Theresa Mayová signalizovala, že dá přednost omezení imigrace z EU před přístupem Británie na evropský trh

3. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

V potenciálně katastrofálním projevu pro budoucnost Velké Británie dala najevo nová britská konzervativní ministerská předsedkyně Theresa Mayová, že je pro ni v rámci brexitu důležitější omezení volného pohybu obyvatelstva z Evropské unie, než udržení přístupu na evropský trh, kam Británie vyváží více než polovinu svého exportu.

Na její projev, v němž také oznámila, že hodlá aktivovat článek 50 o odchodu Británie z EU "před koncem března 2017", břitce reagoval prezident Rady Evropy Donald Tusk: "Prohlášení Mayové přináší vítanou jasnou informaci o začátku rozhovorů o brexitu. Po aktivaci článku 50 bude evropská sedmadvacítka jednat na ochranu svých zájmů":

Předsedat Evropské unii bude na jaře 2017 Malta a maltský premiér Joseph Muscat znovu zdůraznil, že "čtyři základní tržní svobody EU" - včetně svobody pohybu - "nemohou být zrušeny":

Mayová je v konfliktu s celou řadou poslanců ve své vlastní straně, kteří zastávají názor, že Dolní sněmovna by měla mít právo hlasovat o podmínkách, za nichž bude aktivován článek 50. Skutečností je, že britské referendum o brexitu mělo je konzultativní charakter, rozdíl mezi oběma tábory byl nesmírně malý (48 procent občanů pro setrvání v EU, 52 procent pro odchod z EU), v mnoha zemích existuje šedesátiprocentní limit pro referenda rozhodující o zásadních ústavních záležitostech, Mayová je nevolená premiérka a upřít parlamentu právo rozhodovat o brexitu je nedemokratické.

Jiným zásadním problémem je skutečnost, že Severní Irsko a Skotsko hlasovaly pro setrvání v EU. Mayová v neděli ve svém projevu vlastně tvrdila, že vyrve Skotsko i Severní Irsko z Evropské unie proti jejich vůli, což velmi pravděpodobně posílí už tak silné emancipační tendence v obou těchto zemích.

Na severu politics.co.uk varuje Ian Dunt v článku, který na Twitteru doporučila skotská premiérka Nicola Sturgeonová:

,

že projev Mayové vejde do dějin jako nejkatastrofálnější projev britského premiéra či premiérky v historii. Nejenže Mayová navrhla cíl, který zdevastuje britskou ekonomiku, ale zároveň se předem vzdala jakéhokoliv vyjednávacího či manévrovacího prostoru. Šílenci na sjezdu Konzervativní strany tomu tleskali.

0
Vytisknout
5357

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016