Rakousko si dnes připomíná 80. výročí Hitlerova anšlusu

12. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Rakouský prezident varoval, aby se mladá generace "nenechala zblbnout".

Po systematické kampani násilných akcí, které na území Rakouska dlouho prováděla nacistická NSDAP, nařídil 12. března 1938 Hitler 200 000 vojákům, důstojníkům SS a policii, aby provedli invazi do Rakouska, které tím bylo připojeno k nacistické Třetí říši. Mnozí Rakušané to tehdy přivítali s nadšením. 15. března 1938 přivítal Hitlera ve Vídni nadšený dav. Hned po anšlusu začalo pronásledování židů. 

V pondělí se budou konat v Rakousku vzpomínkové akce. 

V souvislosti s tímto výročím varoval rakouský prezident Van der Bellen, původně zvolený za Stranu zelených, že by se mladá generace měla z Hitlerova anšlusu poučit tím, že se "Nenechá zblbnout." Van der Bellen opakovaně vyzývá k bdělosti a k toleranci poté, co v prosinci 2017 v Rakousku vznikla vládní koalice s konzervativním jednatřicetiletým kancléřem Sebastianem Kurzem, jehož náměstkem je Heinz-Christian Strache, šéf ultrapravicové Strany svobody. Zakladateli Strany svobody byli bývalí nacisté.

Během nynějších vzpomínkových akcí se debata v Rakousku má soustředit na odpovědnost Rakouska a obyčejných Rakušanů za Hitlerovo převzetí moci. 

O takových otázkách se v Rakousku na veřejnosti až do konce osmdesátých let skoro vůbec nemluvilo. Rakousko se skrývalo pod rouškou "oběti nacismu", kterou mu vytvořili po druhé světové válce západní Spojenci. Nebylo nikdy denacifikováno jako západní Německo. V Rakousku nedošlo k bolestnému procesu "zvládání minulosti" jako v Německu. 

Rakouští konzervativci vstoupili na cestu směrem k nacismu už v roce 1933, kdy zlikvidovali parlamentní demokracii, v roce 1934 rozdrtili sociální demokraty a vytvořili autoritativní režim jediné strany. Meziválečné Rakousko bylo obětí hospodářské i politické krize po rozkladu rakousko-uherského mocnářství. Vládl tam silný antisemitismus. 

V roce 1934 byl v Rakousku schválen zákon zakazující vdaným ženám chodit do zaměstnání.

0
Vytisknout
7949

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2018