Svržený egyptský prezident Mursí byl odsouzen k smrti

16. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Egyptský soud odsoudil svrženého demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Mursího k smrti za jeho účast při útěku z vězení r. 2011.

Soudce Shaaban el-Shami oznámil tento rozsudek u soudu v Káhiře v sobotu. Trest smrti pro Mursího a dalších 100 osob bude předán k nezávaznému posouzení muslimskému muftimu v Egyptě.

Mursího svrhla egyptská armáda po velkých demonstracích proti němu v červenci 2013. Po jeho svržení došlo k potlačení hnutí Muslimského bratrstva, k němuž Mursí patří. Stovky lidí byly při tom usmrceny a tisíce uvězněny.

V květnu 2014 drtivou většinou zvítězil v egyptských volbách bývalý šéf armády Abdel Fatah al-Sisi.

Trest smrti kritizoval turecký prezident Tayyip Erdoğan. Ten napadl Západ za to, že přehlíží "zlořády egyptského soudnictví" zatímco ve svých zemích západní země trest smrti zrušily.

Muslimské bratrstvo je obviňováno z většiny nepokojů v Egyptě, které vedly k usmrcení asi 850 osob. V prosinci 2013 označily egyptské úřady Muslimské bratrstvo za teroristickou organizaci a i slovní podpora pro ně se trestá uvězněním.

Mursí a dalších 35 obžalovaných bylo v sobotu také souzeno za údajné spiknutí s cizími mocnostmi, organizací Hamas a šiitským Íránem, s cílem Egypt destabilizovat. Prokurátoři je obvinili, že od roku 2005 do srpna 2013 "prováděli špionáž ve prospěch mezinárodního Muslimského bratrstva a organizace Hamas.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7242

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2015