.

V 19:30 zaútočil odpor pancéřovými pěstmi a automaty BKC na obrněné GMC, jimiž obvykle jezdí příslušníci CIA. Vozidlo bylo úplně zničeno a celá jeho posádka, čítající tři osoby, usmrcena. Šlo o dva civilisty a jednoho muže v uniformě, všichni zřejmě všichni patřili k CIA.

Další útoky

Abú Ghurajb na mostě vedoucím do Dhahab al-Abjád zaútočil odpor v 6:30 na americkou hlídku dvou obrněných vozidel Bradley. Jedno z vozidel úplně zničil a v hořícím vraku zřejmě zahynula celá posádka, protože se nikomu nepodařilo dostat ven. Druhé vozidlo bylo vyřazeno z provozu.

Saqlawíji zaútočily síly odporu v 7:30 autem naloženým množstvím výbušniny na štáb tzv. iráckých sil civilní obrany blízko tzv. "Japonského mostu" (al-Džisr al-Jábání). Mohutný výbuch otřásl celým komplexem štábu, užívaného společně americkými vojáky a jejich iráckými sluhy. Americké i irácké síly ho pak ihned uzavřely a odmítly podat jakékoli informace. Později během dne BBC útok potvrdila a oznámila, že byli zabiti tři Američané. Korespondent Mafkarat al-Islam však s odvoláním na zdroj z tzv. národní gardy oznámil, že bylo zabito celkem 16 osob, z toho šest amerických vojáků a deset členů národní gardy.

Na dálnici u Latífíje podnikl odpor v 7:00 útok na americký zásobovací konvoj. Jeden kamion zničil a zabil jeho řidiče, jehož národnost nebyla zjištěna. Americká vojenská kolona řady cisteren s pohonnými hmotami, Humvee, vozidel na přepravu vojáků a dalších vozidel se zásobami pro americké vojáky se na mezinárodní dálnici v Latífíji stala kolem 13:00 cílem útoku. Zničeny byly dvě cisterny a v nich byli zabiti čtyři Američané. Dalších pět vojáků zemřelo ve vozidle na jejich přepravu, který bylo také zničeno.

Ridwáníji jižně od Bagdádu bylo ráno zabito devět amerických vojáků při útoku na jejich hlídku sedmi Humvee. V 15:00 zahájil odpor útok na štáb amerického velitelství u Ridwáníje. Použil k tomu dvou raket CET, které způsobují mohutné exploze. CET je dlouhá 275 cm a je to typ vzduch-země, ale odporu se daří měnit ji i na typy země-země a země-vzduch. Pokud zasáhne budovy, má větší účinky než raketa Grad, která naopak působí silnější explozi ve vzduchu.

Americká základna v Kirkúku se stala terčem 19 minometných střel ráže 82 a 120 mm v 19:00.

Bývalý palác Saddáma Husajna v Tikrítu, nyní americký štáb, ostřeloval odpor v 19:30 raketami a minometnými střelami. Severní část paláce byla zasažena dvaceti 120mm minometnými střelami a třemi silnými raketami Taríq. O něco později odpor palbu obnovil a vystřelil na severní část dalších dvacet silných minometných střel a dvě rakety Taríq, a stejné množství také na jižní část.

V oblasti Husajn Awní provedli partyzáni ve 20:30 atentát na pešmergského pohlavára jedoucího ve voze Corolla 99. Podle očitých svědků pešmergové místo útoku po atentátu uzavřeli.

V oblasti Húr al-Bašá u Tádží zahájil odpor ve 21:00 útok z RPG na americkou hlídku, tvořenou sedmi Humvee. Dvě z nich byla zničena, třetí vyřazeno z provozu.

Zabit dánský okupační voják

Při bombovém útoku byl na silnici vedoucí k poloostrovu Fáw v 18:00 zabit jeden dánský okupační voják a další tři byli zraněni a jejich Landrover vyřazen z provozu.

Muqtadá as-Sadr se odmítá účastnit voleb, dokud budou Američané v Iráku

Pobočník ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra Abd al-Hádí ad-Darrádží oznámil, že jeho hnutí se nezúčastní volební frašky, narychlo připravované americkými okupanty a jejich iráckými slouhy na leden 2005, pokud americké síly zůstanou v zemi. Sadrovci (Sadríjún) budou volby bojkotovat a nebudou nikoho nominovat.

TV al-Džazíra konstatovala, že toto prohlášení se liší od prohlášení jiného Sadrova pobočníka, který v srpnu oznámil, že mahdisté se hodlají voleb zúčastnit.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       5. 10. 2004
5. 10. 2004 Rumsfeld zpochybnil vazbu mezi Saddámem Husajnem a bin Ladinem
5. 10. 2004 Rumsfeld se distancoval od svých výroků, že neexistovalo spojení mezi Saddámem a al Kajdou
5. 10. 2004 Vyhraje prezidentské volby Kerry nebo Bush?
5. 10. 2004 Penzijní reforma stále v nedohlednu Tomáš  Ježek
5. 10. 2004 Zelenou hledačům pravdy? Miloš  Dokulil
5. 10. 2004 Skorumpovaný slovenský parlament legalizoval dokonalú lúpež Jan  Dancer
5. 10. 2004 Jsou myslivci zabijáci ? Radek  Batelka
5. 10. 2004 Zaměstnanecká participace - milióny pracovních míst v EU?
4. 10. 2004 Óda na jeden starostlivý a bdělý magistrát; taky rozpačité rekviem za problémové, z módy vyšlé a nadto památkově chráněné nádraží Miloš  Dokulil
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Blahořečí katolická církev Saddáma Husajna? Ondřej  Slačálek
5. 10. 2004 Klientelismus v ODS je zákonitý Milan  Hamerský
5. 10. 2004 Bezpečnost v Evropě nesmí být zajišťována na úkor svobody a spravedlnosti
5. 10. 2004 Zapaterovo tažení proti terorismu Lubomír  Molnár
5. 10. 2004 Najde se řešení pro příští CzechTek ? Jiří  Dolejš
4. 10. 2004 Česká média lidem kážou
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004
5. 10. 2004 Rozpitvaná anatomie sociálního státu
4. 10. 2004 Bertinotti přinutil Grebeníčka smířit se s Ransdorfem Štěpán  Kotrba
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick
4. 10. 2004 Vnímání sociálního státu v politice KSČM a v jejím voličském a členském zázemí Josef  Heller
4. 10. 2004 Evropská levice musí mít odvahu vzdorovat ideologii soudobého kapitalismu René  Revol
4. 10. 2004 Krize sociálního státu a globalizace Jan  Keller
4. 10. 2004 Sociální stát a zaměstnanecká participace Zdeněk  Hába
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Pocit absolutní identifikace s národem je pastí Bohumil  Kartous
4. 10. 2004 Konec britské Konzervativní strany?
4. 10. 2004 Guantánamo "nezabránilo teroristickým útokům"
4. 10. 2004 Členka Rady BBC bude mít zisky z privátních vojenských kontraktů v Iráku
4. 10. 2004 Rozhodnutí o šroubovácích
4. 10. 2004 Návštěva u zubaře Jaroslav  Hutka
4. 10. 2004 O zrakových a čichových vjemech spoluobčanů Miloš  Kaláb
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004