Selhání abenomiky a prokletí japanizace

13. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


"Japanizace" se vztahuje k dlouhé japonské stagnaci - chorobě, která strašila v hlavách všech účastníků nedávného summitu G7. Premiér Šinzo Abe správně odložil zvýšení daní, ale opozici lze prominout, že se do něj pustila kvůli tomu, jak náhle obrátil. Není možné nijak přislazovat špatnou zprávu o takzvané abenomice - snaze oživit ekonomiku monetárním uvolňováním, fiskálními výdaji a strukturálními reformami. Na letitou stagnaci země vycházejícího slunce měla zanedbatelný účinek, napsal Jeff Kingston.


Anemické výsledky v prvním čtvrtletí ukázaly, že se Japonsko jen o chlup vyhnulo technické recesi. To může vysvětlit Abeho pochybnou omluvu, proč údajné oživení bylo chimérické - svedl nesplnění svých slibů z roku 2012 na globální trhy.

Průzkum agentury Kjódó v květnu ukázal, že dvě třetiny veřejnosti jsou rozčarovány z výsledků premiérova ekonomického programu. Je to lepší výsledek, než když loňský průzkum televize NHK ukázal, že 75 - 80 % dotázaných z abenomiky nijak neprofitovalo. Ekonomika zůstává slabá, mzdy a příjmy domácností stagnují, deflační tlaky zůstávají silné a strukturální reformy se tak tak drží na nohou. Také pokusy centrální banky o boj s inflací se nedaří.

Abeho poradci vysvětlovali, že hlavním důvodem nízké spotřeby jsou deflační očekávání spotřebitelů, které způsobují odklad spotřeby, ale teď je jasné, že slabá poptávky není jen psychologický problém.

Spotřeba neroste, protože příjmy domácností stagnují a percipovaná rizika rostou. Mzdy se nezvýšily a nová pracovní místa vznikají v neplnohodnotné oblasti, kde průměrná mzda je o 40 % nižší než práce na plný úvazek. Rapidní nárůst prekariátu, který nyní tvoří asi 40 % veškeré pracovní síly, také přspívá k deflaci. Přes 10 milionů takových zaměstnanců patří k pracující chudobě, která vydělává méně než 2 miliony jenů ročně. Současně jádro zaměstnanců dál tvoří lidé s plnými úvazky, kteří mají bezpečná místa, vysoké mzdy a výhody.

Abenomika je známa jako "blahobyt pro bohaté", protože pomáhá majetným a zanedbává potřebné. Japonsko čelí nárůstu sociálních výdajů, bídy v neúplných rodinách, když asi 15 % dětí vyrůstá v relativní bídě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7275

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016