Zejména pro mnohé mladé Židy v USA je současné vedení Izraele nepřijatelné

Netanyahu rozděluje americké Židy

21. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Benjamin Netanyahu rozděluje americké Židy už dlouho, ale jeho výroky v závěru předvolební kampaně, kdy mobilizoval voliče tvrzeními, že arabští voliči se chystají volit ve velkém počtu a že odmítá samostatný palestinský stát, konsternují dokonce i ty, kteří patří mezi jeho příznivce, píše deník NY Times. Zejména mnoha mladým americkým Židům se současný stát Izrael, i přičiněním jeho premiéra, odcizuje.

Vítězství Likudu a "Bibiho" přivítali jestřábi mezi americkými Židy. Nicméně z povolebních diskusí s rabíny, akademiky a lidmi z židovské komunity vyplývá, že Netanyahuova taktika v závěru předvolební kampaně vyvolává pochybnosti i mezi konzervativními americkými Židy, kteří přijímají jeho politiku rozšiřování židovských osad i rezervovaný postoj k otázce dosažení míru s Palestinci. 

Mnoho amerických Židů se obává, že Netanyahuova politika povede ke zvýšení izolace Izraele, a to nejen mezinárodní, ale také ze strany mladých amerických Židů. Tato generace, na rozdíl od jejích rodičů a prarodičů, vyrostla v úplně jiném prostředí. Nevnímají Izrael jako podceňovaného hrdinu, nýbrž jako despotického okupanta a řada z nich nesdílí s Netanyahuem jeho vizi Izraele a světa vůbec.

I podle vyjádření lídrů židovské komunity v USA se zdá, že Netanyahu je pro řadu mladých nepřijatelný a že celkově zvyšuje míru odcizení americké židovské komunity od Izraele. "Tato prohlášení neodpovídají pocitům, které mladí američtí Židé mají, znějí jim rasisticky," říká rabín Misha Zinkow z Chrámu Israel v Columbusu. 

NY Times připomíná komentáře z izraelského deníku Haaretz a z The Jewish Journal, středoproudého židovského deníku vydávaného v Los Angeles, které poukazují na to, že Netanyahu vyvolává rozpory uvnitř židovských komunit nejen v USA.

Shromáždění rabínů Konzervativního židovského hnutí v tomto týdnu podniklo neobvyklý krok, když veřejně odsoudilo předvolební video, v němž Netanyahu vyvolává dojem, že arabští voliči míří ve velkém k volebním urnám. Video bylo široce kritizováno jako rasisticky podněcující, což popuzuje židovské lídry v USA, kteří dlouhodobě proklamují, že Izrael je demokracie, v níž má arabská menšina právo volit.

Více v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10046

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015