Ruští vedoucí politikové měli v roce 2014 mezi lidmi na světě nejhorší pověst, američtí nejlepší

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Už osmý rok je Rusko globálně hodnoceno jako země s nejhorší pověstí, zatímco nejlepší pověst mají američtí politikové. Za posledních šest let byly Spojené státy hodnoceny nejpozitivněji, kdežto Rusko nejhůře. V zemích spojovaných se Západem, zejména v členských zemích NATO, se hodnocení Ruska výrazně zhoršilo. Přitom Rusové a obyvatelé mnoha bývalých republik Sovětského svazu - zejména Kazachstánu, Běloruska, Kyrgyzstánu a Tadžikistánu - zastávají daleko zápornější postoje vůči vedoucím politikům z USA, EU a z Německa.

Hodnocení ruských vedoucích politiků pokleslo ve více než 21 zemích světa o 10 procentních bodů. 9 z těchto zemí jsou členské země NATO. Většina obyvatel ve 41 zemích světa nesouhlasí s tím, jak si vedou čelní politikové v Rusku - občané třikrát menšího počtu zemí nesouhlasí s tím, jak si vedou čelní američtí politikové. Ostře kritické postoje vůči ruskému politickému vedení byly zaznamenány v západních zemích. Mnoho evropských zemí a Kanada zaznamenalo nejzápornější hodnocení Ruska od doby, kdy se tyto průzkumy začaly provádět. Devět nejkritičtějších zemí vůči Rusku je v Evropě.

Rusové mají záporné postoje vůči vedoucím politikům z EU, z USA a z Německa. Rusové hodnotili nejkritičtěji USA a EU. Zatímco v roce 2013 nesouhlasilo s americkými politiky 42 % Rusů, v roce 2014 to bylo 82 % Rusů. V roce 2013 s politikou EU nesouhlasilo 26 % Rusů, v roce 2014 s ní nesouhlasilo 70 % Rusů.

Z průzkumu Gallupovy organizace vyplývá, že situace odráží krizi na Ukrajině. Rostoucí rozdíly v hodnocení politiků z různých zemí nejsou dobrou zprávou pro budoucí vyjednávání. Z nedávného výzkumu vyplývá, že postoje občanů vůči jiným zemím ovlivňují zahraniční politiku.

Gallupův ústav interviewoval telefonicky 1 000 osob starších 15 let v každé zemi či v oblasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6472

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2015