Zapomenutý příběh desetitisíců evropských uprchlíků, které přijaly muslimské země

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Desetitisíce polských uprchlíků, přijatých do muslimského Íránu:

Desetitisíce uprchlíků utekly před válkou. Nebezpečně přepluly východní Středozemní moře. Zoufale se snažily dostat do bezpečí na druhé straně.

Ne, nejde o dnešní uprchlíky ze Sýrie, píše Washington Post. Desetitisíce Evropanů, většinou z východní Evropy a z Balkánu, uprchly za druhé světové války na Blízký východ a dostaly tam útočiště v táborech roztroušených po celém regionu, včetně Íránu a Sýrie.

Byli to především evropští židé, další nežádoucí menšiny a civilisté, o nichž nacisté předpokládali, že podporují partyzánské bojovníky. Nacistické úřady proti nim podnikaly vojenské útoky a organizovaly jejich deportace.

Nejpoužitelnější cesta útěku byla směrem na jich a na východ. Mnoho etnických Chorvatů žijících podél dalmátského pobřeží uprchlo na ostrov Vis v Jaderském moři, řečtí obyvatelé souostroví Dodecanese v Egejském moři uprchli pod britskou ochranu na Kypr.

Britský uprchlický projekt pro Evropany, zahájeny v roce 1942, pomohl dostat se na Blízkých východ asi 40 000 polských, řeckých a jugoslávských uprchlíků. Byli rozmístěni v táborech v Egyptě, v jižní Palestině a v Sýrii. Ve čtyřicátých letech bylo Aleppo centrem evropských uprchlíků, imigrantů a špionů.

Podobný projekt zorganizoval Írán, který v letech 1939-1941 přijal asi 114 000 - 300 000 Poláků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6007

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016