Německý ministr financí: Británie po odchodu z EU nebude mít přístup k evropskému trhu

10. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble vyloučil možnost, že by si Británie po odchodu z EU mohla ponechat přístup na evropský trh, který čítá půl miliardy spotřebitelů. Odmítl možnost, že by si Británie mohla vyjednat k tomuto trhu podobný přístup, jaký má Švýcarsko či Norsko.

"To nebude fungovat," řekl Schäuble. Znamenalo by to, že by Británie musela dodržovat předpisy klubu, z něhož chce v současnosti odejít. "Pokud bude většina Britů hlasovat pro Brexit, bude to rozhodnutí proti jednotnému evropskému trhu. Uvnitř je uvnitř. Venku je venku. Musíme respektovat suverenitu britského lidu."

"Evropa také bude pracovat bez Británie, pokud to bude nutné," dodal Schäuble. "V určitou chvíli si Britové uvědomí, že udělali nesprávné rozhodnutí. V tom případě je jednoho dne přijmeme zpět, pokud to budou chtít."

Schäuble také vysvětlil, že se EU připravuje na důsledky britského referenda. "V reakci na Brexit nemůžeme prostě požadovat více integrace," řekl. "I kdyby britští voliči Brexit malou většinou odmítli, budeme to muset považovat za varování, že nemůžeme pokračovat jako dosud. Musíme omezit byrokracii v Evropě.

Německý týdeník Der Spiegel, který má náklad 800 000 výtisků, zvýšil svůj náklad pro Británii pro sobotní mimořádné dvojjazyčné německo-anglické vydání s nápisem na titulní straně v němčině a v angličtině: Prosíme, neodcházejte!

"Německo vždycky pohlíželo přes kanál La Manche s určitou závistí," píše týdeník. "Na naší emocionální mapě Evropy byli Italové odpovědni za lásku a dobré jídlo, Francouzi za krásu a eleganci a Britové za nonšalantnost a pokrok. Britové mají vnitřní nezávislost, která Němcům chybí, a mají množství antiautoritářských, vzdorných tendencí. Mnoho z toho, co se stalo v Britániiá, se dříve nebo později dostalo k nám a posílilo to naše kulturní vazby."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6274

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2016