Evropa a USA jsou zřejmě připraveny vytlačit Řecko z eurozóny

17. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Christine Lagardeová odmítla dovolit Řecku odklad splátek "záchranného balíčku". Vyvolává to obavy, že USA a Evropa se připravují na odchod Řecka z eurozóny.

Řecko je tlačeno stále více k bankrotu a k potenciálnímu odchodu z eurozóny. Jeden z jeho hlavních věřitelů, MMF, totiž téměř stoprocentně vyloučil možnost odkladu splátky 1 miliardy euro, která má být splacena příští měsíc.

Šéfka MMF Christine Lagardeová konstatovala, že odložení splátky by bylo bezprecedentní a situaci by to jedině zhoršilo.

Pokud bude Řecko donuceno tuto částku splatit, nebude moci koncem května vyplatit důchody a sociální dávky řeckým občanům.

Řecko energicky popřelo, že by žádalo o odklad splátky. Řecký ministr financí Janis Varoufakis to označil za "lži". Deník Financial Times však informoval, že Varoufakis byl odmítnut, poté, co "neformálně" požádal o debatu o k této věci.

Řecko čeká na poslední část záchranného balíčku ve výši 7,2 miliard eur, avšak tato platba byla pozdržena, protože nová radikální levicová vláda odmítla plnit přísliby předchozí vlády, že zprivatizuje státní majetek a sníží sociální podporu pro občany.

Pokud by došlo k dohodě, ministři financí z eurozóny by podepsali liberálnější splátkový kalendář, který by snížil úrokové míry, které Atény musejí splácet, a odložil většinu řeckých splátek na dobu až po roce 2030, pokud by řecká vláda vypracovala realističtější státní rozpočet.

Varoufakis se má setkat s ministry financí z eurozóny příští týden. Avšak jeho německý protějšek Wolfgang Schäuble už novou dohodu vyloučil kv;li tomu, že Řecko údajně neposkytlo dostatečné množství podrobností o nových reformních opatřeních.

Vznikají spekulace, že pokud Atény nedají dohromady podrobný plán reforem, Řecku bude dovoleno, aby opustilo eurozónu a vrátilo se k řecké drachmě.

Olivier Blanchard, hlavní ekonom MMF, uvedl tento týden, že odchod Řecka z eurozóny je možný, že to nebude jednoduché pro dalších 19 jejích členů, ale "že se to pravděpodobně udělat dá".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11555

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2015