Izraelská velvyslankyně v Londýně: My nemáme povinnost pouštět do Gazy potraviny a elektřinu

10. 10. 2023

čas čtení 6 minut

Moderátor: Ve studiu je se mnou velvyslankyně  Izraele ve Velké Británii Tzipi Hotovely. Benjamin Netanjahu říká, že tato válka přinese pomstu, která změní Blízký východ. Co je jejím cílem?

Tzipi Hotovely: Bránit náš lid, přes 1000 Izraelců bylo zmasakrováno, brutálně, barbarsky zabito. Mluvíme o dětech, které byly popraveny před očima svých rodičů. Mluvíme o mladých ženách, které byly unášeny do Gazy. To jsou věci, které jsme ještě neviděli, a já budu citovat svého prezidenta, který dnes řekl něco, o čem chci, abyste přemýšleli, řekl, že od holocaustu nebylo v naší historii dne, kdy by bylo zabito tolik židů v jeden den. Ano, to je strašné, Krishnane 1000 židů bylo zabito.  To není v pořádku. To rozhodně není v pořádku.

Moderátor:  Já tomu rozumím. To je fakt, o kterém informujeme. Moje otázka je ale, co je cílem vaší války.  

 


Tzipi Hotovely: A to je velmi smutná skutečnost. Je to velmi smutná skutečnost.

Moderátor:  Mluvíte o pozemní válce? 

Tzipi Hotovely: Chystáme se na vážnou válku, která zajistí, že tam nezůstane žádná infrastruktura, která jim dá schopnosti škodit našim lidem. Je to válka na ochranu lidí.

Moderátor:  Cílem je tedy zcela odstranit správu Hamásu v Gaze.

Tzipi Hotovely: Nemluvím o taktice. Mluvím o hlavním cíli jako vláda, cílem vlády je zajistit, aby se tato zvěrstva už nikdy nevrátila. Uvnitř Izraele byla města a obce obsazeny na několik hodin.

Moderátor: Jak to můžete udělat, aniž byste odstranili Hamás?

Tzipi Hotovely: Neříkám, jak, víte, jsem velvyslankyně. Mým úkolem je zajistit, aby mezinárodní společenství podpořilo Izrael. A skutečně, komunita tady v Británii Izrael podporuje. Právě jsem se vrátila ze shromáždění 2000 lidí, kteří mávali izraelskými vlajkami, chápali, že taková zvěrstva se nemohou dít, a ministr zahraničí Cleverly projevil solidaritu a přišel dnes na naše velvyslanectví a řekl, že vás podpoříme a pomůžeme, jak budete potřebovat. Protože chápete, že to je, že to je skutečně boj za svobodu izraelského lidu.

Moderátor:  Ale ozývá se také mnoho hlasů, které vyjadřují znepokojení, včetně generálního tajemníka OSN, nad úrovní reakce a dopadem na civilisty v Gaze. Nyní odpojujete civilistům v Gaze elektřinu, potraviny, vodu, což je kolektivní trest, který je podle mezinárodního práva nezákonný.

Tzipi Hotovely: Jsem  vlastně věděla, že se na to zeptáte. A já jsem se podívala na mezinárodní právo. A jak víte, Gaza není okupována Izraelem.

Moderátor:   Nemluvíme o okupaci, ale o obléhání.

Tzipi Hotovely:  Ne, je to opravdu důležité, protože důvodem od roku 2005 je, že Izrael Gazu neokupuje, a to v podstatě znamená, že v pásmu Gazy nemáme účinnou kontrolu. A bohužel jsme viděli cenu toho, že nemáme žádnou účinnou kontrolu, jak jste viděli v posledních 48 hodinách, a význam toho je velmi jednoduchý. Gaza dostává dodávky z Egypta, Izrael by neměl a nesmí dodávat elektřinu do pásma Gazy. To není součástí našich povinností a zamyslete se nad tím. Myslíte si, že Británie měla během války dodávat zásoby Německu? Kdybyste měli společnou hranici, dává vám to smysl? Máte nepřítele.  Vedete válku a musíte tomuto nepříteli něco dodávat.

Moderátor: Ale vy se chystáte  nechat vyhladovět civilisty.  To bude dopad toho odříznutí.

Tzipi Hotovely: Za všechno, co se stane civilistům, může Hamás. A naprosto si myslím, že mezinárodní společenství by mělo Hamásu říct: Prosím vás, musíte zajistit, aby všichni ti unesení mladí lidé a starší lidé byli propuštěni.  Můj postoj je, že podle mezinárodního práva nemáme žádnou povinnost, protože Gazu neokupujeme. Náš postoj je, že Egypt by měl převzít veškeré břemeno.

Moderátor: Takže to říkáte? Palestinský lid je nyní závislý na Egyptu.

Tzipi Hotovely: Jsme ve válce, protože bylo brutálně zabito více než 1000 Izraelců. A je naší povinností zajistit, aby naši lidé byli v bezpečí, a děláme to, co by v takové situaci udělala každá země. A nedovedete si představit situaci, kdy dodáváte zásoby svému nepříteli, zatímco on je používá k vytváření  raket proti vašim městům. 

Moderátor: No, já mluvím o civilním obyvatelstvu v Gaze.

Tzipi Hotovely: Jak víte, Hamás se samozřejmě o civilisty v Gaze nestará, bohužel se o ně nestará a zneužívá moc, kterou má, k vytváření dalšího terorismu, místo aby se staral o nemocnice a lidi v Gaze.

Moderátor: Izraelská vláda také říká, že lidé v Gaze musejí odejít. Kam mají jít?

Tzipi Hotovely: Především upozorňujeme na každou budovu, kterou poškozujeme.

Moderátor:  To je něco, co se neděje. To nefunguje,  to jsem viděl na vlastní oči.

Tzipi Hotovely:  No, za prvé, nejsme povinni to dělat. Děláme to z humanitárních důvodů a nechceme.
Zaprvé, nejsme k tomu povinni. Děláme to z humanitárních důvodů a nechceme. Krishnane můžu něco říct? Chci tu být velmi, velmi osobní, protože v posledních 48 hodinách, no, lidé v Izraeli viděli věci, které jsme v naší zemi nikdy neviděli. Žiji ve své zemi a zažívám teroristické útoky. Viděla jsem strašné věci. Ale nic takového se dosud nestalo. Že teroristé vešli do domů a masakrovali rodinu za rodinou. Mluvíme o rodinách. Že jim zabíjeli děti.

Moderátor:  A teď jste v situaci, kdy Hamás říká, že pokud dojde k bombovým útokům bez varování, budou rukojmí zabiti.

Tzipi Hotovely:   To je povinnost Hamásu postarat se o své lidi, naší povinností je postarat se o své lidi a Izrael jako země musí bránit ty mladé lidi, kteří jsou v tuto chvíli uneseni v rukou Hamásu, a je třeba požadovat po Hamásu, aby je propustil.

Moderátor: Paní velvyslankyně, opravdu vám velmi děkuji za rozhovor.

Zdroj v angličtině od minuty 40:


2
Vytisknout
4139

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2023