Inspekční orgán OSN:

Jaderná dohoda s Íránem zatím funguje, avšak inspektoři jsou "přepracovaní"

13. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Šéf Mezinárodního úřadu pro atomovou energii ve Vídni konstatuje, že Írán dodržuje loňskou jadernou dohodu do písmene, avšak že jeho inspektoři jsou přepracovaní vzhledem k tomu, že musejí monitorovat dodržování této dohody v zemi o velikosti Aljašky, píše Washington Post.

Yukiya Amano, generální ředitel Mezinárodního úřadu pro atomovou energii zdůraznil, že tvrdá práce na verifikaci paktu bude zřejmě pokračovat po dlouhá léta, a naznačil, že bude usilovat o to, aby zůstal v čele úřadu po třetí funkční období, aby mohl dohlédnout na dokončení této práce.

"Je to stále ještě nepevné," říká Amano o dohodě. "Dosažení dohody bylo velmi důležité, ale učinit ji udržitelnou vyžaduje velké úsilí."

Amano opakoval závěry nejnovější zprávy o Íránu, kterou vydal jeho úřad. Koncem letošního května Mezinárodní úřad pro atomovou energii konstatoval, že Írán dodržuje svou jadernou činnost v rámci hranic, určených dohodou, podepsanou loni v létě se Spojenými státy a dalšími pěti mocnostmi. Dohoda dovoluje Íránu, aby si ponechal část své jaderné infrastruktury, avšak určuje přísné limity na výrobu štěpného materiálu, který by potenciálně mohl být použit k výrobě jaderných zbraní.

Činitelé vídeňského úřadu přiznali, že občas mají spory s Íránem ohledně technických definicí, ale i ve sporných oblastech si Írán dává velmi pečlivě pozor, aby nepřekročil zakázanou linii, jak potvrzují američtí činitelé a činitelé OSN, seznámení s technickými aspekty dohody. Íránští politikové si trpce stěžují na to, co vidí jako odmítnutí západních mocností dodržet svou stranu dohody a napravit důsledky mnoha let hospodářských sankcí. Amano uvedl, že se vyhýbá politickým kontroverzím a zaměřuje se striktně na měřitelné výsledky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5663

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016