Chameneí: "Většina toho, co říkají Američané o dohodě z Lausanne, odporuje tomu, co bylo dohodnuto"

Írán "nepodepíše dohodu o jaderném programu", pokud nedojde k okamžitému zrušení mezinárodních sankcí

9. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Íránský nejvyšší duchovní vůdce Mohammad Alí Chameneí, který bude mít poslední slovo při schvalování případné dohody o jaderném programu, dnes prohlásil, že Írán nepodepíše žádnou dohodu o jaderném programu, pokud nedojde k okamžitému zrušení mezinárodních sankcí. Zopakoval tak stanovisko, které předtím přednesl umírněný prezident Rúhání. Zároveň Chameneí řekl, že většina toho, co Bílý dům o dohodě tvrdí, údajně odporuje tomu, co bylo dohodnuto.

Podle Američanů by sankce měly být rušeny postupně podle průběhu verifikace dodržování dohody ze strany Teheránu. Ten to však odmítá. Chameneí také řekl, že neexistuje žádná záruka dosažení dohody do červnové lhůty, dokonce ani toho, že rozhovory budou pokračovat.

Chameneí tvrdí, že jaderný průmysl jeho země potřebuje pro energetiku, odsolování vody, kvůli zdravotnictví, zemědělství a dalším sektorům.

Jednání s šesti světovými mocnostmi mají do 30. června dospět k přesné dohodě o tom, jak zajistit, že Írán v příštích deseti letech nevyrobí jadernou zbraň.

I podle umírněných íránských představitelů však nedojde k podpisu dohody, pokud současně nedojde také ke zrušení sankcí proti Íránu - bez ohledu na to, zda dohodu dodrží, nebo ne.

Spojené státy tvrdí, že podle dohody z minulého týdne mají být sankce rušeny postupně v jednotlivých fázích podle ověřování plnění dohody íránskou stranou. Konkrétní mechanismus ověřování dohodnut nebyl.

Umírněný íránský prezident Rúhání dnes v televizním vystoupení ke dni jaderné technologie odmítl myšlenku postupného rušení sankcí a řekl, že jeho země nepodepíše dokument, který by sankce zcela nerušil k prvnímu dni po uzavření dohody.

MLuvčí Bílého domu reagoval prohlášením, že Bílý dům nikdy nezastával pozici, podle níž by sankce měly být zrušeny okamžitě.

Rúhání také vyzval k ukončení saúdské intervence v Jemenu, kterou označil za "omyl", a k uzavření příměří. .

Spojené státy ve středu oznámily, že americké ozbrojené síly začaly vzdušné doplňování paliva pro letouny Saúdy vedené koalice v Jemenu. Ty útočí na povstalce z kmene Húsií podporované Íránem. Ti nadále pokračují v útoku na strategický přístav Aden.

Pentagon také prohlásil, že USA dodají munici včetně bomb a naváděcích systémů Saúdům a dalším členům jimi vedené koalice.

Proíránští Húsiové a jejich spojenci dnes obsadili Atak, hlavní město ropné provincie Šabva. Jde o první významný územní zisk od zahájení Saúdy vedené intervence.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6210

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2015