Ve Středozemním moři se zřejmě utopilo 700 lidí

19. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Středozemním moři probíhá velká záchranná operace poté, co vyšlo najevo, že se zřejmě v libyjských vodách utopilo až 700 osob. Byla to zřejmě dosud největší katastrofa týkající se přistěhovalců, kteří se snaží dostat do Evropy.

Italské pobřežní hlídky zatím zachránily 28 přeživších a nalezly asi 20 mrtvol. Loď se potopila 96 km od libyjského pobřeží a 193 km od italského ostrova Lampedusa.

Úřad OSN pro uprchlíky, UNHCR, konstatoval, že až 700 osob je zřeejmě ve vodě. K nehodě došlo, když přistěhovalci v dálce viděli obchodní loď a nahrnuli se na jednu stranu, aby přilákaly jeho pozornost, čímž se překotil rybářský člun, na němž pluli.

Pokud to bude potvrzeno, tato katastrofa z nedělního dopoledna znamená, že v roce 2015 už zemřelo ve snaze dostat se do Evropy 1500 osob - to je třicetkrát více než ekvivalentní údaj z loňska. Minulý týden se v podobném incidentu utopilo 400 osob.

Úmrtí uprchlíků ve Středozemním moři vyvolalo nové apely, aby Evropa ve Středozemním moři obnovila v plné verzi hledací a záchranné operace. Loni v říjnu se Evropská unie rozhodla neobnovit Mare nostrum, kterážto operace loni zachránila životy asi 100 000 lidí, protože někteří politici argumentovali, že to povzbuzuje imigranty v jejich snaze dostat se do Evropy.

Papež František, který otevřeně podporuje účast celé Evropské unie na záchranných akcích, opakoval svůj apel v neděli během mše poté, co se dozvěděl o nejnovější katastrofě.

"Jsou to muži a ženy jako jsme my - naši bratři, kteří hledají lepší život, hladovějí, jsou pronásledovaní, zranění, vykořisťovaní, jsou to oběti války," řekl na Svatopetrském náměstí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2015