TRUMP A JEHO PORADCI ŽIJÍ VE FIKČNÍM SVĚTĚ

Trumpova poradkyně si vymyslela masakr a obvinila z něho uprchlíky

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Kellyanne Conwayová, poradkyně Donalda Trumpa, obhajovala v televizi Trumpův zákaz vstupu do USA pro uprchlíky a pro obyvatele sedmi převážně muslimských zemí údajnou přípravou "masakru" na americkém území, který si vymyslela a z něhož obvinila uprchlíky.

Trumpův zákaz srovnala s šestiměsíčním zákazem přístup Iráčanů do USA za prezidenta Obamy. Ten v roce 2011 nařídil pauzu ve zpracování žádostí uprchlíků z Iráku poté, co dva Iráčané byli zatčeni za svůj neúspěšný pokus poslat peníze a zbraně al Kajdě.

Conwayová řekla v televizi MSNBC, že tito dva Iráčané "organizovali masakr na Bowling Green". "Většina lidí to neví, protože v médiích to nebylo."

V médiích to nebylo, poukazují kritikové, protože to není pravda.

Analýza teroristických útoků na americké půdě v letech 1975-2015 z Cato Institute konstatuje, že občané sedmi Trumpem zakázaných zemí - Írán, Irák, Sýrie, Jemen, Súdán, Libye a Somálsko - nikdy neusmrtili jediného Američana.

Conwayová už dříve vyvolala ohromení, když charakterizovala výroky mluvčího Bílého domu Seana Spicera jako "alternativní fakta".

Aktualizace: Conwayová posléze přiznala, že se ve věci " masakru na Bowling Green" "spletla":

0
Vytisknout
6056

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2017